SiolNET. Avtomoto Reportaže
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z oplom GT po Brkinih

2

termometer

Športni roadster opel GT je poskrbel za obilo prepiha v laseh in veselja med vožnjo po zavitih primorskih cestah ...

Ob bližajoči se zimi, ko že diši po snegu in so temperature iz dneva v dan nižje, ima vsak topel in sončen dan veliko vrednost. In, če so v rokah ključi športnega roadsterja, potem je izbor relacije za izlet skorajda le eden sam. Primorje, logično, zato smo tokratno rumeno zverinico zapeljali ravno tja, se naužili sonca in hkrati uživali v zavitih, za opla GT nedvomno zelo zelo primernih cestah.

Opis poti

Tokratno pot smo začeli v Socerbu na gradu, od koder seže lep razgled na obalo. Od tu smo se spustili nazaj proti glavni cesti in zavili levo proti Ospu. Prijetna vasica leži skorajda pod novim viaduktom, obdajajo pa jo strme skalnate pečine. Pot smo nadaljevali mimo Črnega Kala, se usmerili levo proti meji in po nekaj kilometrih zopet zavili leto proti Podpeči.

Oris poti

Večina poti poteka po zavitih primorskih cestah, od Socerba proti Ospu je cesta najprej zelo zaprta in vijugasta, potem pa se po črnokalskih klancih precej razširi. Vendar pa se od te kmalu odcepimo in do Ospa prispemo po ožji in malo prometni cesti. Od tu naprej je potem cesta več kot deset kilometrov širša in prometnejša, dokler se od nje zopet ne odcepimo.

Primerno za ...

Če vam namignemo, da je cesta precej zavita in malo prometna, v času našega izleta pa nas je še prijetno grelo sonce, potem je jasno, kakšni avtomobili so zanjo najprimernejši. Športni, glasni in z odprto streho - kot recimo opel GT, ki se je z agilnostjo dokazoval v zaprtih zavojih, iz tistih bolj odprtih pa suvereno pospeševal. Obenem je GT nadvse primeren tudi za tiste, ki bi v bližnjem Portorožu nase želeli privabljati številne poglede ...

Mrtvaški ples v Hrastovljah

Vas Hrastovlje je najbolj znana po cerkvici sv. Trojice, ki je bila zgrajena leta 1480, visoko obzidje okrog nje pa je bilo zgrajeno kasneje in je služilo v obrambne namene v času turških vpadov. Že sama podoba majhne taborske cerkvice v kraškem okolju je zanimiva na pogled, tisto zaradi česar pa je cerkvica znan tudi širom po Evropi pa se skriva v njeni notranjosti. Cerkev se ponaša s številnimi srednjeveškimi freskami, med katerimi je najbolj znan prizor poimenovan Mrtvaški ples. Stvaritev Janeza iz Kastva okoli leta 1490 na svojih sedmih metrih ponazarja, da smo pred smrtjo vsi ljudje ne glede na položaj v družbi (stan) enaki. Kot se za ples spodobi, pa ima ta tudi svoj ritem, ki ga diktirajo okostnjaki z različnim položajem leve roke.

Socerbska trdnjava

Na robu kraške stene se je nekoč na mestu današnjih ostankov bohotil mogočen grad z zelo razgibano preteklostjo različnih gospodarjev. Lega nad prepadnim previsom je gradu dajala pomembno obrambno varnost, kar je skupaj s strateškim pomenom botrovalo pestri preteklosti. Danes pa se zaradi lepega razgleda nad celotnim Tržaškim zalivom tu ustavi marsikateri obiskovalec, ki se v gostišču v notranjosti trdnjave lahko tudi okrepča.

Plezalski izzivi v Ospu

V slovenski Istri naj bi imela ravno Osapska dolina najbolj mediteransko podnebje, zaradi česar je bil Osp nekoč "zimski vrt" mesta Trst, kamor so prepeljali zlasti veliko radiča. Blaga klima in rodovitna zemlja pa naj bi sodeč po številnih arheoloških ostankih pomenila poselitveno območje že daleč nazaj v času Rimljanov. Danes Osp najbolje poznajo plezalci, ki so v strmi steni našli izziv priti do vrha preko različnih plezalskih poti.

Beneški obrambni stolp

Vas Podpeč se ponaša z beneškim obrambnim stolpom na vrhu skalnate stene, kjer naj bi stal že v 11. stoletju. Poimenovanje izvira iz njegove vloge v času vojn med Beneško republiko in Avstrijskimi deželami, kasneje pa se je s svojo obrambno vlogo izkazal še v času turških vpadov.

Črni kal - slovenska Pisa

Ob omembi imena Črni Kal smo nekdaj dobili asociacijo na tiste zadnje ovinke pred morjem, danes pa se nam v misli prikrade avtocestni viadukt. Na samo naselje pa pravzaprav popolnoma pozabimo, čeprav nam ima za ponuditi kar nekaj zanimivosti. Nad vasjo počivajo ruševine nekdanjega gradu, Benkova hiša je najstarejša podeželska hiša v koprski občini, velika posebnost naselja pa je cerkev sv. Valentina zaradi svojega nagnjenega zvonika, za kar bi Črni Kal lahko okronali kar za slovensko Piso.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin