Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Z družino na poti Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

6 let, 7 mesecev

Svoboda odprte ceste bo bolj doživeta z avtomobilom v dobri kondiciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poletno družinsko potovanje z avtomobilom je vselej doživetje. Svoboda odprte ceste, novi kraji, novi spomini. Toda na "road trip" se je treba ustrezno pripraviti. AMZS svetuje mehanično preventivo.

Da na poti ne bo neprijetnih presenečenj …

Poletne vožnje na izlete, počitnice in prava avtomobilska potovanja, ki obsegajo nekaj tisočkilometrske razdalje, so načeloma prežeta s pričakovanji, veseljem in užitkom. A treba se je zavedati, da zlasti na nepripravljenega voznika na taki poti prežijo tudi pasti.

Te pa utegnejo precej zagreniti počitniško izkušnjo. Lastnim napakam, zastojem v vročini, tehničnim okvaram, morda celo nesrečam zaradi slabega vremena pa se popotniška družina z voznikom na čelu večinoma lahko izogne, če se avtomobilske poletne avanture loti ustrezno pripravljena in s pametnim pristopom.

Tako bo svoboda odprte ceste ponudila pravo "road trip" doživetje, na katerem bo družina uživala in pisala spomine.

Poskrbite, da bo avtomobil v ustrezni kondiciji za maratonske etape

O tem, kaj bi vsak voznik, preden svoj avtomobil požene počitniškim avanturam naproti, moral preveriti, smo se pogovarjali z AMZS-strokovnjaki. Ti vse leto, še posebej pa vsako poletje na cestah s svojim znanjem in opremo pomagajo reševati počitniške izkušnje voznikov, ki so podcenili cesto in njena pravila. "Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot vam svetujemo, da preverite delovanje svojega avtomobila, avtodoma ali motocikla, kar lahko za vas opravijo v ustreznem servisu. Če je vaše vozilo redno servisirano in če imate vsaj malo smisla za tehniko, se lahko tega opravila lotite sami. Preglejte pomembne točke na vozilu, kot je količina motornega olja in zavorne tekočine ter sredstva za pranje vetrobranskega stekla, preverite tudi delovanje vseh svetlobnih teles in obrabljenost metlic brisalnikov. Posebno pozornost namenite pnevmatikam. Preglejte, ali so poškodovane, in preverite tlak, pozorni bodite tudi na rezervno pnevmatiko. Upoštevati morate, da bo avtomobil na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za od 0,1 do 0,2 bara.

Stanje akumulatorja boste težko preverili sami, zato pa bomo to z veseljem opravili v naših servisnih delavnicahza člane AMZS brezplačno. Če boste z avtomobilom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa morate preveriti tudi stanje same prikolice, še posebej njenih pnevmatik," je osnovno mehanično preventivo predstavil Uroš Grilc iz AMZS.

Vročine ne gre podcenjevati

Vozne razmere so poleti praviloma bolj ugodne kot v preostalih letnih časi. Manj je megle, ni nevarnosti poledice, ni snega … Nikakor pa ne gre podcenjevati toplotnih obremenitev tehnike in ljudi, ki nastajajo ob poletni pripeki. Ne pozabite, da je najpogostejša okvara avtomobila v poletnih mesecih pregrevanje motorja zaradi nezadostnega hlajenja. Pri AMZS opozarjajo:

"Večinoma se dogaja pri starejših vozilih, kjer hladilni sistem ne deluje brezhibno zaradi puščanja hladilne tekočine, okvare vodne črpalke, termostata …

Pregrevanju se lahko izognete tako, da glede na cestne razmere (dolgi cestni vzponi, počasno premikanje v koloni …), ko motor deluje pod visokimi obremenitvami ali pa hladilni sistem sam ne zmore vzdrževati ustrezne temperature hladilne tekočine, vsake toliko vozilo ustavite na počivališču, pustite motor teči v prostem teku nekaj minut, nato pa ga ugasnete in pustite, da se sistem ohladi. Pri pregretem motorju nikar ne odpirajte pokrova hladilnika, saj lahko dobite hude opekline."

