Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2008,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2008, 19.18

8 let

Mitsubishi L200 double cab 2,5 DI-D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Posebnost mitsubishija je zanimiva zunanja oblika kabine, to pa je element, na katerega ostali proizvajalci terenskih tovornjakov dosedaj niso bili pretirano pozorni ...

Slovensko avtomobilsko tržišče "pogoltne" vsako leto približno dvesto tovorno-terenskih vozil, imenovanih pickup. Prav vse prisotne znamke ponujajo, med različnimi kombinacijami velikosti kabine in tovornega prostora, tudi petsedežno različico, kakršen je testni L200 double cab. Praviloma vse pickupe žene 2,5-litrski dizel, razpon njihovih moči pa je kar razsežen, namreč od 102 KM (toyota hilux) pa do 174 KM (nissan navara). Mitsubishi se je glede na svojega predhodnika okrepil in s 136 konji po moči zaseda drugo mesto pri nas.

Zunanjost, notranjost

Tovorno-terenskega mitsubishija odlikujejo zaobljene linije, ki se vlečejo od prednjega dela, preko kabine vse do kesona. Na zunaj izpostavlja lita platišča (tudi rezervno kolo je enako), pragovoma pod vrati je dodana še stopnica zadaj, keson je zaščiten s plastiko. Avtomatsko klimatizirna notranjost z audio napravo ponuja vse kar najdemo v boljših avtih, poleg tega da je serijsko usnjena. Kot posebnost omenimo še peto okno, ki se kot ostala štiri pomika električno. Prostornost? Odlična za pet. Kam pa mora v takem primeru prtljaga, ve vsak kupec tega ali pa podobnega pickupa.

Vozne lastnosti

"Najtovornjaški" volanski prenos (4,3 zavrtljaja) med običajno vožnjo začuda ne deluje moteče, obenem pa omogoča dovolj "majhen" rajdni krog (11,8 metra pri 5-metrski dolžini vozila). Slabosti so se pokazale le enkrat, ko je pred nas nenadoma zavil nerodnež, ki smo se mu morali med zaviranjem tudi izogniti v levo. Kaj smo "motali" po volanu ... Med testom se je v avtu prevažalo tudi po pet oseb, kar seveda ni predstavljalo polne obremenitve. Kljub "neobremenjenosti" je vzmetenje delovalo dovolj uglajeno, hočemo reči, da ni bilo tistih "rukarjev", kot pri prejšnji generaciji in ki ponavadi spremljajo prazne pickupe. Preizkusili smo ga tudi na naši standardni koritasti strmini navzgor (okoli 30 stopinj naklona), ki jo je vozniku in štirim potnikom v adrenalinsko veselje premagal z lahkoto. Za povrh pa ta avto tudi pri 130 na uro na avtocesti deluje uglajeno potovalno. Aja, Mitsubishijev "easy select" dovoljuje preklop iz 2WD na 4WD pri hitrosti do 100 km/h - velik plus za aktivno varnost v primeru, ko se vozne lastnosti nenadoma poslabšajo.

Zmogljivosti, poraba

Čeprav smo ga gnali po kolovozih več kot 1500 metrov nad morjem, pri čemer je računalnik izkazoval tudi 18 litrov na sto kilometrov, se je dejanska testna poraba ustalila pri 9,7 l/100 km. Če ne bi rinili tja gor v hribe, bi se lahko pohvalili z devetimi litri, morda še manj. Glede moči je sto kilovatov oziroma 136 konj povsem dovolj za tovrstno vozilo in tudi na nemških avtocestah si najbrž ne bi želeli večje hitrosti od 170 km/h.

Cena, tekmeci

Osnovna cena tega pickupa se pričenja pri 5,5 milijona tolarjev. Za 7,4 milijone ponuja testni, najbolje opremljeni mitsubishi L200 zajeten spisek bogate, zanimive in uporabne opreme. Dobre oziroma kar odlične terenske lastnosti ponujajo vsi ostali pickupi na našem tržišču, močnejši motor (vendar za več denarja) pa nudi le Nissanova navara. Za povrh je v navedeni ceni vključena tudi elektronika, kot na primer nadzor zdrsa pogona in nadzor stabilnosti vozila. Posebnost mitsubishija je zanimiva zunanja oblika kabine, to pa je element, na katerega ostali proizvajalci terenskih tovornjakov dosedaj niso bili pretirano pozorni. Ali je izrazito zaobljena oblika tudi odlika za tovrstna vozila? Jasen odgovor bodo dali kupci, ki sicer tudi pri konkurenci ne morejo izbirati prav preprostih in ravnih delovnih površin.

Ne spreglejte