Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 14.22

8 let

Mercedes-Benz CLA 200

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
CLA največ revolucije prinaša sami znamki, Mercedes-Benzu torej. Je dejansko prvi štirivratni hišni coupe s pogonom spredaj, ki ne nagovarja gospodov. Navduši z drzno obliko in vozno dinamiko.

Še vedno se je v avtomobil mogoče zaljubiti, še preden obrneš ključ …

Novi mercedes-benz CLA je nedvomno avtomobil, ki je, še preden ga res začutiš, se vanj dejansko usedeš in ga poženeš po najljubši cesti, že zmožen pogladiti čustva ter obrniti marsikatero glavo, tako žensko kot moško.

Že na domači predstavitvi smo ugotavljali, da je to tisti mercedes, ki prekaljenim in uveljavljeni tehničnim gurujem iz Stuttgarta, ti avtomobile izdelujejo že 128 let, znova vrača tudi nekje v dolgi zgodovini znamke izgubljeni oblikovni šarm oziroma zmožnost hipne vizualizacije kupčevih čustev.

Prvič videni odsevi njegovih linij nedvomno razširjajo zenice in sliko v vidnem živcu pretvarjajo v močan nevronski impulz, ki ga možgani skoraj podzavestno prevedejo v: "Uf, poglej ta stroj! Res je hud!" Saj razumete? Vanj se je dejansko mogoče zaljubiti na prvi pogled, še preden obrneš ključ.

Z njim in njegovim platformnim bratom se je v Stuttgartu nedvomno začela nova era

Tistega zelo pomembnega čustvenega naboja ima CLA res toliko, da je torej že bežen pogled dovolj in človek dojame, da njegova silhueta na svoj način odločno presega avantgardno klasiko Mercedes-Benzovih limuzin. Tisto, ki je že pred kar precej časa tej premium znamki prinesla status uradnega vozila starejših gospodov z močnim finančnim zaledjem.

Ja, v Stuttgartu se je nedvomno začela nova era. Galantni gospodje bodo še vedno lahko uživali v udobju, tehnični dovršenosti in križarski spokojnosti limuzin z zvezdo na nosu, ampak novinca na enotni platformi, A in CLA, se nedvomno prebijata visoko na spisek želja mlajše generacije.

Tiste, ki je v ponudbi slovitega nemškega trojčka sicer svoje evre raje zapravljala za dinamične atlete pod okriljem bavarskih ledvičk oziroma štirih krogov iz Ingolstadta. In da bi bila mera polna, dovolj drugačna, je tu še že prej omenjeni sprednji pogon.

Narobe svet? Ne, ne! Inženirska samozavest. V slogu to znamo in zmoremo, celo bolje kot konkurenca, ki že leta ponuja limuzine in kombilimuzine s pogonom spredaj. Razred A je to zgodbo začel, CLA pa jo na cesti, med ovinki dviguje še stopnjo višje, ampak o tem pozneje.

Če je CLS že leta 2004 s svojo obliko v svet poslal sporočilo, da se Mercedes-Benz poleg tehnične naprednosti razume tudi na drzno avtomobilsko modo, potem lahko za CLA mirno zapišemo, da v visoko premium avtomobilsko družbo prinaša nekaj res glamurozno trendovskega. Nekaj dovolj uniseks elegantnega. Nekaj, kar se odlično znajde tako v družbi črnih smokingov in dolgih večernih oblek na pomembnih banketih kot tudi v soju laserjev in bleščic ter dragega džinsa, globokih dekoltejev in kratkih oprijetih oblekic na plesiščih najbolj vročih klubov.

Ta avtomobil je oblikovno res na kožo pisan mlademu in uspešnemu človeku. CLA je s tega vidika dejansko zadetek v polno, saj ponuja skoraj popolno zmes med eleganco, športnostjo in uporabnostjo, pa še prevelik in (pre)drag ni. Ja, CLA nima nikakršnih težav z identiteto, saj točno ve, koga in zakaj ga nagovarja.

Z njim se bodo morali še kako resno ukvarjati prihajajoči audi A3 sedan in njegov veliki brat A5 sportback, pa tudi njegov hišni bratranec, coupe na osnovi razreda C, bo skoraj zagotovo ostal v njegovi senci.

Aerodinamični rekorder, s katerim se lahko kosa le maloserijski eksot, dvosedežnik XL1

Oblikovalska ekipa Roberta Lešnika pa pri ustvarjanju CLA-ja ni imela v mislih samo čustvene vizualizacije. Moderen avtomobil mora pač biti energijsko učinkovit in aerodinamika pri tem igra veliko vlogo, saj lahko zračni upor že do hitrosti 60 kilometrov na uro zelo močno vpliva na porabo goriva.

