Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 10.45

8 let

Ženevski salon je znanilec avtomobilske pomladi, kaj lahko nauči slovensko politiko

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni avtomobilski salon v Ženevi spada med pet svetovno najpomembnejši tovrstnih avtomobilskih spektaklov na svetu. Letos bo na razstavišču Palexpo razstavljenih kar okoli 900 vozil.

Ključni znanilec avtomobilske pomladi

Na začetku prejšnjega stoletja, daljnega leta 1905, je Ženeva prvič gostila avtomobilski salon, na katerem so se takrat predstavili vsi glavni oziroma ključni akterji nove dobe človekove mobilnosti – avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje. Ti so bili na ogled postavljeni ob parnih in drugih pogonih, s katerimi je pred prebojem motorja, kot ga poznamo danes, svojo mobilnost reševala industrijska revolucija.

Salon je v vseh teh letih doživel velik tehnološki napredek, ki ga je s svojim obstojem seveda na nek način soustvarjal, saj ga je postavljal na ogled množicam, kot to namerava početi tudi v prihodnje.

Letos organizatorji pričakujejo, da se bo na salon v desetih dneh (5. do 15. marec) znova zgrnilo okoli 700 tisoč obiskovalcev iz vsega sveta.

Na njem, pod bliščem njegovih luči, se je svetu prvič pokazalo kar nekaj legend, avtomobilskih ikon, med katerimi je denimo tudi zdaj že legendarni štirikolesni pogon quattro (3. marca 1980), ki je za vedno spremenil avtomobilski svet.

Na tem salonu so ljudje videli in videvajo veliko zanimivih modelov, novih tehnologij in seveda otipali svoje avtomobilske sanje.

Nezamenljivo stičišče inženirskih umov in sedme sile

Dva dneva pred uradnim odprtjem salona, ki letos vrata odpre 5. marca, se tradicionalno, na tako imenovane press oziroma medijske dneve odpravi več kot 10 tisoč avtomobilskih novinarjev s praktično vseh celin. Tudi mi smo med njimi.

Res pa je, da nas zaradi vzporednega virtualnega sveta, prepredenega z mrežo širokopasovnih avtocest, tam vsako leto dejansko čaka manj primerov povsem neznanih avtomobilov pod satenastimi pregrinjali.

Nekoč so Ženeva in preostali veliki saloni dejansko ponujali avtomobilske premiere v pravem pomenu besede. Internet pa je poskrbel, da večino skrivnosti vse pogosteje vidimo že prej.

Že res, da bo letos 220 razstavljavcev na ogled postavilo okoli 900 vozil, med katerimi bo po obljubah organizatorja okoli 130 povsem novih in konceptnih avtomobilov, vendar je treba priznati, da so se tudi tovrstni dogodki približali razpotju nove dobe.

V Ženevi vsako leto tudi estradniki, športniki ...

Bolj kot slavnostna razkritja želijo danes saloni postreči z zgodbami. V dobi interneta in informatike zato tudi Ženevski salon vse bolj postaja nezamenljivo stičišče inženirskega uma in sedme sile. Vse več je inženirjev in oblikovalcev, ki pridejo razložit bit, nastanek in potencial novih avtomobilov. V teh zanimivih pogovorih nastajajo tiste najbolj zanimive ženevske zgodbe. In ravno po te odhajamo v mesto ob jezeru vsako leto tudi mi.

V Ženevo vselej radi pridejo tudi estradniki, celo slovenski, in vrhunski športniki. Srečati zaznanega dirkača, nogometaša ali pa dolgonoge manekenke v Ženevi ni nič nenavadnega ali posebej redkega.

Med znanimi obrazi letošnje Ženeve bo Ken Block, ki ga bo gostil Ford, pa Didier Cuche, nekdanji smučar, ki bo gost pri Audiju, Peugeot bo gostil svojega dirkača Stephana Peterhansla, spet bo tam tudi nekdanji prvak F1 Alain Prost, pa Sebastien Loeb, pa razni bolj ali manj znani pevci in pevke, kuharji, plesalci ...

Obljubljamo vam več zanimivih zgodb

V prihodnji dneh boste pri nas lahko prebrali veliko zanimivih vsebin letošnjega, 85. mednarodnega ženevskega avtomobilskega salona. Čakajo nas intervjuji, pa zelene teme, samodejna vožnja ter športni avtomobili in ne, nikakor ne bomo pozabili na brhke lepotice, ki v vrtincu zloščene ter sijoče pločevine delijo nasmehe. Zgodba iz Ženeve, Pariza … se torej nadaljuje. V prvem planu so seveda avtomobili in nove tehnologije

Ne spreglejte