Da okvara ne bo nočna mora …

Okvara vozila je nekaj, česar si na poti ne želi nihče, nekaterim voznikom pa zlasti v tujini tak dogodek povzroči kar precej sivih las. Mobilni telefon je v današnjem času najpomembnejši pripomoček za skrajševanje izgubljenega časa zaradi okvar. Z njim bost hitro poklicali na pomoč, če napake na vozilu – razlog je lahko zelo preprost, na primer predrta guma – ne znate odpraviti sami.

Kaj torej narediti, če se v tujini družini pokvari avtomobil:

"Pri AMZS za klic iz tujine uporabite številko +386 1 530 53 53 in mi bomo poskrbeli, da se izpelje postopek za intervencijo. V AMZS se radi pohvalimo, da kar šest od desetih okvar odpravimo na lokaciji okvare. Glede na vrsto okvare operater presodi, ali bo na kraj okvare poslal mehanika z ustreznim orodjem in tehnično opremo ali tovornjak za avtovleko. Vsekakor je za voznika bolj dobrodošlo, da se napako odpravi takoj, da lahko nadaljuje vožnjo.

Vseeno pa to na avtocesti marsikdaj ni mogoče, saj je tako odpravljanje napake kot tudi kakršnokoli zadrževanje na odstavnem pasu avtoceste izjemno nevarno. V večini primerov okvar na avtocesti se zato najprej poskrbi, da se vozilo in potnike umakne na varno, šele nato pa odpravi napako," pojasni Uroš Grilc iz AMZS in opozori na uporabo varnostnega brezrokavnika, tudi če to v državi, kjer ste, po zakonu ni obvezno.

Doma ne pozabite na rumene angele, ki noč in dan dežurajo na številki 1987.

Zastoji so del počitniške karavane. Kako se jih lotiti ali se jim, še bolje, izogniti?

To je dejstvo. Vendar se jim je v času, ko je tudi v avtomobilu med potjo mogoče sproti dobivati vse ključne prometne informacije in jih sproti vključevati v traso poti tudi s pomočjo satelitske navigacije, lažje izogniti. Upoštevajte torej alternativne predloge navigacijskih naprav, ki berejo prometne informacije in sproti prilagajo pot.

Zastoj boste tako obvozili, pa čeprav boste prevozili kakšen kilometer več. Izplača se, verjemite. Če se zastoju ne morete izogniti, se raje odločite za krajši postanek, ogled kakšne znamenitosti, kosilo … V prijetnem okolju počakajte na umiritev prometnih razmer. To je prijetneje kot sredi razbeljene avtoceste sedeti v avtomobilu.

Vsekakor pa moramo biti na cesti pripravljeni tudi na to, da se znajdemo v mrtvem rokavu pločevinastega počitniškega veletoka. Čakanje na žgočem soncu seveda ni prijetno, sploh če nas to preseneti. Pri AMZS zato svetujejo:

"V primeru zastoja ne glede na vzrok njegovega nastanka se morajo vozniki na prehitevalnem pasu razvrstiti skrajno levo do robne črte, vozniki na voznem pasu pa skrajno desno do robne črte. Voznik mora ves čas trajanja zastoja ostati v vozilu, saj bo morda kljub pravilni razvrstitvi treba premakniti vozilo in morebitnim intervencijskim vozilom omogočiti lažji prehod. Pomembna je tudi zadostna razdalja do vozila pred vami, saj boste le tako imeli prostor za premik lastnega vozila. A morebitni zastoj ali kolono bodite že vnaprej pripravljeni. To je še toliko pomembneje, če so z vami v vozilu tudi otroci. Sebe in otroke oblecite primerno, če imate to možnost, pa si priskrbite tudi senčnike za zadnja stekla. S seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo – gazirane in alkoholne pijače odsvetujemo –, prav pa vam lahko pride tudi kaj za pod zob."

Vsebino omogoča AMZS

Ne spreglejte