Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
2. 9. 2014,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adria Mobil Potovalni Avtomoto

Torek, 2. 9. 2014, 12.53

8 let

Sonja Gole: Adria Mobil je finančno stabilna, trdna in bo uspešna še mnogo let

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne zgodi se prav pogosto, da bi sredi evropske gospodarske velesile Nemčije delali intervju v slovenskem jeziku in za povrhu sedeli v slovenskem produktu. Prisluhnili smo zgodbi o Adrii Mobil.

Sonja Gole je generalna direktorica Adrie Mobil, podjetja, s katerim je tesno povezana od samega začetka svoje poklicne kariere. Že prva zaposlitev jo je namreč pripeljala v podjetje Industrija motornih vozil (IMV) Novo mesto, kjer je v oddelku za zunanjo trgovino spremljala izvoz in financiranje počitniških prikolic, pozneje pa se je osredotočila na analizo poslovanja podjetij v tujini, katerih naloga je bila trženje počitniških prikolic in avtodomov. Po ukinitvi podjetja IMV Novo mesto je bila leta 1996 imenovana za glavno direktorico Adrie Mobil. Podjetje uspešno vodi 19 let, saj je v tem času Adrio Mobil pripeljala med tri največje in najpomembnejše proizvajalce počitniških vozil v Evropi. Tudi v času gospodarske krize ji je z ekipo svojih sodelavcev, ki jih, kot pravi, izjemno ceni, uspelo v tovarni obdržati delovna mesta in zagotoviti rast podjetja. Aktivna je tudi kot članica Odbora za gospodarstvo v Mestni občini Novo mesto. Kot prva dama Adrie Mobil, tovarne, ki s svojimi produkti spodbuja aktivni življenjski slog in širjenje obzorji, tudi v prostem času sledi filozofiji znamke, saj navdušeno smuča in plava, rada pleše in hodi v hribe. O sebi pravi, da je po naravi optimistka. V življenju jo vodi moto, da je prepričanje v uspeh že pol poti do cilja. Priznava pa, da v Sloveniji ni lahko biti uspešen menedžer.

Letos je bilo za novomeško tovarno prav posebno leto, praznovali ste pol stoletja obstoja. Če tukaj, v Düsseldorfu, na najpomembnejšem salonu za vsakega proizvajalca počitniških vozil, potegneva črto pod letošnje leto …

Vsekakor lahko začnem s tem, da si upam trditi, da je Adria Mobil ob svoji 50-letnici ena najmočnejših blagovnih znamk v Evropi in zagotovo kot podjetje in skupina močnejša kot kdajkoli prej. To pa je predvsem rezultat trdega dela, zlasti v zadnjih letih, ko se je veliko govorilo o krizi. Nekateri pa smo se bolj usmerili v to, da v obdobju krize poiščemo tiste prave vzvode in prave rešitve, ki bodo dolgoročno prinašale pozitivne učinke. Zato smo seveda v preteklih nekaj letih največ pozornosti usmerjali v nenehen inovativen, odličen razvoj z vsemi tistimi pomembnimi podrobnostmi v izdelkih, ki resnično prinašajo dodano vrednost za kakovost in seveda kupca. Danes lahko pravzaprav govorimo o tem, da Adria ob svoji 50-letnici svojim kupcem ponuja prenovljeno paleto vseh produktov, v vseh produktnih skupinah. S tem, da smo za jubilej res pripravili še nekaj sladkorčkov, kot je ta novi skoraj devet metrov dolg avtodom sonic supreme, pa nova dvoosna bivalna prikolica alpina in seveda pravo presenečenje, rešitev slide out zadnje stene, s katero nam je uspelo bivalne lastnosti 6,5 metra dolgega avtodoma spraviti pod dolžino šestih metrov.

Zanimivo je, da ste letos teste novega produkta izvedli celo v Avstraliji. Zakaj?

Adria ne nastopa samo v evropskem prostoru, ampak želi krepiti svojo usmeritev globalnega igralca in zato v tej smeri seveda že kar nekaj let delujemo tudi na avstralskem trgu, pa recimo na Japonskem, v Rusiji, Izraelu … V Avstraliji smo pred dvema letoma podpisali pogodbo s podjetjem, ki je največji ponudnik najemov počitniških vozil v svetu, Apollom.

