Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

5

Natisni članek

Maserati test avtomobila maserati levante

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 5.30

6 let, 5 mesecev

Test: Maserati levante z italijanskim šarmom, sposojeno tehniko in gromenjem dizla V6

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

5

Maserati Levante | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Koliko italijanskega šarma, udobja in užitkov cestnih "grand tour" potepov premore kupejevski športni terenec, ki nosi ime slavne italijanske avtomobilske znamke? Maserati levante zna prepričati s pojavo na cesti, drugačnostjo in gromkim zvokom dizelskega šestvaljnika. Konkurenca je številčna in dobro razvita.

Motor: trilitrski dizelski V6, moč: 202 kilovata (275 "konjev")
Poraba na testu: 9,5 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena testnega vozila: 113.190 EUR

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: vpadljiv sprednji del, zvok dizelskega motorja V6, udobje, prepričljive vozne lastnosti
Palec dol: premalo prefinjena notranjost, pretikanje samodejnega menjalnika

Zadek je oblikovalsko manj vpadljiv od sprednjega dela. | Foto: Gregor Pavšič Zadek je oblikovalsko manj vpadljiv od sprednjega dela. Foto: Gregor Pavšič V skladu s svojo tradicijo so ga poimenovali po vetru in z njim italijansko avtomobilsko žlahtnost ter šarm popeljali v zanje povsem nov razred. Maserati je še eno slavno avtomobilsko ime, ki se ni moglo upreti trendu (kupejevskih) športnih terencev in mikavnega skoka prodaje po zaslugi povpraševanja po natanko takih avtomobilih. Je levante kos izzivu, je Maserati med vozila SUV vstopil še pravočasno?

Družba porschejev, range roverjev, BMW-jev in mercedesov postavlja visoka merila

Maseratijev prvi športni terenec je vsekakor drugačen od nemške klasike, na cesti je ravno prav vpadljiv in lastnikom ponuja precej cestnih užitkov v slogu klasičnega izročila "grand turismo". Kljub žlahtnemu poreklu italijanske znamke iz Modene (ali prav zato) se je znašel v ostri avtomobilski konkurenci, kjer levante stavi bolj na slavno Maseratijevo ime kot pa neposredno brezhibnost iz vidika tehnike in luksuza.

Tekmeci so znani, imajo več izkušenj in tudi odlične izdelke. Morda bi bilo drugače, če bi pri Maseratiju prej serijsko uresničili študijo kubang iz leta 2011. Zdaj lovijo zaostanek za tekmeci in kupce, ki sicer odpirajo denarnico za kupejvske športne terence, kot so porsche cayenne, range rover evoque, BMW X6, mercedes-benz GLE coupe, lexus RX in tesla X.   

Od spredaj zavzema maserati levante resnično vpadljiv in samozavesten položaj na cesti. Različico z dizelskim motorjem poganja trilitrski šestvaljnik z močjo 202 kilovata in 600 njutonmetri navora. | Foto: Gregor Pavšič Od spredaj zavzema maserati levante resnično vpadljiv in samozavesten položaj na cesti. Različico z dizelskim motorjem poganja trilitrski šestvaljnik z močjo 202 kilovata in 600 njutonmetri navora. Foto: Gregor Pavšič

Avtomobil nudi štirikolesni pogon, ki se elektronsko vklaplja po potrebi. Na sprednji kolesi lahko spravi največ 50 odstotkov razpoložljive moči in navora. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil nudi štirikolesni pogon, ki se elektronsko vklaplja po potrebi. Na sprednji kolesi lahko spravi največ 50 odstotkov razpoložljive moči in navora. Foto: Gregor Pavšič

V notranjosti znajo biti premium tekmeci prepričljivejši. Hvalimo dodatke iz lesa, položaj za volanom in udobje. Gumb za zagon motorja se skriva levo pod volanskim obročem. | Foto: Gašper Pirman V notranjosti znajo biti premium tekmeci prepričljivejši. Hvalimo dodatke iz lesa, položaj za volanom in udobje. Gumb za zagon motorja se skriva levo pod volanskim obročem. Foto: Gašper Pirman

Izstopata divja sprednja maska in glasen dizelski šestvaljnik

Levante ima dolg sprednji del z žarometi LED in agresivno masko motorja, oblikovno precej manj izrazit pa je njegov zadnji del. Če bi v rokavu maseratija levante iskali ključne ase, sta to poleg porekla znamke predvsem zelo agresiven, vpadljiv in resnično navdušujoč sprednji del avtomobila ter kombinacija dizelskega šestvaljnika z njegovim zvokom v načinu vožnje sport.

