Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
24. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Nedelja, 24. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Slovensko znanje v letalski F1: se ji bo pridružil tudi Akrapovič?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Del elitne serije svetovnega prvenstva letalskih dirk Red Bull Air Race je tudi slovensko letalo Petra Podlunška, ki v prestižni druščini predstavlja tudi tehnološke rešitve slovenskih korenin. Podlunšek si želi v letalski šov zvabiti še Akrapoviča.

S 400 kilometri na uro nad dirkališčem F1 v Spielbergu V zasedbi pilotov najdemo Američane, Avstrijca, Nemca, Kanadčana, Čeha, Japonca, Francoza, Španca, Britanca, Slovenca … | Foto: V zasedbi pilotov najdemo Američane, Avstrijca, Nemca, Kanadčana, Čeha, Japonca, Francoza, Španca, Britanca, Slovenca …

Čeprav mu je svetovna športna letalska zveza FAI podelila status uradnega svetovnega prvenstva, je Red Bull Air Race kajpak predvsem šov in produkt še enega dobro premišljenega ustroja imperija Avstrijca Dietricha Mateschitza. Letalske dirke na postavljeni progi – osnovno linijo rišejo 25 metrov visoki napihljivi piloni, natančno linijo pa morajo določiti piloti – združuje najboljše dveh svetov.

Na eni strani hitrost in fizične obremenitve formule ena – maksimalna dovoljena obremenitev na pilota je 10G (80-kilogramski pilot se takrat počuti kot 800-kilogramski silak) – ter na drugi strani privlačnost letalstva in neposredno bližino nevarnosti. Kljub strogim pravilom in visoki izurjenosti pilotov, ti prihajajo tudi iz vrst komercialnih, nekdanjih vojaških ali preprosto vrhunskih akrobatskih pilotov, je nevarnost neizogibna.

Letala s hitrostjo blizu 400 kilometrov na uro letijo le nekaj deset metrov od tal. Ko je proga razgibana kot v središču dirkališča formule ena v avstrijskem Spielbergu in svoje dodajo nepredvidljivi sunki vetra, je prvi izziv progo z veliko razliko v nadmorski višini varno preleteti in šele nato v lastni liniji iskati rezerve za najboljši končni rezultat.

Zmaga Doldererju, Podlunšek odličen osmi

Napeto in razburljivo dirko na izpadanje je v Spielbergu dobil nemški pilot Matthias Dolderer, ki je s tem zmagal prvič v karieri. Nemec je dobesedno v zadnjih metrih proge ugnal domačega favorita Hannesa Archa, tretje mesto pa je osvojil Nigel Lamb iz Velike Britanije. Slovenski pilot Peter Podlunšek je v prvem krogu naletel na včeraj najhitrejšega s kvalifikaciji Juana Velardeja. Medtem ko je Podlunšek dosegel svoj najboljši čas tega konca tedna, je Velarde naredil napako in v enem izmed ovinkov presegel najvišjo dovoljeno obremenitev na pilota. Podlunšek je nato zelo dobro letel tudi v četrtfinalu, kjer pa je bil zanj vendarle pretrd oreh predlanski svetovni prvak Lamb.
 

Simetrično letalsko krilo slabo prenaša letenje v dežju. | Foto: Simetrično letalsko krilo slabo prenaša letenje v dežju.

Zakaj ta letala ne marajo dežnih kapljic?

Kako skrajna je uporaba letal, se na primer pokaže že v primeru slabega vremena. Izvedba letalske dirke Red Bull Air Race je v primeru dežja, ki je včeraj ves dan grozil Spielbergu z okolico, praktično nemogoča. Zaradi simetrične oblike kril, ki imajo torej zgoraj in spodaj povsem enako obliko, se v edinem fizičnem spoju takrat združijo majhne dežne kapljice. Zberejo se ena zraven druge kot bataljon vojakov, ki močno zmanjšajo aerodinamični vzgon in znatno zmanjšajo letalske sposobnosti.  

Kokpit prav tako nima brisalca oziroma sistema proti rošenju stekla, skozi katerega pilot že sicer ne vidi prav veliko. V primeru dežja je velika ovira tudi propeler. Ta deluje s skrajnimi močmi in naredi tudi 2.950 vrtljajev na minuto (skoraj 50 na sekundo!). Pri taki hitrosti so dežne kaplje, ki zadenejo ob lopatice, še najbolj podobne trdemu kamenju.

