SiolNET. Avtomoto Reportaže
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z nissanom 350 Z po Gorjancih

4

termometer

Traso gorskohitrostne dirke smo prepeljali ničkolikokrat in prav vsakič se je avtomobil izkazal za predvidljivega in zabavnega.

Na trasi, kjer se vsako leto odvija tudi gorskohitrostna dirka, na voznika čaka lepo število zaprtih in odprtih zavojev. Podlaga, ki je dostikrat pogoj za športno vožnjo, je tu odlična, le pravi čas leta morate izbrati. Kakršnokoli preganjanje v poletnih mesecih tu odpade, saj je cesta polna turistov. Da pa smo lahko pokazali tudi "pozersko" plat Z-ja, smo ga zapeljali skozi stari del Novega mesta ...

Opis poti

Pot smo začeli nekaj kilometrov za Novim mestom, na cesti proti Metliki. Pogorje Gorjanci, kjer se steka slovensko-hrvaška meja so zanimivo izletniško območje. Cesta, ki jih preči in povezuje Novo mesto z Belo krajino, pa je prizorišče vsakoletne gorskohitrostne dirke. Območje dobro poznajo tisti, ki se tu poleti vozijo proti hrvaški obali, mi pa smo jo "potipali" v zimskem času, ko je prometa praviloma precej manj.

Oris poti

Relacija Novo mesto - Metlika je polna dvojnih, počasnih, hitrih, predvsem tehnično relativno nezahtevnih zavojev. Štart gorskohitrostne dirke pri postajališču "Prepih" je bil uvodnik v naš "športni dan". Od tu naprej se vozniku že v prvem gozdičku ponudi kombinacija zanimivih zavojev, ritem pa ostaja dinamičen in enak vse do prelaza Vahta.

Primerno za

Nissan 350 Z se je z zavoji in dobro podlago odlično ujel. Kljub temu, da Z-ja naprej potiska le zadnji kolesni par, oprijem na tej cesti ni bil nikakršen problem. Natančni in hitri menjalnik se je dokazaloval znova in znova, kar nam je le še večalo apetite po zavojih. Traso gorskohitrostne dirke smo prepeljali ničkolikokrat in prav vsakič se je avtomobil izkazal za predvidljivega in zabavnega. Zavore so dobro držale ves čas, vzmetenje pa je samozavestno kljubovalo danim razmeram.

Ideja za postanek

Tokratni izlet ne bo všeč tistim, ki se na pot podajo, da bi se razgledovali in ustavljali, da bi gledali turistične zanimivosti. Novo mesto je sicer glede na svojo preteklost polno zgodovinskih posebnosti in je tudi primerno izhodišče za mnoge izlete (Trška gora, Otočec, Kočevski Rog, Dolenjske Toplice ...). Relacija proti Metliki, kjer smo preganjali nissana pa vodi mimo samega vrha Gorjancev. V to smer se lahko podamo po makadamu mimo planinskega doma na Gospodični. Pohodniki bodo pri tem bolj zadovoljni, če se tja podamo peš.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin