Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
3.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 3.42

6 let, 6 mesecev

Toyota auris touring sports hybrid

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred 15 leti je Toyota postavila temelje zelene mobilnosti, ko je na ceste poslala svoj prvi serijski hibrid. Auris TS hybrid pa uporabno ekologijo zdaj postavlja na prvo mesto v družinski garaži.

Kolesa se zanesljivo in varčno vrtijo tudi onkraj dizelskega sveta

Priznajmo, velika večina ljudi je do novosti precej zadržana. Sploh če govorimo o tistih najbolj osebnih stvareh, med katere jasno, zlasti v naši deželici pod Alpami, spada tudi družinski avtomobil. Mnogi pač na vsebino v garaži žal še vedno najprej gledajo kot na nekakšno statusno-finančno izkaznico družine. Namenskost in dejanska uporabnost novega vozila, parkiranega na domačem privozu, stvar debate med sosedoma ponavadi postaneta šele po tem, ko so obdelani metri, "konji" in "kubiki", podčrtani z namišljenimi gorivnimi rekordi in seveda vedno malce prikrito ceno, oplemeniteno s pohvalami na račun pogajalskih sposobnosti.

Po dizelski eri na stari celini je sploh pri nas še vedno nekoliko nenavadno, da si nekdo na primer družinskega karavana kot prvi avtomobil v družini omisli brez kratic tipa TDI, CDI, DCI, CDTI itd. na zadku, pa čeprav na leto z njim prevozi krepko pod 20 tisoč kilometri. Res pa je, da se navade spreminjajo, in prav je tako. Tudi Slovenci smo na vozni park že začeli gledati drugače, bolj ekonomsko racionalno in manj čustveno.

Jasno, saj je tudi za nas energija postala draga, tako za štirimi stenami kot tudi na cesti. Zmernost in preudarnost pri njeni porabi torej neposredno vplivata tako na kakovost našega življenja kot tudi na okolje, v katerem živimo in delamo.

Pa smo pri novostih, kjer še vedno znamo oklevati, predvsem če so te res zelo drugačne. Ne bojte se sodobnih alternativ, zlasti na cesti ne. Nove pogonske tehnologije vas lahko presenetijo, tako z uglajenostjo, uporabnostjo kot tudi s stanjem na bančnem računu. Hibridni auris je lep primer, da se kolesa lahko poceni vrtijo tudi onstran dizelskih kratic. Pa ni edini svoje vrste, da ne bo pomote.

V dobrih petnajstih letih je Toyotin hibrid pripravljen na vlogo prve violine v družinski garaži

Pri Toyoti so pred dobrimi petnajstimi leti na ceste poslali svojega prvega serijskega hibrida. Zaorali so ledino in dokazali, da se s konkretnim, uporabnim avtomobilom dejansko želijo lotiti težave onesnaževanja okolja in energijske učinkovitosti. Brez dvoma so pionirji nove dobe hibridne tehnologije. Do danes so na ceste poslali že šest milijonov avtomobilov s hibridnim pogonom in z njimi privarčevali kar 15 milijard litrov goriva. V Sloveniji bi se s tako količino bencina na primer vozili več kot 20 let.

Hibridni pogon, pri katerem električni kilovati sodelujejo z bencinskimi, je zlasti pri Toyoti tehnično zelo dodelan in precej uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo. Dela in pika. Omogoča nižjo porabo goriva, manj izpustov ter zna zajeti in v baterijo shraniti tudi kar precej tiste kinetične energije, ki nastaja med vožnjo in bi brez te hibridne tehnike ostala neizkoriščena.

Toyota pa je z modelom auris touring sports hybrid naredila še en pomemben korak. Hibridni pogon je tokrat prvič ponudila v všečnem 4,5 metra dolgem avtomobilskem telesu, ki je s prostornim karavanskim zadkom oziroma 530 litri osnovnega prtljažnika narejen po meri aktivne družine.

Prostorsko je ta karavan bolj prilagodljiv in v resnici družinsko bolj uporaben kot na primer sedemsedežna različica priusa, označena s plusom.

6.690 evrov in okoljska odgovornost sta močna argumenta!

Zakaj bi se torej slovenska družina odločila za takega hibrida? Najbolj prepričljiva argumenta sta zagotovo poraba goriva in nižji stroški lastništva. S testnim aurisom touring sports hybrid smo se s porabo goriva brez težav spustili pod 4,5 litra bencina na sto kilometrov, in to v čisto vsakdanjih voznih razmerah in navadah. Povprečna poraba na testu pa se je končala pri 5,1 litra, kar je za deciliter boljši rezultat kot pri dizelski različici aurisa TS.