Podlunškov pristanek ob bočnem vetru na štartno-ciljni ravnini dirkališča F1 v Spielbergu (video):

Dirkališče namesto letališča: ko je največji izziv varen pristanek Novincem v razredu Master ni lahko. Peter Podlunšek je včeraj odletel šele svoje druge kvalifikacije. | Foto: Novincem v razredu Master ni lahko. Peter Podlunšek je včeraj odletel šele svoje druge kvalifikacije.

"Če sem iskren, je med največjimi izzivi te sicer že tako zelo zahtevne proge pristanek na ciljni ravnini dirkališča. Približamo se ji prek gozdička in na koncu tega se je treba spustiti strmo navzdol. Občutek je podoben pristajanju v tunel, saj imam na obeh stran kril morda le kakšne tri metre rezerve," pravi Peter Podlunšek, ki je po lanskem drugem mestu v pokalu Challenger letos organiziral lastno ekipo, dobil novo letalo (lani je z njim letel Yošihide Muroja) in se prvič podal med štirinajsterico pilotov elitnega razreda Master.

Kako pomembne so izkušnje, kažejo rezultati včerajšnjih kvalifikacijskih poletov. Španec Juan Velarde lani v svoji krstni sezoni ni bil na nobeni dirki uvrščen višje od desetega mesta, tokrat pa je premagal vse in si za dirko priboril svoj prvi "pole position". Podlunšek je moral zaradi napake, ko ga je odneslo iz začrtane linije varnega letenja, prekiniti drugi poskus in je zasedel 14. mesto. Skupaj s Čehom Petrom Kopfsteinom, oba sta novinca v razredu Masters, sta bila na repu razpredelnice. Oba čaka letos naporno leto učenja in izpopolnjevanja letala ter uigranosti ekipe.

"Ekipa je že na prvi dirki v Abu Dabiju delovala zelo dobro in to je zame precejšnje olajšanje. Veliko drugih ekip je prav na tej gradnji padalo na izpitu in sprva niso imele homogenega moštva. Letenje s tem zmogljivejšim in bolj skrajnim letalom vsekakor še ni rutinsko. Vsak polet je zgodba zase. Ogromno se moram še naučiti, veliko imam rezerv. Vsak polet prinaša kamenček v naš mozaik. Upam da bomo konec leta že konkurenčni za kako vidnejšo uvrstitev," svoje možnosti ocenjuje Podlunšek.

Trikraki propeler doseže hitrost vrtenja vse do 1.950 vrtljajev v minuti. | Foto: Trikraki propeler doseže hitrost vrtenja vse do 1.950 vrtljajev v minuti.

Specialno letalo s poudarjenimi slovenskimi tehnološkimi rešitvami Podlunšek je letalo pozimi kupil od japonskega pilota Muroje in ga korenito predelal. Pri razvoju je sodelovalo več slovenskih podjetij. | Foto: Podlunšek je letalo pozimi kupil od japonskega pilota Muroje in ga korenito predelal. Pri razvoju je sodelovalo več slovenskih podjetij.

Murskosoboški pilot poudarja, da je med njegovimi motivi nastopanja v Red Bull Air Race prav promocija slovenskega znanja in tehnologije, ki bi jih rad združil v skupnem projektu.

Na njegovem letalu extra 540 V2 na primer najdemo elektronski letalski inštrument podjetja LX NAV iz Celja, ki so ga izdelali posebej za Podlunškovo letalo. Pri piljenju aerodinamičnega izkoristka je pomagal medvodški Airnamics, karbonske dele za letalo so obdelali pri Albatross Fly.

"Ne skrivam ambicij tudi po novih partnerjih. Želim si sodelovanja na primer z Akrapovičem. Prepričan sem, da lahko veliko pripomorejo k prvenstvu in obenem od njega veliko dobijo tudi sami. Konkretno se še nismo pogovarjali, to je za zdaj bolj moja želja," je pojasnil Podlunšek.