Povsem na novo so se menda lotili osnovne abecede hišnega oblikovalskega jezika in uspelo jim je visoko izraznost linij združiti s čistimi in tekočimi površinami. Rezultat tega dela je vsekakor mejnik moderne avtomobilske aerodinamike. CLA je najbolj aerodinamičen velikoserijski avtomobil na svetu. Količnik zračnega upora našega testnega CLA-ja je znašal 0,23.

Pri modelu CLA 180 BlueEFFICIENCY pa je ta vrednost zaradi še nekoliko bolj izpopolnjene maske s prilagodljivimi rešetkami odprtine za zajem zraka in nekaterimi dodatnimi aerodinamičnimi elementi še nižja (0,22). S tega vidika CLA za seboj pusti čisto vse tekmece, tudi tiste z zeleno krvjo, hibride in EV-predstavnike.

Bolje od njega se skozi zračne mase odprte ceste prebija le prihajajoči in veliko dražji maloserijski eksot iz Wolfsburga, volkswagen XL1. Ta se je zračnim tokovom v vetrovniku upiral s količnikom Cd 0.189.

Odlična aerodinamika ga dela varčnejšega, hitrejšega, stabilnejšega, agilnejšega in udobnejšega

Učinek izredno ugodne aerodinamike smo tokrat začutili tudi v praksi. Vožnja proti končni hitrosti je navdušujoče mirna. Vetrnih decibelov okoli karoserije je res občutno manj. Izjemna je tudi smerna stabilnost, pri kateri svojo vlogo zagotovo igra aerodinamični oprijem oziroma veliko bolj stabilni zračni tokovi pod in nad karoserijo ter ob njej.

Vrednosti sile vzgona na sprednji in zadnji premi namreč v CLA-ju res občutno posežejo v agilno upravljanje, visoko vozno stabilnost pri višji hitrosti ter veliko prijetnejši in varnejši občutek pri vožnji ob močnejšem vetru s strani.

Kako učinkovito in s kirurško natančnostjo CLA res pred seboj reže zrak, pa smo opazili tudi pri vselej dramatičnem prehodu, ko človek z avtomobilom pri avtocestni hitrosti "trči" s silovitostjo vodne zavese naliva konkretne poletne nevihte. Zračna masa je ob avtomobilu brez težav s seboj odnašala debele kaplje z vrha in prš izpod koles. Zato smo čez nekaj kilometrov turbulentni nevihtni pas zapustili s skoraj povsem suho zadnjo in obema bočnima steklenima površinama.

Impresivno, res. Še en dokaz, da ugodna aerodinamika ni samo v službi atraktivne, dinamične podobe oziroma nikoli ni sama sebi namen, temveč deluje trajnostno na več področjih.

Opis slike: Uf, pa vselej vznemirljiva stekla brez okvirjev … Res je videti dobro! Tako na zaviti dolenjski regionalki ali pa na široki aveniji z večernim soncem obsijanega Los Angelesa.

V ovinkih voznik hitro začne verjeti v reinkarnacijo srebrne puščice

V ovinkih voznik hitro ugotovi, da je v njem nekaj prvinskega, nekaj, kar spominja na legendo o srebrni puščici. Že v uvodu smo omenili revolucijo, ki jo nova platforma s sprednjim pogonom prinaša znamki. Zgodbo je na mednarodni predstavitvi v Sloveniji začela čisto nova generacija serije A. Še odločneje v smeri vozne dinamike pa jo na enaki platformi pelje CLA, ki je od novega A-ja daljši za 33,8 centimetra in le za 40 kilogramov težji.

Ja, sprednji pogon prvič v štirivratnem kupeju z zvezdo na nosu. Povemo pa vam, da so inženirji v Stuttgartu predvsem neposrednemu konkurentu Audiju, ki poleg legendarnega quattra že dolgo čas stavi tudi na prednosti sprednjega pogona, letvico dvignili zelo visoko.

CLA se kljub dejstvu, da moč na cesto prenaša sprednji kolesni par, pelje tako suvereno, tako natančno, da voznik na svoji najljubši cesti v njem hitro začne verjeti v reinkarnacijo srebrne puščice. Nekaj tega legendarnega dirkalnika je nedvomno v njem.

Nos se v ovinek potopi zares suvereno, s skoraj povsem ničelno težnjo po podkrmarjenju. Pri tem svoje doda še superhiter oziroma odziven in povsem neposreden krmilni sistem s spremenljivim razmerjem, katerega servopodpora je odvisna od hitrosti. Ovinek je lahko še tako zaprt, pa ga boste s tem CLA-jevim naprednim krmilnim sistemom odpeljali brez preprijema volanskega obroča z rokami vseskozi postavljenimi točno tam, kjer morajo biti za napadalne in obrambne manevre v spopadu s fiziko pri vožnji na robu oprijema.