Kaj pa Kitajska? Pred časom ste jo v Adrii že omenjali …

Pred dvema letoma smo na Kitajskem podpisali distribucijsko pogodbo z enim izmed tamkajšnjih največjih proizvajalcev avtomobilov, Brilliance Auto. Ravno v teh dneh se končuje, upamo pravzaprav, tudi tehnična pogodba o prenosu tehnologije na Kitajsko. To pomeni, da naj bi v prihodnjih dveh letih tudi zagnali proizvodnjo avtodomov na Kitajskem v partnerstvu s prej omenjenim Brillianceom.

Bodo ti produkti, narejeni na Kitajskem, še vedno nosili logotip Adrie?

Načrt tega partnerstva obsega prenos Adrijine tehnologije montaže produktov na Kitajskem in prodajo avtodomov pod blagovno znamko Adria. Skratka, nekaj produktov, prikolic in avtodomov, proizvedenih v Sloveniji, se že izvaža na Kitajsko, in to se bo tudi nadaljevalo. Tukaj velja omeniti, da je zelo velik zalogaj predvsem pridobitev homologacij. Blagovna znamka Adria je na Kitajskem že prisotna in tudi v nadaljevanju ob tamkajšnji proizvodnji bomo produkte prodajali pod blagovno znamko Adria. Menimo, da je Adria blagovna znamka, ki visoko ali celo lahko rečemo trenutno najvišje kotira v evropskem prostoru, in seveda to vrednost blagovne znamke želimo širše plasirati tudi v svetovni prostor, v katerem je seveda tudi Kitajska. Torej lahko sklepamo, da Adria Mobil iz Novega mesta prvič v svoji zgodovini odpira globalno poglavje?

Veliko aktivnosti je bilo potrebnih za to, da danes lahko govorimo o trdnem položaju in uspešnosti naše blagovne znamke. S podpisom tehnične pogodbe z Brillianceom, če se bo uresničila, ta če moram za zdaj vendarle poudariti, potem bo to pomenilo, da bo Adria resnično postala globalna blagovna znamka.

Današnja proizvodnja Adrie je precej drugačna od tiste, pri kateri ste prevzeli krmilo tovarne … Kako se spominjate začetka poti?

Ja, tisto leto, ko sem prevzela vodenje Adrie Mobila, je podjetje letno proizvodnjo končalo s 3305 prikolicami in v finančnem okviru bi rekla z današnjimi osmimi milijoni evrov prometa. Leto 2014 pa je podjetje končalo z 250 milijoni prometa in proizvodnjo 9500 enot prikolic, avtodomov in mobilnih hišic. Vseh 19 let, kolikor vodim podjetje, je Adria ne glede na okolje in tržne razmere poslovala pozitivno, bila finančno stabilna in se zavedala pomembnosti vlaganja v ključne elemente, ki prinašajo pozitivne rezultate in rastoč trend, to pa je seveda razvoj, trg in znanje.

So zaposleni v Adrii po vašem mnenju strošek ali dodana vrednost v proizvodnem procesu tovarne?

Zaposleni so največje bogastvo Adrie. To govorim, že odkar vem zase. Vedno trdim, da je vsak zaposleni pomemben kamenček v mozaiku neke celote. Če manjka en sam kamenček, potem ta slika ni popolna. Torej, vsak zaposlen lahko z dobrim delom in s svojo motivacijo veliko pripomore k dobrim rezultatom, ki pa se seveda nekako potem morajo odražati s koristmi oziroma prispevkom, ki pa ga podjetje da nazaj zaposlenim. Ne samo v obliki ustreznega plačila za opravljeno delo, ampak tudi v obliki ustreznih delovnih pogojev in drugih motivacijskih elementov, kot so možnost napredovanja, skrb za zdravje, možnosti športnih aktivnosti …

Kakšna je povprečna plača v Adrii in koliko družinam reže kruh ta dolenjska tovarna?

