Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
12.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 12.55

7 let, 12 mesecev

Novo avtomobilsko steklo: lažje, tanjše, odpornejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zmanjševanje mase je eden glavnih ciljev konstruktorjev sodobnih vozil. Do zdaj so se osredotočali zgolj na kovine, pri Fordu pa so se lotili tudi stekla. Superstroj GT bo prvi nosilec.

Corning odporna stekla razvija že 50 let, pokrili so tudi zaslon iPhona

Ford stekel seveda ni razvil sam. Obrnili so se na ameriško podjetje Corning, ki ima s steklom precej izkušenj – odpornejša stekla so začeli razvijati že v 60. letih prejšnjega stoletja.

Konec 60. let so s svojim steklom opremljali tudi ameriške dirkalne avtomobile, pozneje pa so z nadaljnjim razvojem vstopili tudi na področje uporabniške elektronike – vrata vanjo mu je na stežaj odprl Apple, ki je potreboval dobro steklo za takrat novi iPhone.

Do leta 2010 je bilo na svetu kar (okoli) 200 milijonov mobilnih telefonov opremljenih z njihovim steklom, poleg teh pa so steklo vgrajevali tudi v prenosne predvajalnike glasbe, prenosne računalnike in celo nekatere televizorje.

Leta 2012 so razvili še naprednejše alkalno (bazično) aluminosilikatno (spojina aluminija, silicija in kisika) steklo, ki so ga poimenovali gorilla glass 2, danes pa je na trgih že generacija 4.

Zmagovalna kombinacija za avtomobil: trije sloji, od tega dva iz novih, naprednih materialov

Fordu to ni ušlo in skupaj s Corningom so se lotili razvoja stekla za specifične potrebe v avtomobilski industriji. Po preizkusih različnih kombinacij so našli zmagovalno: za sprednjo šipo so razvili trislojno steklo; na notranji strani je ojačeno hibridno steklo, vmes je sloj iz napredne termoplastike z menda odlično zvočno izolacijo, na zunanji strani pa je poznano kaljeno steklo. Kljub trem plastem je tako zgrajena šipa za okoli 32 odstotkov lažja.

Debela je od tri do štiri milimetre, kar pomeni, da je za od 25 do 50 odstotkov tanjša od današnjih šip.

Na izdelku so naredili zahtevne preizkuse, predvsem glede odpornosti proti kamnom in kamenčkom (značilen vzrok poškodbe avtomobilske šipe), prestati pa je moralo tudi "specifične izstrelke", prevračanje in navsezadnje tudi preizkuse v vetrovniku. GT namreč ne bo ravno počasen avtomobil.

Poleg sprednje šipe tudi motorni pokrov in predelna stena

Navdušeni nad lastnostmi novega stekla so se pri Fordu odločili, da ga bodo uporabili tudi za (steklen, seveda) pokrov motorja zadaj in za predelno steno med kabino in motornim prostorom.

S tem so zmanjšali maso visoko postavljenih elementov vozila v tolikšni meri, da se je težišče vozila dovolj zmanjšalo, da naj bi imel novi GT zaradi tega opazno boljše vozne lastnosti kot tisti z običajnimi šipami.

Seveda – zmanjšanje mase že v osnovi vpliva tudi na porabo goriva, pospeševanje in zaviranje.

Ne spreglejte