Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2015,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 6. 12. 2015, 11.52

8 let

Avantgardnost za Slovence? Mercedes CLA ne karavan, ampak shooting brake.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Shooting brake je že zelo stara (britanska) oznaka za karavanske izvedbe, ki so jo že pred časom posvojili tudi v Stuttgartu. Tokrat za "mali" CLA.

Nadaljevanje kovanja vročega železa

Najbrž si je le redkokateri strokovnjak in še manj ljubitelj znamke Mercedes-Benz upal napovedati, kako uspešna bo družina kompaktnih, v osnovi spredaj gnanih avtomobilov te znamke. Rezultat je tu in pri Daimlerju ga z veseljem povedo: do zdaj so prodali že več kot milijon modelov A, B, CLA in GLA. Ponuditi novo različico je torej le logično nadaljevanje – ponuditi nekaj novega in skrbeti, da omenjeni modeli ostanejo na naslovnicah.

Skupna platforma, ena medosna razdalja, pet zelo različnih modelov

Zagotovo velja ponoviti: modeli A, B, CLA in GLA slonijo na skupni platformi in vsi imajo do milimetra enako medosno razdaljo, natanko 2.699 milimetrov.

Vsi so tudi v osnovi namenjeni sprednjemu pogonu, kar prinese številne prednosti, najpomembnejše tri so: ker ni kardana in zadnjega pogona, je prostora v kabini in v prtljažniku (lahko) več, poraba je nekoliko manjša tudi zaradi manjše skupne mase, spredaj gnani avtomobili so za povprečnega voznika varnejši, saj je njihova lega na cesti v splošnem zanesljivejša tudi zato, ker so potrebne reakcije voznika ob drobnih zdrsih bolj intuitivne.

Puristi so se sicer zgražali že leta 1997, ko je na trge prišel prvi A (ki, mimogrede, z današnjim nima nikakršne tehnične povezave), a so jim številke, tudi zgoraj omenjene, zaprle usta.

Shooting brake – karavan, ki ni (mercedes-benz CLA) T

Zato ni čudno, da si pri Daimlerju manejo roke, logično pa se zdi tudi, da o naštetih modelih govorijo kot o družini avtomobilov, ki jih v Stuttgartu imenujejo kompaktni mercedes-benzi. Pri vsem napisanem ni treba posebej poudarjati, da je CLA shooting brake le karoserijska izvedba modela CLA.

Gledano posplošeno gre za običajno karavansko izvedbo, ki ji pri Daimlerju sicer rečejo T, a gre tu za toliko drugačen pristop, da je dobila nekoliko nostalgično ime shooting brake. Ime izhaja iz Velike Britanije, in sicer še iz časov, ko so po cestah divjale kočije s konji, trenutni pomen pa je dobilo nekje v šestdesetih, ko so tako začeli označevati elegantne dvovratne karavane. Menda je najbolj znan aston martin DB5 iz leta 1965, ki mu je videz shooting brake nadel karoserist Harold Radford.

Nižji od CLA, a z več prostora za glave na zadnji klopi

CLA shooting brake je eleganten karavan, ni pa dvovraten – a tudi CLA ni (dvovraten) kupe, pa se kot takšen predstavlja. Časi se pač spreminjajo in z njimi avtomobili in prav je tako, potrkati na nostalgijo pa tudi ni nikakršen greh. Navsezadnje je CLA SB menda najlepši kompakten benz, hkrati pa tudi precej bolj uporaben od prav tako lepega CLA. Zanimivo je, da je CLA SB od CLA nižji. Sicer za skromna dva milimetra, a vseeno. Je pa kljub temu na zadnji klopi pri SB za štiri centimetre (947 proti 905 milimetrov) več prostora za glave. Kako je to mogoče?

Ni tako zapleteno, kot se zdi v prvem hipu. Razlika med CLA in CLA SB se začne takoj za sprednjimi vrati, torej za stebričkom B. Streha sicer rahlo pada, a vse do konca zadnjih koles ne prav dosti – pri CLA se v predelu glav potnikov zadnje klopi že precej zniža. Pri SB so zato lahko prijaznejše oblike tudi zadnja bočna vrata, predvsem na njihovem zgornjem zadnjem delu. Tam je luknja, ki jo pokrivajo, večja, zato je tudi vstopanje in izstopanje lažje.

