Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen Audi Kia Renault Opel

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 10.23

8 let

Pet najpomembnejših avtomobilskih novosti Frankfurta za Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za slovenske voznike bodo na avtosalonu v Frankfurtu najzanimivejši novi renault megane, volkswagen tiguan, kia sportage, opel astra in audi A4. V Slovenijo v nekaj mesecih, cene še niso znane.

1. Volkswagen tiguan – nekoč za ženske, zdaj z mišičasto zasnovo bližje moškim kupcem?

Tako bo eden najpomembnejših avtomobilov letošnjega bienalnega salona napoved novega volkswagna tiguana. Ta je za zdaj še vedno edini crossover v ponudbi Volkswagna, največjega evropskega in vsaj po rezultatih prvega polletja tudi globalnega proizvajalca.

Crossoverji pa so že nekaj časa glavni avtomobilski trend in povpraševanje po njih se bo še povečevalo. Tako so pri Volkswagnu že napovedali, da tiguan dejansko ne bo eden, temveč bosta v prihodnje na ceste zagotovo zapeljali vsaj še njegova manjša (kupejevska) in večja sedemsedežna različica crossoverja.

Tiguan bo v drugi generaciji postal drugačen. Če je bil prvi bolj namenjen ženskam, naj bi bil novi pisan bolj na kožo moških kupcev. In seveda tudi žensk, saj se okusi predvsem pri crossoverjih in športnih terencih najpogosteje učinkovito prepletajo. Tiguana bodo izdelali na novi modularni platformi MQB, imel bo ostrejšo in bolj mišičasto oblikovalsko zasnovo. V primerjavi z zdajšnjim tiguanom naj bi bil nekoliko nižji in širši, neuradne napovedi omenjajo tudi 500-litrski prtljažnik in odlične zmogljivosti vleke.

2. Renault megane – francoski adut "golfovega" razreda v Slovenijo februarja

Čeprav je letos Renault že predstavil novo generacijo družinskega enoprostorca espacea in crossoverja kadjara, bo novi megane vseeno ena njihovih ključnih novosti leta. V primerjavi s predhodnikom je 2,5 centimetra nižji, ima 4,7 centimetra širši kolotek spredaj in 3,9 centimetra širši kolotek zadaj. Skupaj z 2,8 centimetra daljšo medosno razdaljo bo imel megane izrazito športno silhueto, ki je pri različici GT dobro vidna. Platformo si megane deli z že omenjenima espaceom in kadjarjem.

Oblikovno so na megana močno vplivali pred kratkim predstavljeni talisman, ki ga bodo pri Renaultu izdelovali v limuzinski in karavanski karoserijski izvedbi, prav tako pa tudi zdajšnji clio in captur. V notranjosti bo pri nekaterih nivojih opreme na voljo tudi pokončni digitalni zaslon, ki smo ga že videli v espaceu. Pri Renaultu obljubljajo tudi večjo kakovost megana, s katerim bi se lahko zoperstavil močni konkurenci svojega razreda (volkswagen golf, opel astra, ford focus, peugeot 308, citroen C4, seat leon …).

"Začetek prodaje v Sloveniji je za zdaj predviden za konec februarja. O ceni je zato v tem trenutku žal še prezgodaj govoriti. Kar zadeva izkušnje, pa z veseljem vidimo, da je bil megane v vseh treh generacijah vedno med najbolj priljubljenimi avtomobili v Sloveniji. Glede na obliko in opremo verjamemo, da bo tudi novi megane posegel po najvišjih mestih v svojem razredu, zato imamo z njim vsekakor ambiciozne načrte," svojega prodajnega aduta napovedujejo pri družbi Renault Nissan Slovenija.

3. Opel astra – visokoleteče napovedi, za njen razred napredna tehnika, so razredne stopničke dosegljive?

Opel se še vedno ukvarja s poslovno negotovim položajem v Evropi, zato bo nova generacija astre zanje pomemben adut. Zadnja oglaševalska kampanja je astro napovedovala zelo visokoleteče (dobesedno!), saj je kaskaderski voznik z njo preskočil pet avtomobilov. To pa niso bili neposredni tekmeci v razredu, temveč avtomobili premium razreda. Bodo zato pričakovanja o kakovosti astre pri kupcih lahko celo previsoka?

Astra bo v primerjavi s predhodnico lažja in naprednejša. Izstopajo matrični žarometi LED, povezljivostni sistem onstar, sprednji sedeži s funkcijo masaže in zadnji s funkcijo ogrevanja. Pri Oplu izpostavljajo tudi nizek količnik zračnega upora, tu je še širok nabor varnostno-asistenčnih sistemov.

Nova opel astra bo v Slovenijo pripeljala v začetku novembra, ko bodo znani tudi cene in prodajni načrti slovenskega uvoznika znamke. Ta ne skriva, da si želijo z astro po prodajnih rezultatih stopiti na stopničke v svojem razredu. To jim je v preteklosti z astro že uspelo.

4. Kia sportage – novi crossover za vsaj tri tisoč voznikov veliko slovensko bazo

Volkswagen tiguan z vidika Slovenije na frankfurtskem avtomobilskem salonu nikakor ne bo edini zanimivi crossover. Novo generacijo svojega crossoverja bo namreč razkrila tudi Kia. To je novi sportage, ki si bo osnovo delil z novim hyundaiem tucsonom. Medtem ko je ta že na voljo slovenskim kupcem, bo četrta generacija v Sloveniji na voljo januarja ali februarja prihodnje leto.

Novi sportage bo v primerjavi z zdajšnjim modelom oblikovan bolj dinamično, saj ga odlikuje predvsem novo zasnovan sprednji del avtomobila. Kia vsaj pri izkušnji v notranjosti obljublja svoj najbolj kakovosten avtomobil do zdaj. Uporabili naj bi več materialov, ki so mehki na otip, bogat nabor varnostno-asistenčnih sistemov, usnjeno oblazinjenje in svoj najnovejši infozabavni sistem. Na voljo naj bi bil tudi štirikolesni pogon, motorji pa naj bi bili podobni, kot jih Kia v sportageu ponuja že danes.

V Sloveniji je uspelo Kii od konca leta 2010 prodati okrog tri tisoč sportageev tretje generacije, samo letos je novega lastnika dobilo 400 vozil. Leta 2013 je bil delež avtomobila v razredu petinski, pri uvozniku pa ne skrivajo ambicij, da bi radi ostali v vrhu razreda tudi z novo generacijo vozila. Ker sportagea izdelujejo tudi v Kijini tovarni v Žilini na Slovaškem, je tudi manj težav s pravočasno dobavo.

5. Audi A4 – vsak četrti voznik audija v Sloveniji vozi prav A4

Tako kot nova opel astra je Slovenijo za krajši čas že pred svetovno premiero v Frankfurtu obiskal tudi novi audi A4. Gre za prodajno najpomembnejši Audijev model, saj ga v Sloveniji na primer vozi vsak četrti lastnik audija.

Audijeva prodajna uspešnica pričakovano ni bila deležna revolucionarnih oblikovalskih prijemov, zato pa ima A4 zdaj precej agresivnejše in ostrejše zunanje linije, širšo masko motorja in podobne elemente za večji poudarek dinamičnosti avtomobila. Avtomobil prav gotovo težko pričakujejo vsi trgovci, saj so premium avtomobili srednjega razreda prodajni prvaki posameznih znamk, zato pa še kako pomembni za poslovne rezultate tako proizvajalcev kot tudi posameznih trgovcev. A4 je nedvomno tudi za slovenskega uvoznika znamke Audi najpomembnejši model.

"Ta model igra najpomembnejšo vlogo. Od začetka proizvodnje so jih prodali šest milijonov, tudi v Sloveniji pa vsak četrti voznik audija vozi model A4. Prve avtomobile bomo v Slovenijo dobili novembra," pravi Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji. Novega A4 bodo začeli prodajati novembra.

Novi audi A4 je dobil digitalno platformo armaturne plošče, obenem pa bo znal do hitrosti 65 kilometrov na uro voziti sam.

Ne spreglejte