Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 17.31

8 let

Dacia logan 1,6 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avto me je prepričal na makadamu, kar dokazuje, da je bil v osnovi narejen za slabše ceste. Kolegi, ki so ga gnali še bolj, pa tudi na suhi avtocesti niso imeli nikakršnih težav ...

Izgledalo je, da smo poglavja o testih limuzinske dacie logan že zaključili, pa nismo. Za nadaljevanje zgodbe je poskrbel 1,6-litrski motor. Le-ta je iz osemventilske napredoval na šestnajsventilsko tehniko, oprema pa je iz "laureate" preskočila stopničko višje, to je na "prestige". No, tole zadnjo besedo pa je vseeno treba razumeti z nekaj rezerve, čeprav so tudi Romuni že v EU.

Zunanjost, notranjost

Glede oblike logana bi se še vedno lahko vprašali: "Ja, kaj mu pa manjka?" Litrov v prtljažniku že ne - še vedno jih je "preveč", saj manjšim postavam le noge gledajo ven, kadar se stegujejo do konca "kufra". Ja, kaj pa pomeni prestige? Na zunaj več pritiklin v barvi karoserije, testna lita platišča pa so doplačilna. V notranjosti najdemo usnjen volan (ki pa ni nastavljiv) in prestavno ročico, stekli zadaj se pomikata električno, sovoznika pa ščiti zračni meh ... pa še kakšna malenkost bi se našla.

Vozne lastnosti

Našim trem predhodnim testom ni kaj dodati. Volan je še vedno pomičen le okrog svoje osi, sicer pa je, kot že rečeno, nenastavljiv. "Pa naj bo, za ta denar", morda poreče kdo. Vendar zadeva ni moteča, ker je vsaj sedež vsestransko prilagodljiv. Med testom sem prevozili precej kilometrov po mokrem cestišču, pri čemer je pri velikih hitrostih malo "izgubljal tla pod nogami". Ampak na mokrem. Kolegi, ki so ga gnali še bolj, niso imeli na suhi avtocesti nikakršnih težav. Me je pa spet prepričal na makadamu, kar dokazuje, da je bil v osnovi narejen za slabše ceste.

Zmogljivosti, poraba

16-ventilec, ki žene logana, ni povsem enak motorjem iz drugih renaultov, ki sicer iz enake delovne prostornine iztisnejo nekaj več moči. Seveda pa je razlika, če testnega logana primerjamo s tistim z motorjem 1,6 8V, ki smo ga preizkusili v letu 2005. Več je moči, več je navora, do sto potegne v 10,2 sekunde, namesto 11,5, kot zmore 8-ventilec. Tudi hitreje drvi, za povrh pa porabi manj goriva. Uradno 7,1 l/100 km namesto 7,2, še večjo razliko pa sta izkazala oba naša testa: stari motor je "kuril" 8,7, novi pa spodobnih 8,0 na sto, pa še to je "zakrivil" Ciril, ki se je zadnjih 160 kilometrov med fotkanjem bolj vlekel po mestu.

Cena, tekmeci

Kaj je zanimivega pri loganu in pri njegovih konkurentih, kot so na primer chevrolet aveo, hyundai accent in škoda fabia? Logan sprva sploh ni hotel na zahtevne evropske trge, njegovi tekmeci pa so bili že takoj evropsko usmerjeni. Morda so ga pri Dacii, se pravi pri Renaultu, prav zato malce "poprestižili". Dacia logan tudi v različici 1,6 16V ostaja pod psihološko mejo 10.000 evrov. Zaradi dodatne opreme se je cena povzpela malo čez enajst evropskih tisočakov oziroma skoraj do 2,7 starih milijonov. In če je tista osnovna cena pod desettisoč komu previsoka, se lahko "znebi" ABS-a in privarčuje 210 evrov. Tega sicer ne bi kar vsevprek svetovali, ker je, kot je znano, le na nekaterih podlagah zavorna pot z blokiranimi kolesi krajša.

Ne spreglejte