Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 7. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

2

Natisni članek

avtomobil BMW Renault Ljubljana

Četrtek, 7. 7. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Pet korakov za preizkus "car sharinga" v Ljubljani: od registracije do iskanja, vožnje in plačila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

2

Opravili smo pet korakov in preskusili ljubljanski sistem solastništva avtomobilov. Postopek je preprost, avtomobil smo poiskali, odklenili, zaklenili in tudi plačali z mobilnim telefonom. Če na dolgoročni razvoj sistema odmislimo zdajšnjo minimalno ceno najema, bi nas pet kilometrov in 16 minut dolga vožnja stala od 1,9 do 3,1 evra.

1. Ob registraciji predavanje o električnih avtomobilih, vpis v sistem za 59 evrov Na lokacijah s parkiranimi vozili so postavljene tudi nove električne polnilnice. | Foto: Gregor Pavšič Na lokacijah s parkiranimi vozili so postavljene tudi nove električne polnilnice. Foto: Gregor Pavšič

Ob predpremiernem preskusu ljubljanskega sistema električnega avtomobilskega solastništva smo sami preskočili uvodni korak, torej obvezno registracijo. Ta predvideva obisk ene izmed točk sistema Avant2Go v Ljubljani, kjer čaka vsakega posameznika predavanje o električni mobilnosti in razlaga o posebnostih uporabe oziroma življenju z električnim avtomobilom.

Ti sicer niso "bav bav", a določene posebnosti s seboj vendarle prinašajo. Tudi sami smo v preteklosti z različnimi testnimi električnimi avtomobili spoznali več trikov in zank, različne polnilnice, spoznali praktično razliko med enosmernim in večfaznim tokom DC na električnih polnilnicah in podobno.

V začetnem delu "car sharinga" stane registracija v sistem 59 evrov, začetni paketi, ki v predplačniškem smislu že vsebujejo od 100 do 300 evrov, to registracijo tudi že vključujejo.

Ena izmed lokacij ljubljanskega "car sharinga" je na Trdinovi cesti v središču mesta, kjer bo predvidoma na voljo 10 električnih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Ena izmed lokacij ljubljanskega "car sharinga" je na Trdinovi cesti v središču mesta, kjer bo predvidoma na voljo 10 električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

"Ljubljana bo dobila tudi 'free floating' sistem, ko bomo avtomobil po najemu pustili kjerkoli"

V prvi fazi delovanja sistema avtomobilskega solastništva se zdi ta namenjen predvsem poslovnim uporabnikom za vožnjo med sestanki po mestu ali posameznikom, ki potrebe po avtomobilu nimajo vsakodnevno. Turisti za zdaj niso med neposrednim ciljnim občinstvom sistema, v katerega se je treba registrirati in to tudi plačati.

"Avtomobilsko solastništvo je v prvi vrsti namenjeno slovenskim voznikom in spremembam domače mobilnosti. Ko se bo obseg uporabnikov in avtomobilov povečeval, bodo pogoji uporabe vse boljši. Končni cilj je, da bi dobili tako imenovani free floating sistem. V tem lahko avtomobil pustimo, kjerkoli želimo in ne le na predpisanih lokacijah. Za tak sistem bi potrebovali okrog 200 avtomobilov. Prepričan sem, da bomo tak sistem lahko kmalu dobili tudi v Ljubljani oziroma Sloveniji," pravi Matej Čer iz ljubljanskega Avantcara, ki je tudi glavna gonilna sila novosti v ponudbi slovenskega javnega prometa.

Vsi trije modeli avtomobila so v celotni floti sistema približno enako zastopani. | Foto: Gregor Pavšič Vsi trije modeli avtomobila so v celotni floti sistema približno enako zastopani. Foto: Gregor Pavšič

2. Telefon nam je poiskal prost avtomobil

Uporabljali smo mobilni telefon s testno aplikacijo Avant2Go, ki bo z uradnim začetkom izposoje avtomobilov – ta se bo kljub tehničnem usklajevanju vseh parametrov in zdajšnjemu testnemu obdobju delovanja (električne polnilnice, predelave avtomobilov, testiranje aplikacije, negotovinsko plačevanje …) zanesljivo začela še ta mesec – na voljo tudi vsem uporabnikom pametnih telefonov. Stali smo poleg BMW-ja i3 na Trdinovi cesti v središču Ljubljane. V aplikaciji smo na tej lokaciji našli proste avtomobile, izbrali naše želeno vozilo in ga po nekaj klikih nase že rezervirali.