Meja zdrsa je postavljena res visoko, a trenutek prestopa lahko voznika neprijetno preseneti. CLA pač ne pove na glas, kdaj bo spustil. Audiji s sprednjim pogonom res bolj drsijo prek nosu, a so na meji oprijema tudi bolj odkriti oziroma predvidljivi.

Pripombo pa si zasluži blaženje. Testni CLA je bil opremljen z znižanim športnim podvozjem. Ta je s trdnejšim načinom vzmetenja in blaženja vseeno preveč posegal v udobje vsakodnevne uporabe.

1,6-litrski turbobencinski motor je dovolj zmogljiv in varčen

Oznaka testnega vozila CLA 200 pomeni, da se je v nosu vrtel prečno postavljeni štirivaljni in 1,6-litrski bencinski motor. Opremljen s homogenim direktnim vbrizgom, spremenljivim krmiljenjem ventilov in turbopolnilnikom ter serijsko vgrajeno funkcijo ECO za zagon in zaustavitev predstavlja dobro razmerje med varčnostjo in zmogljivostjo.

Šeststopenjski ročni menjalnik je bil natančen, prestavna razmerja dobro izračunana, da je ob odlični aerodnimiki CLA na testnem krogu v povprečju zahteval 8,5 litra goriva na sto kilometrov. Še bolj prepričljivo pa je njegovo 7,6-litrsko avtocestno in 5,7-litrsko umirjeno povprečje. Ta bencinar z izpuhom, ki dosega vrednosti normativa Euro 6, torej spada med bolj prepričljive "downsize" turbostroje.

Grajo pa si zasluži odzivnost stopalke za plin pri vklopljeni funkciji ECO. Njen "mrtvi hod" na začetku po našem mnenju prav nič ne spodbuja k zmernejšemu pospeševanju, temveč zgolj pripomore k voznikovi nervoznosti. To v tak oziroma kar v vsak avtomobil pač ne spada. Nedvomno najbolj moteč element v tem avtomobilu.

Kaj pa prostor oziroma njegova uporabnost?

Jasno je, da kupejevsko padajoča streha in nizek zadek zahtevata svoj prostorski davek. Pravijo, da je za lepoto treba potrpeti. To do neke mere velja tudi za CLA.

Avtomobil deluje zelo kompaktno in je videti manjši, kot v resnici je. V dolžino je recimo le za dobrih osem centimetrov krajši od audija A5 sportback, katerega prtljažnik (480 litrov) pa je le za deset litrov bolj prostoren od CLA-jevega. Novi audi A3 sedan je od njega krajši že za dobrih 17, trenutno aktualni BMW 3 coupe pa deset centimetrov.

Z vidika prostora je torej CLA relativno prepričljiv. Relativno? Ja, prostora za kolena na zadnji klopi je kar veliko, a kaj ko je kupejevska mansarda tako nizka. Podobno je s prtljažnimi litri. 470-litrska prostornina ni majhna in je še kar dostopna, ampak višine ni.

Dame, če vas bo mož prepričeval, da je CLA prijazen mladi družini, mu verjemite le pogojno. Ja, če imate enega malčka in voziček, ki se res dobro "zazipa" (berite: zloži). Če pa ni tako in se je mož vseeno do ušes zaljubil v CLA-ja, pa bi vam svetovali, da ga prepričate, naj počaka na "shooting brake" različico, ki na trg prihaja prihodnje leto.

Hm, želeli bi si bolj opremljenega …

Dobrih 34 tisoč evrov, kolikor je stal testni model, ni malo denarja, sploh če upoštevamo dejstvo, da so na spisku opreme manjkali pametnejša, dvopodročna klimatska naprava thermotornic in navigacija, kamera za vzvratno vožnjo, pa tudi samodejni sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko 7G-DCT bi se takemu premium kupeju nedvomno podal.

Med sodobnimi elektronskimi zvezdniki v službi varnosti in udobja pa smo v njem na primer pogrešali še tempomat za uravnavanje varnostne razdalje distronic plus, aktivnega asistenta za parkiranje s funkcijo prečnega in vzdolžnega parkiranja, pa pre-safe sistem in druge predstavnike umetne inteligence, ki jih pri Mercedes-Benzu seveda imajo, a jih tržijo za dodatne evre.

Res pa je, da pa po drugi strani nikakor ne moremo reči, da je osnovna oprema oskubljena oziroma da manjka kaj zares pomembnega. Bit tega avtomobila je užitek na cesti in tu mu nimamo v resnici kaj očitati.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte