SiolNET. Avtomoto Reportaže
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA patruljno vozilo policije vozi 88-letnik (foto)

3

termometer

Medtem ko osemdesetletniki v Sloveniji drvijo po napačni strani avtocest, jim v ameriškem San Diegu zaupajo policijske patruljne avtomobile. Dobrodošli v svet patrulje upokojenih prostovoljcev.

Sem Ed Robels, veteran druge svetovne vojne in vozim patruljni avtomobil

Ko imate v mislih ameriški policijski patruljni avtomobil, si za volanom najbrž ne predstavljate 88-letnega veterana druge svetovne vojne in njegovega ne veliko mlajšega partnerja, veterana vojne v Vietnamu. Ameriško mesto San Diego v zvezni državi Kalifornija daje v okviru prostovoljnega dela nekdanjim policistom, reševalcem, vojakom in pilotom priložnost za prispevanje družbi tudi po upokojitvi. Namesto da bi v upočasnjenem življenjskem tempu srkali borovničev sok nekje v zavetju upokojenskega doma na Floridi, so aktivni.

Usmerjajo promet, pišejo prometne kazni, iščejo ukradena vozila ...

Prostovoljec: "Spet sem pomemben. In zaželen!"

Medtem ko edinstven pristop očitno deluje in nekateri, pogosto celo sodelujoči, nanj gledajo romantično, je realnost drugačna. Policija se v ZDA, še posebej pa v Kaliforniji, ubada z ogromnimi finančnimi primanjkljaji in pomanjkanjem ustrezno usposobljenega kadra. Prostovoljci dnevno razbremenijo zdesetkane in podpovprečno plačane policijske sile. V skoraj dveh desetletjih so postali odlična pomoč lokalnim skupnostim, zaradi prostovoljne aktivnosti pa ostajajo koristni in še pomembneje, zaželeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin