SiolNET. Avtomoto Reportaže
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Robert Kranjec: Na letalnici strah izgine, na motorju nikoli

4

termometer

Robert Kranjec, eden od slovenskih adutov v Sočiju, adrenalin sprošča tudi s svojim hitrostnim motociklom BMW S 1000 RR. Ker Slovenija dirkališča nima, odhaja na Hrvaško, Slovaško in Češko.

Otroške sanje je izpolnil BMW S 1000R R

Robert Kranjec je že dolgo zapisan adrenalinskim športom. Tako smučarskim skokom in poletom, s katerimi se je srečal že v osnovni šoli, kakor tudi vožnji s športnim motociklom. O njem je sanjal že kot otrok, pred leti pa je izkušnje na dveh kolesih le začel nabirati z BMW S 1000 RR.

Pred olimpijsko sezono je motocikel počival

Slovenski reprezentant, ki je zaposlen v policijski motoristični enoti, je hitro spoznal vse nevarnosti vožnje z motocikli v vsakodnevnem prometu.

V Sloveniji na cestah še vedno umre okrog 20 motoristov letno, okrog 200 pa se jih letno tudi huje poškoduje.

"Lani sem se z motorjem v vsakodnevnem prometu vozil zelo malo. Pred menoj je bila zelo pomembna sezona z olimpijskimi igrami in takrat ne smeš tvegati kakšne nepotrebne poškodbe. Šel sem morda na kakšno krajšo vožnjo v svoji okolici. Po koncu letošnje sezone bo zagotovo več časa tudi za motor," pravi Kranjec, ki z motorjem uživa predvsem v mesecih, ko s smučarsko zvezo nima sklenjene pogodbe.

Kranjec: Tako na letalnici kot na motorju te je strah padca

Skupna imenovalca smučarskih skokov in vožnje z motociklom sta predvsem adrenalin in z njim povezan strah. Prav pretvorba straha v pozitivno osredotočenost pa zagotavlja varnost tako na smučeh kot na dveh kolesih. Kranjec z motorjem na srečo še ni doživel padca, ga je pa pred leti že na letalnici v Planici.

"Prvi skok na letalnici lahko primerjam z adrenalinom, ki se mi sprošča med vožnjo motorja na dirkališču. Tako na letalnici kot na motorju je prisoten strah zaradi morebitnega padca. Toda večkrat ko skočiš, manjši je strah. Na dirkališču na motorju pa strah nikoli ne izgine."

Koncentracija je zelo pomembna. Tako pri skokih kot na motorju potrebuješ dober občutek, imeti moraš nadzor nad samim seboj.

Sproščanje adrenalina na cesti je za Kranjca neprimerno

Ker v Sloveniji v nasprotju s skoraj vsemi evropskimi državami še vedno nimamo primernega dirkališča, ki bi posredno in dolgoročno pomembno vplivalo tudi na večjo cestnoprometno varnost, Kranjec z BMW uživa predvsem v tujini. Pogosto ga lahko vidimo na Grobniku pri Reki na Hrvaškem, vozil je tudi na slovaškem dirkališču Panoniaring in v češkem Brnu.

"Če se hočem z motorjem sprostiti, potem odidem na dirkališče. Na cesti, odprti za promet, se držim cestnoprometnih predpisov. Vedno je tudi veliko prometa, zaradi katerega je treba biti še bolj pazljiv. Sproščanje adrenalina na cesti se mi zdi zelo neprimerno."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin