Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2022,
10.12

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Aliansa Renault Nissan Mitsubishi SUV priključni hibrid Mitsubishi eclipse cross Mitsubishi

Ponedeljek, 11. 7. 2022, 10.12

1 leto, 9 mesecev

Test nove generacije: mitsubishi eclipse cross PHEV 2.4 S-AWC 4WD diamond

15 tisoč evrov dražji kot prej: lepši in z novim pogonom #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Mitusbishi eclipse cross | Prenova kot se šika. Mitsubishi je povsem prevetril eclipse cross, ki dobiva drugačen videz in izključno priključno-hibridni pogon. | Foto Gašper Pirman

Prenova kot se šika. Mitsubishi je povsem prevetril eclipse cross, ki dobiva drugačen videz in izključno priključno-hibridni pogon.

Foto: Gašper Pirman

Nekako razumemo Mitsubishi, da se je pred časom želel umakniti iz Evrope. Njihovi modeli vizualno niso bili pisani na dušo evropskim kupcem, čeprav so imeli kar nekaj zares dobrih adutov v rokavu. Po uskladitvi znotraj skupine je postalo jasno, da bodo ostali na stari celini, vendar bodo obenem prenovili tudi celotno modelno paleto. Rezultat te nove smeri je novi eclipse cross, predvsem pa kaže, da so pri Mitsubishiju resno mislili in naredili korenite spremembe. Eclipse cross se je prelevil v precej posrečeno oblikovanega športnega terenca, ki ni pozabil na prostorske vrednote. Da se želi prikupiti vedno zahtevnim evropskim kupcem, kaže tudi izbira pogona – na voljo je izključno priključni hibrid. Seveda približevanje Evropi, predvsem s pogonom, prinaša tudi precej višjo ceno kot pri predhodniku.

Tako kot vedno, preudarni Japonci raje kaj nepotrebnega odvzamejo kot dodajo. Kot vedno pravijo, poslušajo tudi kupce in pripombe upoštevajo pri razvoju nove generacije ali modela. Zdi se, da so tokrat poslušali še nekoliko bolj zavzeto. Navsezadnje je eclipse cross njihov paradni konj ob "ponovnem" vstopu v Evropo. Nov začetek bi lahko rekli in ta začetek mora seveda biti dober. Še več, eclipse cross bo tlakoval pot novim modelom, ki prihajajo v prihodnjih letih. Obujeni colt in novi outlander sta med najpomembnejšimi novostmi.

Če prvi ni našel veliko simpatij, je zdaj drugače

Že pri ASX smo si upali zapisati, da je s prenovljeno masko, žarometi v tehnologiji LED in videzom dinamičnega ščita, kot so novi oblikovni jezik poimenovali pri Mitsubishiju, zelo všečen. Videz manjšega brata je pri eclipse cross še nadgrajen. Če sta bila glavna žarometa prej postavljena zgoraj, so ju zdaj premaknili nižje, kjer so bili včasih sprednji meglenki ter smerokaza. Dnevne luči so ohranile svojo prvotno lego, ne pa tudi oblike, ki je po novem bolj moderna, kot želi biti moderen tudi križanec sam.

Ta pomik k "evropeizaciji" modela je opazen predvsem zadaj. Poslovilo se je zadnje deljeno steklo, ki je v največji meri polariziralo in obenem zmanjševalo preglednost nazaj. Ker je zdaj zadaj normalno steklo in so zaradi tega bili primorani posodobiti obliko prtljažnih vrat, je vidljivost nazaj več kot zgledna in avto je, to moramo priznati, postal prav všečen. Praktično vsi, s katerimi smo prišli v stik, so pohvalili njegov videz.

Največja oblikovna sprememba se je zgodila zadaj, kjer se je poslovila dodatna "polička" sredi zadnjega stekla. Eclipse cross je postal oblikovno bistveno bolj všečen in nagovarja širši krog kupcev. | Foto: Gašper Pirman Največja oblikovna sprememba se je zgodila zadaj, kjer se je poslovila dodatna "polička" sredi zadnjega stekla. Eclipse cross je postal oblikovno bistveno bolj všečen in nagovarja širši krog kupcev. Foto: Gašper Pirman

Da gre za pogon, vzet iz outlanderja, razkriva tudi prestavna ročica, ki je enaka kot v enem najbolje prodajanih priključnih hibridov na svetu. | Foto: Gašper Pirman Da gre za pogon, vzet iz outlanderja, razkriva tudi prestavna ročica, ki je enaka kot v enem najbolje prodajanih priključnih hibridov na svetu. Foto: Gašper Pirman

Škoda, da ni več pomične klopi

Vsakemu avtomobilu z vzdolžno pomično zadnjo klopjo smo vedno prikimali, saj takšna rešitev znatno izboljša uporabnost avta. Če se potrebuje večji prtljažnik, se jo pomakne povsem naprej, oziroma ravno obratno, če zadaj sedijo potniki. Škoda, da so se pri Mitsubishiju odločili, da jo ob prenovi modela umaknejo.

Zakaj, ne vemo točno, a verjetno je imela pri tem največjo težo dimenzijska rast (14 centimetrov v dolžino), ki po eni strani poveča prtljažni prostor. Ker je osem centimetrov globlji kot prej, ima 471 litrov prostornine. Je povsem dovolj velik za družinsko rabo, ima dvojno dno z večjim predalom in, kar nam je bilo izredno všeč že na outlanderju, ima 220-voltno vtičnico. Sesalnik smo tako priključili kar v avtu in ga posesali.