Samo v Adrii Mobil je trenutno zaposlenih 620 ljudi, še dodatnih sto jih je trenutno zaposlenih na posodo, saj iščemo sinergije znotraj skupine. Skupina Adria Mobil sicer zaposluje 1320 ljudi. Samo v letošnjem letu smo dodatno zaposlili 90 novih ljudi v skupini, predvsem Adria Dom in Adria Mobil. Povprečna plača je dogovorjena – osnovna plača je deset odstotkov nad kolektivno pogodbo panoge in temu sledimo ves čas. Povprečna plača je deset odstotkov nad slovenskim povprečjem, kar konkretno v številki znese 1.590 evrov za celotno podjetje. K temu je seveda treba dodati dejstvo, da redno izplačujemo tako plače kot tudi vse prispevke, dodatke, kot so regres, 13. plača … Ponujamo torej urejeno delovno okolje, čeravno so seveda pričakovanja vedno še večja. Letos ob 50. letnici smo vsem zaposlenim v skupini izplačali po 50 evrov za vsako leto delovne dobe v skupni Adria.

Proizvodnja počitniških vozil je v Novem mestu že preživela pol stoletja. Kaj pa druga polovica? Se moramo kaj bati za prihodnost te tovarne? Ne. Mi smo rekli, da smo prvih petdeset let prehodili skozi različna obdobja in v različnih pogojih. Smo močnejši kot kdajkoli prej, Adria ima res odlične produkte. Ima najprej zares odlično ekipo, ima odlične poslovne partnerje in močno distribucijsko mrežo po vsej Evropi, je finančno stabilna, trdna in bo uspešna še mnogo let, tudi brez Sonje Gole. Je to napoved vašega slovesa?

Ne, to ni napoved.

Je po vašem mnenju v slovenskem poslovnem okolju težko biti uspešen menedžer? Ja. V slovenskem prostoru imam včasih občutek, da je to prepovedano oziroma največje zlo. Če si uspešen menedžer, si najprej primerna tarča za iskanje napak in vir nevoščljivosti namesto privoščljivosti dobrega rezultata. Jaz mislim, da je to tudi velika rana, ki potiska Slovenijo nazaj, namesto naprej na raven najuspešnejših držav v Evropi. Ob tem naj povem, da si letos v Adrii obetamo odlično leto, saj pričakujemo, da bomo presegli vse načrtovane poslovne cilje. Vemo, da bomo dosegli odlične rezultate. Odzivi s trga glede naročil za sezono 2016 presegajo vsa pričakovanja, kar pomeni, da ključno potrditev zadovoljstva med kupci imamo. Leto 2015, leto praznovanja naše petdesetletnice, bomo zagotovo končali najbolje kar se da.

Opazovali smo odziv ljudi, konkurentov in kupcev, ko ste v družbi svoje najožje ekipe in naše vrhunske športnice Tine Maze tu v Nemčiji, pred obličjem vse Evrope, celotne industrije počitniških vozil, razkrili obe svetovni produktni premieri. To so tisti trenutki, priznamo, ko je lepo biti Slovenec. Kako pa vi doživite tako premiero?

Vsak uspeh seveda pomeni zadovoljstvo, priznanje in seveda ogromno motivacijo ter energijo za delo naprej. Uspehi, ki jih dosežemo resnično s trdim delom, z odrekanjem in res ogromnim vlaganjem ekipe, so še toliko slajši. Če to potem potrdita še okolje, trg in okoli sebe vidiš zadovoljne obraze, je potem to tisto, zaradi česar je vse skupaj vredno delati.

Kaj bi vi kot prva dama Adrie Mobil v vlogi kupca izbrali med kar 43 produkti, ki ste jih letos iz Novega mesta pripeljali na ta največji salon počitniških vozil v Düsseldorf?

Zelo težko vprašanje. Veliko produktov sem že preizkusila v praksi in vsak ima tiste svoje lastnosti, ki so namenjen različnim potrebam. Če bi še danes potovali s celotno družino kot smo včasih velikokrat, ki smo jo običajno še povečali z družbo prijateljev, potem bi bila odlična izbira ta novi, veliki avtodom, v katerem sediva. Glede na to, da v zadnjih letih potujeva predvsem sama z možem, torej je ekipa veliko manjša, bi pa preizkusila tisto, česar še nisem. Dva produkta sta taka. Torej gita, model VAN-bivalnika za več potovalne dinamičnosti, in seveda novi sistem slide out . Žal mi je tudi, da še nisem preizkusila prikolice altee 4four, zares čudovita pa je alpina.

Za konec. Vaše sanjsko cestno, "road trip" potovanje z avtodomom bi bilo?

Amerika. Od New Yorka do San Francisca.

Ne spreglejte