Vsekakor se pogledi mimoidočih na cesti za njim obračajo pogosteje, ko se oglasi resnično odličen zvok šestvaljnika. To je dokaz, da je lahko tudi dizelski motor v prestižnih avtomobilih s športnim značajem odlična izbira. Motor so izdelali v podjetju VM Motori, ki je v polni lasti Fiatovega koncerna. Osnovo motorja so najprej uporabili pri jeepu grand cherokeeju, nekoliko bolj "navito" različico pa tudi v Maseratijevih modelih quattroporte in ghibli.

Levantejev je zelo tih in uglajen, v načinu sport (odprte lopute) pa postane glasen v slogu klasičnih bencinskih šestvaljnikov. Zvok je odličen in bistveno izboljša celoten paket avtomobila, ob tem pa za motor z 202 kilovatoma (275 "konjev") porabi povsem zmernih od devet do deset litrov goriva na sto prevoženih kilometrov.

V notranjosti še najbolj zmoti nerodna ročica samodejnega menjalnika

V notranjosti levanteja so občutki mešani. Hvalimo oblikovalske dodatke iz lesa na sredinski konzoli in volanskem obroču. Položaj za volanom je zelo dober, morda bo koga motilo le manj prostora za komolce zaradi bližine sredinskega grebena. Prostorskega čudeža na zadnjih sedežih nismo niti pričakovali.

Avtomobil daje vtis uglajenosti in italijanskega šarma, na drugi strani pa levante ne more skriti Fiatovega koncernskega porekla in tehnologij, izposojenih od znamk Jeep in Chrysler. Še najbolj nas je zmotilo nerodno rokovanje z ročico osemstopenjskega samodejnega menjalnika (ta med vožnjo deluje zelo dobro), saj je pogosto precej težko prestavljati med določenimi načini vožnje.

Levante ima kar nekaj zanimivih detajlov

Digitalni zaslon je občutljiv na dotik, infozabavni vmesnik pa je mogoče upravljati tudi prek vrtljivega gumba na sredinski konzoli. Digitalni zaslon ni pretirano velik, je pa dobro odziven in tudi meniji so dokaj logični. Zanimivih oziroma nenavadnih podrobnosti je kar nekaj. Omenimo gumb za zagon motorja na levi strani pod volanskim obročem, ob njem je le ena ročica z gumbi za upravljanje žarometov in brisalcev vetrobranskega stekla in podobno.

Digitalni informacijski zaslon za voznika na sredini armaturne plošče.  | Foto: Gašper Pirman Digitalni informacijski zaslon za voznika na sredini armaturne plošče. Foto: Gašper Pirman

Leseni dodatki na volanskem obroču (skupaj z ogrevanjem) stanejo 710 evrov. Ročici za pretikanje prestav menjalnika sta prav tako doplačljivi (350 evrov). | Foto: Gašper Pirman Leseni dodatki na volanskem obroču (skupaj z ogrevanjem) stanejo 710 evrov. Ročici za pretikanje prestav menjalnika sta prav tako doplačljivi (350 evrov). Foto: Gašper Pirman

Medtem ko osemstopenjski samodejni menjalnik deluje zelo dobro in prav nič moteče, je drugačna izkušnja z rokovanjem s prestavno ročico. Prava nadloga je "ujeti" želeni način vožnje. | Foto: Gašper Pirman Medtem ko osemstopenjski samodejni menjalnik deluje zelo dobro in prav nič moteče, je drugačna izkušnja z rokovanjem s prestavno ročico. Prava nadloga je "ujeti" želeni način vožnje. Foto: Gašper Pirman

Prostora na zadnjih sedežih ni prav veliko, kar je tudi posledica kupejevske zasnove karoserije. Bolj prepričljiv je levante v prtljažniku, ki ima 580 litrov prostornine.
 | Foto: Gašper Pirman Prostora na zadnjih sedežih ni prav veliko, kar je tudi posledica kupejevske zasnove karoserije. Bolj prepričljiv je levante v prtljažniku, ki ima 580 litrov prostornine. Foto: Gašper Pirman

Zračno vzmetenje za udobje, štirikolesni pogon za dobro vodljivost

Vozniško je maserati levante kos svojemu poreklu. Po zaslugi zračnega vzmetenja zagotavlja veliko mero udobja in tudi zanesljivosti med ovinki. Vozilo z 2,2 tone mase ima med ovinki seveda svoje fizikalne omejitve, ki pa jim je z možnostjo športnih nastavitev podvozja in nizkega težišča levante dobro kos.