40 električnih kilometrov

Priključno-hibridni pogonski sklop je že poznan. Sestavljajo ga 2,4-litrski bencinski motor z 72 kilovati in dva elektromotorja. Sprednji Pogonski sklop sestavljajo 2,4-litrski bencinski motor, dva električna motorja (po eden za vsako pogonsko os), litij-ionska baterija z zmogljivostjo 13,8 kilovatne ure, brezstopenjski CVT-menjalnik, ki povezuje vse tri motorje. | Foto: Gašper Pirman Pogonski sklop sestavljajo 2,4-litrski bencinski motor, dva električna motorja (po eden za vsako pogonsko os), litij-ionska baterija z zmogljivostjo 13,8 kilovatne ure, brezstopenjski CVT-menjalnik, ki povezuje vse tri motorje. Foto: Gašper Pirman ima 25 in zadnji 30 kilovatov nazivne moči, tako se sistemska moč ustavi pri 138 kilovatih. Litij-ionska baterija ima zmogljivost 13,8 kilovatne ure, kar je dovolj za 50 kilometrov po merilnem ciklu WLTP.

V praksi so stvari nekoliko drugačne. 50 kilometrov bi na električno energijo prevozili izključno ob vožnjo v umirjenem ciklu, brez prevelikih nihanj v hitrosti in še to pri zmerni hitrosti do maksimalno 80 kilometrov na uro. Ob prvem stiku pozimi smo na elektriko prevozili 35 kilometrov. Na testu smo eclipse cross podvrgli različnim izzivom.

Prvi izziv je bil izprazniti baterijo z vožnjo po avtocesti. Ob polni bateriji je avto obljubljal 39 kilometrov električnega dosega. Ko se je baterija izpraznila, smo izključno na elektriko prevozili 38 kilometrov, od tega smo 80 odstotkov kilometrov naredili po avtocesti. Ko smo baterijo spet napolnili, smo ponovili poskus, vendar smo se tokrat izogibali avtocesti. Ko se je baterija izpraznila, smo prevozili 42 kilometrov. So pa pri Mitsubishiju mojstri hibridnega pogona, saj se je tudi ob povsem izpraznjeni bateriji delež vožnje na elektriko vedno gibal okoli 50 odstotkov. Tako elektromotor vedno priskoči na pomoč, ko le ima dovolj energije v bateriji.

Tretji test je bil z izpraznjeno baterijo. S kombinirano vožnjo po avtocesti in regionalni cesti smo prevozili nekaj več kot sto kilometrov. Povprečna poraba se je ustavila pri 7,4 litra.

Galerija: vpadljivi Japonec 

Fotogalerija
1 / 23

Omogoča "hitro" polnjenje, a to ne bo poceni

Eclipse cross je eden redkih priključnih hibridov, ki omogoča hitrejše polnjenje. Poleg priključka type 1 za polnjenje prek domače vtičnice ali wallboxa je na voljo še polnjenje prek priključka chademo. Seveda smo ga priključili tudi na "hitro" polnjenje. Rezultat v številkah? Hitrost polnjenja je dosegla maksimalnih 17 kilovatov, baterija bi se v celoti napolnila v 45 minutah. V 17 minutah polnjenja smo pridobili 5,2 kilovatne ure, za to plačali 2,01 evra in po podatkih potovalnega računalnika pridobili 23 kilometrov električnega dosega. Seveda takšna vrsta polnjenja ni smiselna in je pogojno uporabna le v skrajnem primeru. Tako kot pri vseh priključnih hibridih je edino smiselno polnjenje doma, počasi in ponoči. Strošek bo v tem primeru okoli dva evra na sto kilometrov.

A če lahko lastnik s pametno vožnjo in vsakodnevnim polnjenjem baterije doma močno prihrani pri stroških goriva, bo moral na začetku nekoliko več nameniti nakupu avtomobila. Testni eclipse cross je bil znatno opremljen, manjkala je edino panoramska streha, zato je tudi cena čez 41 tisoč evrov. To je v primerjavi s predhodnikom velikanski skok, kar bi lahko kakšnega lastnika starega eclipsa cross odvrnilo od nakupa. Toda po drugi strani je eclipse cross s takšnim pogonom in dolgim seznamom opreme v primerjavi s tekmeci cenovno umeščen zelo dobro.

tehnični podatki mitsubishi eclipse cross PHEV 2.4 S-AWC 4WD
vrsta motorja priključni hibrid
prostornina v ccm 2.360
sistemka moč v kW (KM) 138 (185)
največji navor bencinskega motorja v Nm pri vrt.min. 193 pri 2.500
menjalnik neskončnostopenjski CVT
pogon štirikolesni
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.545 x 1.805 x 1.685
medosna razdalja v mm 2.670
prtljažnik v l 359–1.108
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.975 (450)
največja hitrost v km/h 162
pospešek do 100 km/h v sekundah 10,9
poraba (po normah EU) v l/100 km 2,0
poraba na testu v l/100 km 4,5–7,4
cena osnovnega modela v EUR 35.790
cena testnega vozila v EUR 41.390
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 42.250
Ne spreglejte