Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 2. 2015,
4.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sneg

Petek, 6. 2. 2015, 4.56

8 let

Plugi pripravljeni, pasulj in klobasa na mizi, le snega ni bilo od nikoder

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nočna izmena zimske službe Darsa je imela ponoči na voljo dvanajst tovornjakov in ljudi, vozniki plugov pripravljeni na 24-urni delovnik. Manjkal je le napovedani sneg.

Na sneg so pred računalniškimi zasloni čakali tudi vzdrževalci

V Darsovo vzdrževalno bazo v Ljubljani smo se pripeljali malo po polnoči. Vsaj v Ljubljani ni bilo takrat niti sledu o napovedanem snežnem metežu, ki naj bi najprej že včeraj, nato pa po spremembi vremenske napovedi v noči s četrtka na petek pobelil Slovenijo.

Vreme se je izkazalo za zelo nepredvidljivo, saj je kombinacija hribovite pokrajine in vetra hitro trgala snežne oblake.

"Očitno snega ne bo. Morda bo v Ljubljani začel padati okrog treh ponoči, a v tem primeru bomo šli s tovornjaki na pluženje šele okrog petih. Skoraj 20 let sem že v tej službi in lahko zagotovim, da ni pravila," je zamrmljal Janez Zupančič, delovodja izmene, ki je bedela nad stanjem avtocest in hitrih cest v okolici Ljubljane.

Dvanajst vozil za 24 ljudi

Po celi Sloveniji je na podoben način vreme in stanje na cestah spremljala celotna armada vzdrževalcev, ki z nočnim delom poskrbijo za kar najbolj in najhitreje sčiščene ceste po državi.

V Zupančičevi ekipi je bilo dvanajst ljudi. Ker je bilo napovedano sneženje, je na delu ostala še dodatna dvanajsterica zaposlenih iz prejšnje izmene. Na razpolago so imeli tudi štirinajt vozil (plugi, posipalci).

Radarska slika padavin je ta čas razkrivala, da je sneg začel padati v okolici Kočevja in Novega mesta in da se le počasi bliža notranjosti države. Oblaki so se trgali, zato so lahko fantje v oranžnih delovnih oblekah opravljali le preventivne ukrepe in solili cesto.

Za nočno malico pasulj in klobasa

Tudi ko ne pada sneg, ne počivajo, temveč opravljajo različna vzdrževalna dela. Tokrat smo skupaj spili polnočno kavo, fantje pa so si v skupnem prostoru privoščili še malico. Ker so pričakovali naporno noč in še celoten naslednji dan, so jim delodajalci namenili konkreten obrok pasulja s klobaso.

"To je bolj izjema, ponavadi jemo sendviče. Za smeh in pogovor za mizo pa ni časa. Če ni snega, poiščemo drugo delo," so nam zatrjevali vozniki ljubljanskih plugov.

Stanje na cestah s podatki o slanosti nadzirajo izvidniki

Zimska služba je podatke o razmerah na cesti zbirala prek spletnih kamer Darsa, ponoči jim te sicer nudijo le malo opore, ključni pa so posebni izvidniki na terenu. V enem dnevu ti opravijo tri preglede cestišča in s posebno napravo merijo slanost podlage. Ta se meri v gramih na kvadratni meter. Običajna vrednost znaša okrog 12 gramov. Ko pade na pet gramov, je že velika nevarnost zmrzovanja podlage in poledice.

En tovornjak v eni vožnji na cesto odvrže okrog osem ton mešanice kalcijevega klorida in soli. Skupno lahko ob močnem sneženju izmena v eni noči uporabi tudi 200 ton soli. Posipanje ceste s soljo je sicer preventivni ukrep, izvaja pa se tudi ob vsakem pluženju.

"Tokrat smo si dejansko želeli, da bi sneg zapadel zgodaj ponoči. V tem primeru bi imeli dovolj časa za pluženje. Upam, da ne bo sneg zapadel ravno proti jutru, ko nato ne bi uspeli sčistiti cest še pred jutranjo prometno konico," je dodal Zupančič.

Ne spreglejte