Navpičen ("tovorni") položaj naslonjala zadnje klopi, sto litrov večji prtljažnik

Bočna zgornja linija se takoj, ko se streha konča, zelo položno, skoraj kupejevsko spusti. Če bi bila navpična, bi bilo to CLA T, tako je pa SB. Prostornost in oblika prtljažnika zato ni rekordna, je pa seveda precej večja kot pri kupejevskem CLA. V osnovi je tam 495 litrov velika luknja, če pa naslonjalo postavimo v navpičen ("tovorni") položaj, se prostornina poveča za sto litrov. Širina prtljažnika med kolotekoma znaša dober meter, sicer pa največ dobrega 1,3 metra. Le malce več kot meter je prtljažnik tudi dolg. Spodaj je dvojno dno, pokriva pa ga rolo, ki se odmakne na kratek pritisk njegovega zadnjega dela.

Naslonjalo zadnje klopi je deljivo v razmerju 60 : 40 in če sta položena oba dela, je skupna prostornina 1.354 litrov. Na vse skupaj pri Daimlerju gledajo praktično in pravijo, da je CLA SB namenjen aktivnim kupcem, ki iščejo avtomobil zunaj ustaljenih okvirov, edinstvenega videza in praktične vrednosti, seveda pa bodo veseli vsakega kupca, tudi če ne bo padel v omenjeno definicijo. CLA shooting brake ima namreč tudi lepe možnosti, da postane trendovski, saj ima privlačen videz, praktični zadek in ob vsem skupaj je tudi aerodinamično oblikovan. Količnik upora zraka namreč znaša le 0,26, kar je za bore tri stotinke več kot pri običajnem CLA, zasluga pa gre tu oblikovalski ekipi z Robertom Lešnikom na čelu.

Drobne razlike tudi v dolžini, a le na račun odbijačev

Predvsem na račun odbijačev, ki so za SB drugačni, je CLA SB v celoti nekoliko daljši od CLA: sprednji previs je daljši za 39, zadnji pa za 15 milimetrov, kar skupaj nanese 4.684 milimetrov skupne dolžine oziroma za 54 milimetrov več kot pri CLA. To pa tudi zaokrožuje glavne (zunanje) razlike med njima.

V preostalem lahko pričakujete vse, kar sicer ponuja običajen CLA: živahen, a ergonomsko odličen kokpit vključno s sedežema, pestro ponudbo motorjev, možnostjo dvosklopčnega menjalnika 7G-DCT (ne pri vseh motorjih), štirikolesnim pogonom 4matic (tudi ne pri vseh motorjih) in prestižom, ki je značilen za to znamko.

AMG: zelo športna igrača

Med ponujenimi pogoni je tudi zmogljiva različica AMG. Tudi ta je preslikava aemgeja običajnega CLA, a kaže vsaj na kratko ponoviti. Motor je dvolitrski bencinski turbo, za katerega pravijo, da je najzmogljivejši serijski štirivaljni motor, vsekakor pa drži trditev, da je lahko povsem miren in voljan tudi pri lagodni vožnji.

Njegove zmogljivosti strmo, a zvezno naraščajo, v kombinaciji s serijskim 7G-DCT pa je lahko zelo hiter in zabaven. Izklopljiv stabilizacijski ESP daje prosto pot vozniku, da izkoristi vse, kar zmore štirikolesni pogon; ta sicer ni surovo dirkaške sorte, zna pa kljub temu na spolzkem dodati dovolj oprijema zadnjih koles, da tudi spolzka podlaga postane zabaven poligon pri hitri vožnji skozi ovinke. Posebni zvočni učinki na izpuhu, ki jo omogoča kombinacija motorja in menjalnika, so le še dodana vrednost pri občutku športne vožnje.

Ne spreglejte