Podlunškov hangar je obiskal tudi legendarni motociklistični dirkač Mick Doohan. (foto: Peter Podlunšek Racing) | Foto: Podlunškov hangar je obiskal tudi legendarni motociklistični dirkač Mick Doohan. (foto: Peter Podlunšek Racing)

V predelavo in optimizacijo letala so vložili že več kot dva tisoč ur Prvič na Red Bull Air Race tudi slovenski hangar. | Foto: Prvič na Red Bull Air Race tudi slovenski hangar. dela

Podlunšek ima lahko na posamezni dirki v svoji ekipi še štiri sodelavce, ki imajo skupaj z njim dostop tudi do letalskega hangarja. Poleg dveh taktikov in ekipne koordinatorke si tako hangar deli le še z mehanikom Daxom Wanlessom iz ZDA. Ta ima veliko izkušenj z akrobatskimi letali, lani pa se je prek ekipe svojega rojaka Michaela Gouliana prvič srečal z Red Bull Air Race.

"Letalo je prišlo k nam dobra dva meseca pred prvo dirko. Vanj smo vložili več kot dva tisoč ur dela. Kdor je letalo poznal, zdaj kar ne more verjeti, da gre za isto letalo. Zdaj je okrog 15 kilogramov lažje kot lani. Od originala so ostala krila in rešetka trupa, praktično vse drugo smo predelali," pravi slovenski akrobatski pilot.

Ključ do uspeha se skriva v aerodinamiki

Medtem ko vsa letala uporabljajo enak propeler in šestvaljne motorje z močjo okrog 300 "konjev", lahko ekipe dragocene delčke sekund lovijo prav na področju aerodinamike. To velja tako za zasnovo pilotovega kokpita, kot za zaključke obeh kril.

Ta so bila nekoč na koncu ravno odsekana, nato je ekipa predlanskega svetovnega prvaka Nigela Lamba začela na konec kril nameščati podaljške kril (winglets). Ti v prvi vrsti povečujejo vzgon pri nižjih hitrostih, a njihove oblike se med posameznimi letali močno razlikujejo in predstavljajo enega ključnih delov letala.

Včerajšnje kvalifikacije je presenetljivo dobil Španec Juan Velarde, ki lani v svoji krstni sezoni ni bil nikoli boljši kot deseti. Danes bo v prvem krogu na izpadanje letel prav proti Petru Podlunšku. | Foto: Včerajšnje kvalifikacije je presenetljivo dobil Španec Juan Velarde, ki lani v svoji krstni sezoni ni bil nikoli boljši kot deseti. Danes bo v prvem krogu na izpadanje letel prav proti Petru Podlunšku.

"Vsak polet je pomemben in prinaša nov kamenček v mozaik. Upam da bomo konec sezone že konkurenčni za kak vidnejši rezultat," svoje možnosti ocenjuje Podlunšek. | Foto: "Vsak polet je pomemben in prinaša nov kamenček v mozaik. Upam da bomo konec sezone že konkurenčni za kak vidnejši rezultat," svoje možnosti ocenjuje Podlunšek.

"Ne skrivam ambicij tudi po novih partnerjih. Želim si sodelovanja na primer z Akrapovičem," je v Spielbergu povedal Podlunšek. | Foto: "Ne skrivam ambicij tudi po novih partnerjih. Želim si sodelovanja na primer z Akrapovičem," je v Spielbergu povedal Podlunšek.

Prestižna druščina v hangarju Red Bull Air Race. | Foto: Prestižna druščina v hangarju Red Bull Air Race.

Futuristična notranjost kokpita avstrijskega pilota Hannesa Archa. | Foto: Futuristična notranjost kokpita avstrijskega pilota Hannesa Archa.

Melanie Astles je prva pilotka v konkurenci Red Bull Air Race. | Foto: Melanie Astles je prva pilotka v konkurenci Red Bull Air Race.

Domačega zvezdnika Archa je v hangarju obiskal tudi smučarski skakalec Michael Hayböck. | Foto: Domačega zvezdnika Archa je v hangarju obiskal tudi smučarski skakalec Michael Hayböck.

Drugačen pogled na pisano zasedbo pilotov v letalskih dirkah. | Foto: Drugačen pogled na pisano zasedbo pilotov v letalskih dirkah.

 

Ne spreglejte