Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 18.37

8 let

Citroen C6 2,7 HDi avt.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posebnost citroena C6 je aktivno podvozje, ki se z odzivnostjo in višino prilagaja voznim razmeram. Voznik lahko izbira med udobjem in športom ...

Citroen je dolgo čakal, preden je na novo postavil na cesto svojo prestižno limuzino. Ni čudno, saj je red, da morajo novi avtomobilski modeli v vsem prekašati predhodnike, to pa je včasih silno težko. V žabi na primer oziroma v modelu DS 19 so se vozili francoski predsedniki, v naslednjih modelih malo manj, v C6 pa naj bi se morda spet ...

Zunanjost, notranjost

Zgledujoč po žabi je C6 lahko nizko pri tleh ali pa visoko privzdignjen. Citroen DS 19 se je vozil na (takrat) velikih kolesih, C6 se pelje na 18-palčnih. Iz vrat ven štrlijo samo stekla, brez okvirjev, enako kot pred petdesetimi leti. Podobno kupejevsko se zadaj spušča navzdol, spredaj pa posveti levo ali desno, kadar kam zavije. Sicer pa izgleda spredaj kot povečan C5 ali še bolj povečan C4, medtem ko je zadaj povsem samosvoj s čudno ukrivljenim pokrovom prtljažnika in z lučmi, ki sledita avtu kot dva bumeranga. Prestižno obdelana notranjost nima tako "zofasto" mehkih sedežev kot žaba. Vseeno je poudarek na udobnem usnjenem ogrevanem oblazinjenju za štiri potnike, ki lahko prenašajo tudi bolj športne vozniške izbruhe. Potnika zadaj si električno prilagajata svoja sedeža, od zadaj se lahko s stikalom celo pomakne naprej prednji desni sedež. Ampak vžigalniki! Poleg enega spredaj sta zadaj nameščena še dva (kakšen od oblikovalcev pri Citroenu mora kadit "k turk")! Zanimivo izgledajo predali v vratih z ugledno obdelanimi pokrovi, ki se pomikajo navpično.

Voznik dobiva osnovne informacije s pogledom skozi volanski obroč, vse ostale podatke (navigacija, telefon, klima, audio sistem, potovalni računalnik ...) pa na barvnem zaslonu sredi armaturne plošče. Množica stikal obkroža vozniško mesto od levih vrat mimo volanskega obroča, preko osrednjega dela armature do konzole med sedežema. En drobcen minus: od vseh električnih stikal tista štiri na volanskem obroču za tempomat oziroma omejevalnik hitrosti niso osvetljena. Na vsak način pa se je treba pred prvo vožnjo zapreti v avto in brati navodila za uporabo, kar pa ni nobena težava. V citroenu C6 lahko sediš ure in ure ...

Vozne lastnosti

Posebnost citroena C6 je aktivno podvozje, ki se z odzivnostjo in višino prilagaja voznim razmeram. Voznik lahko izbira med udobjem in športom. Če bi ocenjevali učinkovitost obeh sicer odličnih sistemov, bi se odločili za udobje, ki res lepo pride do izraza. Vožnja čez "ležeče policaje" dokazuje trditev o vrhunskem podvozju. Bolj športne učinke se doseže s tršim podvozjem in "daljšim" samodejnim vrtenjem prestav med pospeševanjem. Seveda je na voljo tudi ročno sekvenčno prestavljanje pa tudi zimski program za vreme, ki prihaja. Kot minus omenimo dejstvo, da je med položajema samodejnega menjalnika "N" in "D" zapora, ki zahteva pritisk na zavoro. Citroen sicer ni edini, ki "goji" to nepotrebno zaporo, so pa proizvajalci, ki so se temu izognili.

V pomoč vozniku je še zadrževanje vozila na strmini, parkirni senzorji večplastno prikažejo oddaljenost ovir okoli vozila, sedež opozorilno vibrira, če voznik prevozi vzdolžno črto brez predhodnega vklopa smerokazov, ksenonske luči odločno posvetijo v smeri zavijanja ... Stabilnost vozila uravnava (poleg ESP-ja) zadnji spojler, ki se prične dvigati pri hitrosti 65 km/h in se postavi "na polno" pri 125. Za povrh lahko voznik opazuje digitalno prikazano hitrost zrcalno v vetrobranskem steklu (head-up display). Na ta način lahko spremlja še navigacijske napotke in razna opozorila, ne da bi odvrnil pogled s ceste.

Zmogljivosti, poraba

2,7-litrski turbodizelski V6 motor je dobra izbira za limuzino, ki prazna tehta skoraj 1,9 tone. Z dobrimi dvesto konji pospešuje do sto v manj kot devetih sekundah, to je celo boljše od 3-litrske bencinske različice, medtem ko je največja hitrost obeh 230 km/h. Seveda je dizel v še bolj odločni prednosti, kadar gre za porabo goriva. 10,8 litra plinskega olja na sto kilometrov smo povprečno "pokurili", kar je za testne pogoje več kot dobro. Pri dovoljeni hitrosti na avtocesti se C6 pelje skoraj neslišno. Nekaj zaradi izpopolnjene zvočne izolacije, nekaj pa zaradi dejstva, da se motor v šesti prestavi pri 130 km/h vrti le z 2213 vrtljaji.

Cena, tekmeci

"Kdor prvi pride, prej melje", je pregovor, ki tudi v avtomobilizmu kaj velja. Ko pride ven nova generacija nekega vozila, so vanjo vgrajene tehnične novosti in rešitve, ki prej še niso bile zrele za serijsko proizvodnjo. Takšna vloga je namenjena tudi citroenu C6, vsaj za kakšno leto ali dve. Citroen ponuja svojo najbolje opremljeno in najdražjo limuzino z zmogljivim in varčnim turbodizlom za 14 milijonov tolarjev. Pri tem gre za bogato in prestižno serijsko opremo, ki vključuje samodejni menjalnik, aktivno podvozje, navigacijski sistem, usnjeno "elektrificirano" notranjost, sofisticirano aktivno in pasivno varnost in tri pikice namesto desetih vrstic nadaljnjega naštevanja. Med tistimi, ki bi dali prednost temu francozu pred tekmeci (audi A6, BMW serija 5, mercedes-benz razred E, opel signum, peugeot 607, saab 9-5, volvo S80 ...), bi se mnogi tako odločili zato, ker je C6 citroen (je pribil "fen").

Ne spreglejte