Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 3. 2015,
13.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Sreda, 4. 3. 2015, 13.42

8 let, 1 mesec

Prihodnost Porscheja: jeseni novi 911, štirivaljni bokser, kdaj novi 918 spyder?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Porsche v Ženevi ni imel večjih novosti, a jih zato pripravljajo za prihodnost. Razvijajo štirivaljni bokser motor, ki ne bo namenjen novi generaciji modela 911. Potrdili tudi naslednika 918 spyder.

Porsche v Ženevo s športnimi različicami

Porsche je na avtomobilskem salonu v Ženevi poleg caymana GT4 predstavil tudi najbolj strupeno različico legendarnega 911. Različico GT3 RS so opremili s štirilitrsko različico atmosferskega šestvaljnega bokser motorja, ki tako kot pri predhodniku more slabih 500 "konjev", v primerjavi z njim pa ima dodatnih 15 njutonmetrov navora.

Po zaslugi strukture strehe iz magnezija in pokrova motorja iz plastike CFRP so pri Porscheju znižali točko težišča, obenem pa ima cestni dirkač zdaj maso le 1.420 kilogramov. To je deset kilogramov manj kot pri klasičnem 911 GT3.

Letos novi porsche 911, ki pa bo ohranil zasnovo šestvaljnih motorjev

Glavne Porschejeve novosti pa sledijo šele v prihodnosti. Že jeseni nas namreč čaka nova generacija družine 911, pri katerem naj bi še vedno obdržali šestvaljne motorje, ki pa jim ne bodo dodajali hibridnih pogonskih sklopov. Te bodo namreč raje uporabili pri modelih, kot sta cayenne in panamera.

Porsche pri novem 911 torej ne bo uporabil štirivaljnega bokser motorja, temveč bodo ostali pri tradicionalnih šestih valjih. Štirivaljni motor pri Porscheju sicer razvijajo, prva pa naj bi ga dobila modela boxster in cayman. Ta motor naj bi imel delovno prostornino okrog dveh litrov, primanjkljaj valjev bodo nadomestili s turbinskim polnilnikom.

Vodstvo Porscheja je napovedalo tudi novo različico boxsterja, ki bo dobil namen manjšega športnega avtomobila. Imel naj bi podoben motor kot boxster GTS, a zato precej manjšo maso. Avtomobil bi bil lahko naslednik modela spyder iz leta 2011.

Do konca desetletja tudi naslednik porscheja 918 spyder

Porsche je že razprodal vseh 918 primerkov svojega hibridnega superšportnega avtomobila 918 spyder, a do konca desetletja bodo v Stuttgartu že izdelali njegovega naslednika. Poganjal naj bi ga novi motor V8, ki ga Porsche razvija za cayenna in panamero. Tudi ta avtomobil bodo izdelali v omejeni seriji.

Ne spreglejte