Svoje doda tudi štirikolesni pogon, ki večino moči pošilja na zadnji kolesi, po potrebi pa moč in navor med osema samodejno razporedi v razmerju 50 : 50. Na drugi strani višji ravni premium vozil niso kos vsi varnostno-asistenčni sistemi. To velja za vzvratno kamero, prav tako za radarski tempomat. Ta deluje le od hitrosti 30 kilometrov na uro, vseeno pa omogoča tudi upočasnjevanje do popolne zaustavitve (stop-go).

Kdor ga bo kupil, ga bo imel najbrž edini v soseski

Cenovno je maserati levante konkurenčen svojim tekmecem. Dizelska različica z močnejšim motorjem v Slovenij stane od 87 tisoč evrov, naš testni avtomobil pa je stal dobrih 113 tisoč evrov. Serijsko je levante dokaj dobro založen, vseeno pa je treba doplačati tudi za nepogrešljive dodatke, kot so vzvratna kamera, radarski tempomat (serijsko le klasičen), opozorilnik za preprečitev trka, tipalo pod vozilom za prostoročno odpiranje zadnjih vrat in podobno.

Pod črto pa je Maseratijev levante za tiste, ki v razredu okrog sto tisoč evrov iščejo vsestransko športno-terensko vozilo za vožnjo po mestu in gozdnih cestah, zanimiva alternativna odločitev. Kdor ga bo kupi, ga bo imel najbrž edini v soseski.

Cena testnega vozila: 113.190 EUR

Osnovna cena testnega vozila: 86.900 EUR

Dodatna oprema: 26.290 EUR

Vzvratna kamera: 570 EUR, ogrevani zadnji sedeži: 490 EUR, lita platišča R20: 2.830 EUR, hifi ozvočenje Harman Kardon: 1.950 EUR, vstavki v vozilu v svetlo rjavi barvi (les): 990 EUR, paket Business Plus (8,4'' barvni zaslon na dotik, Maserati Touch Control, sprednji in zadnji parkirni senzorji, ogrevana prednja sedeža): 2.950 EUR, zatemnjena stranska zadnja stekla in zadnje steklo: 550 EUR, paket Driving Assistance (radarski tempomat s funcijo stop-go, opozorilnik za preprečitev trka, opozorilnik nenamerne menjave pasu): 2.250 EUR, tipalo za nadzor mrtvih kotov: 850 EUR, posebna kovinska barva karoserije: 1.390 EUR, vzdolžni strešni nosilci: 950 EUR, obvolanski ročici za upravljanje menjalnika: 350 EUR, zavorne čeljusti v črni barvi: 590 EUR, ogrevan volanski obroč z vstavki v lesu: 710 EUR, oblazinjenje v peforiranim premium usnju: 3.990 EUR, všit logotip Maserati trident na vzglavnikih: 490 EUR, paket Luxury (kromirana letvica na robu prtljažnika, dodatni elementi na karoseriji v barvi karoserije, električni pomik prednjih sedežev …): 1.390 EUR, paket Premium (sistem easy entry, električna nastavitev volana, biksenonski žarometi s sistemom AFS in pranjem, električne stopalke): 1.550 EUR, tipalo pod vozilom za odpiranje prtljažnika: 300 EUR

 

Tehnični podatki – maserati levante 3.0 V6 diesel

Motor
Dizelski, vzdolžno postavljen, V6, prostornina: 2.987 cm3, moč: 202 kW pri 4.000 vrt./min., navor: 600 Nm od 2.000 do 2.600 vrt./min.,

Mere in masa
Dolžina: 5.003 mm, širina: 2.158 mm, višina: 1.679 mm, medosna razdalja: 3.004 mm, prtljažnik: 580 l, posoda za gorivo: 80 l, masa vozila: 2.205 kg

Zmogljivosti in poraba:
Pospešek do 100 km/h: 6,9 s, najvišja hitrost: 230 km/h, poraba mesto: 6,6l/100 km, poraba podeželje: 8,2 l/100 km, poraba kombinirana: 7,2l/100 km, izpust CO2: 189 g/km
Ne spreglejte