Ob tem ne gre spregledati, da smo se vozili z nižjimi in manj obremenjujočimi emisijami, kjer velja omeniti predvsem manj tistih zelo strupenih dušikovih oksidov. Svoje pa k eko paketu doda še nižja količina decibelov. Dober občutek in večkrat tudi zelo praktičen – zlasti če od doma odhajate zgodaj zjutraj in domov prihajate pozno zvečer –, ko se avtomobil z mesta zgane skoraj neslišno. Da, mestno gnečo smo v nasprotju z večino drugih premagovali brez brnenja, tresljajev, elegantno na elektriko. Z njeno pomočjo pa smo skoraj vedno v diskretni tišini zapuščali parkirišče.

Če boste v svojo garažo zapeljali tak avtomobil in z njim v na primer 14 letih prevozili 210 tisoč kilometrov, so pri Toyoti izračunali, da boste pri skupnih stroških lastništva lahko prihranili do 6.690 evrov. Če dvomite, si natančno primerjavo med modeli oglejte na tej povezavi.

Velik in prilagodljiv prtljažnik

Testni auris touring sports hybrid se je izkazal kot družinsko precej prepričljiv in uporaben avtomobil, ki mu ne gre očitati nič konkretnega. Je zelo solidno izdelan in ergonomsko skoraj čisto povsem evropsko polikan. Vidi se, da so Japonci točno vedeli, zakaj si želijo na trg stopiti s hibridnim karavanom. Napredek pa je najbolj očiten v voznih lastnostih.

Dodatnih 110 kilogramov, ki jih v aurisa TS prinese hibridna tehnologija, se med zavoji v resnici res ne pozna. Inženirji so namreč poleg na novo nastavljenega podvozja, ki dobro in tiho blaži celo najbolj načete dele slovenskega asfalta, poskrbeli tudi za najnižje težišče v razredu. Lega je bistveno bolj suverena kot prej.

Velik adut tega družinskega ekologa pa je nedvomno prtljažnik. Za ta prostoren karavanski nahrbtnik z veliko "žepi" je v primerjavi s kombilimuzino po novem treba doplačati 500 evrov. Poceni naložba, ki se bo večkrat obrestovala že na prvih počitnicah. Priporočamo.

Hibrid je drugačen avtomobil

Na koncu vam moramo priznati – tak auris je vseeno nekoliko poseben avtomobil. Ne razumite nas narobe. Uporabniška izkušnja hibridnega pogona je v večini postavk bistveno preprostejša in tudi udobnejša od vožnje klasičnega avtomobila. Zlasti če se veliko vozite na mestnih in primestnih relacijah. Če še vedno ne verjamete ali dvomite, ga boste morali preizkusiti sami. Povemo vam, da boste presenečeni nad preprostostjo uporabe.

Dejstvo pa je, da je hibrid vseeno drugačen avtomobil, vsaj pri Toyoti je tako. Vselej želi biti varčen in energijsko preudaren, pravi ekolog torej. Prilagodi se sicer tudi težki nogi, a bo na glas povedal, da mu to ni všeč. In na na dolgih avtocestnih etapah visokega tempa, dizelske porabe z njim vseeno ne boste dosegli.

Električni brezstopenjski samodejni menjalnik E-CVT, ki je v resnici planetno gonilo, odgovorno za vse ključne funkcije njegovega učinkovitega pogona, je pač v aurisu sprogramiran tako, da voznika vseskozi usmerja v varčno vožnjo, v učinkovito jadranje na lovljenje presežkov kinetične energije. Je prav tako? To je stvar posameznikove presoje, ampak dejstvo je, da je hibrid pač namenjen varčni in ekološko manj obremenjujoči vožnji. Torej ga je kot takega treba razumeti in voziti. Če res razumete njegovo bit, če brez slabe volje ločujete odpadke, potem ste morda našli pravi avtomobil zase. Kot tak, da vas ne bo razočaral. Vzgoja pa se tako ali tako začne v družini in z ekologijo, tudi z avtomobilsko ni nič drugače.

Če vam asfaltna ekologija vseeno prej kot kaj drugega pomeni stres, pa se ne trudite prepričevati. Prišel bo čas, ko ga boste razumeli in sprejeli, o tem ne dvomimo, zlasti ker je energija vredna vedno več.

Ne spreglejte