V Ljubljani je trenutno na voljo dobrih 30 električnih avtomobilov. Na posameznih lokacijah je na voljo od štiri do deset avtomobilov. Dejansko število prostih vozil seveda uporabniku prikaže aplikacija.  Štiri različne lokacije so na voljo v BTC-ju, nato pa še v Tehnološkem centru, na Langusovi, Cankarjevi, Trdinovi in Dunajski cesti ter na Kongresnem in Vodnikovem trgu ter ob hotelu Mons. Za zdaj zadnja lokacija je postavljena še ob letališču Brnik.
 | Foto: V Ljubljani je trenutno na voljo dobrih 30 električnih avtomobilov. Na posameznih lokacijah je na voljo od štiri do deset avtomobilov. Dejansko število prostih vozil seveda uporabniku prikaže aplikacija. Štiri različne lokacije so na voljo v BTC-ju, nato pa še v Tehnološkem centru, na Langusovi, Cankarjevi, Trdinovi in Dunajski cesti ter na Kongresnem in Vodnikovem trgu ter ob hotelu Mons. Za zdaj zadnja lokacija je postavljena še ob letališču Brnik.

3. Telefon avtomobil tudi odklene, zagon motorja že s pritiskom na gumb

Med ključne dele rezervacije avtomobila spada odklepanje avtomobila. To opravi aplikacija, na našem preskusu smo prek telefona odklenili štiri avtomobile in nikoli ni bilo težav. Nato je čas za vstop v avtomobil, ki je že pripravljen na vožnjo. Avtomobili imajo omogočen zagon motorja prek gumba. Ker je klasični ključ spravljen v sovoznikovem predalu, je vozniku dovolj le en pritisk na gumb.

Če bi želeli med vožnjo na primer za pol ure oditi v trgovino, bi avtomobil seveda morali zakleniti. Če bi to storili prek aplikacije, bi najem avtomobila končali. Zato je mogoče klasični ključ vzeti iz avtomobila, ga z njim zakleniti, najem avtomobila pa za uporabnika še vedno traja.

"Car sharing" oziroma souporaba avtomobila je po besedah ustanoviteljev sistema predvsem konkurenca lastništvu avtomobila. Na drugi strani storitev dopolnuje sistem javnega prometa v prestolnici. Po predvidevanjih se bo zaradi te novosti povečala tudi uporaba drugih oblik prevoza, na primer mestnih avtobusov. To predvidevajo tudi pri LPP. | Foto: Gregor Pavšič "Car sharing" oziroma souporaba avtomobila je po besedah ustanoviteljev sistema predvsem konkurenca lastništvu avtomobila. Na drugi strani storitev dopolnuje sistem javnega prometa v prestolnici. Po predvidevanjih se bo zaradi te novosti povečala tudi uporaba drugih oblik prevoza, na primer mestnih avtobusov. To predvidevajo tudi pri LPP. Foto: Gregor Pavšič

4. Vožnja po mestnem središču tudi kot promocija električne mobilnosti Označena mesta za parkiranje električnih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Označena mesta za parkiranje električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Vožnja električnega avtomobila po mestu je seveda preprosta in prijetna. Kdor se bo usedel v BMW i3, bo morda presenečen nad "samomorilskim" odpiranjem stranskih vrat (zadnja so vpeta zadaj), zagotovo pa nad precej močno nastavljeno funkcijo regeneracije zavorne energije.

Povedano drugače: ko voznik spusti stopalko za plin, doživi precej močan pojemek. Ko voznik ulovi pravi ritem, lahko vozi skoraj brez klasičnega zaviranja. Po zaslugi sistema solastništva vozil lahko zdaj vsi vozniki pridejo v stik z električnimi avtomobili in spoznajo njihove posebnosti in dobre lastnosti. Vsi našteti avtomobili imajo za vožnjo po mestu, čemur je sistem tudi najbolj namenjen, tudi zanesljivo dovolj dosega električne baterije.

Cenik najema avtomobilov:

 

Dnevna tarifa / minuto

Nočna tarifa / minuto

Kilometrina / km

Minimalni najem

smart ED

5 centov

1 cent

20 centov

3 EUR

renault zoe

7 centov

1,5 centa

25 centov

4 EUR

BMW i3

10 centov

2 centa

30 centov

5 EUR

5. Če ne bi bilo minimalne cene najema, bi nas 15 minut vožnje stalo od 1,9 do 3,1 evra

Sami smo se z najetim avtomobilom vozili po središču Ljubljane. S Trdinove ulice smo se odpeljali proti Vodnikovemu trgu, tam smo iz BMW-ja i3 presedli v renaulta zoe in se vrnili nazaj na izhodiščno točko. Vsaj v začetnem delovanju sistema, ko obseg uporabnikov še ni tako velik in je zato pri uporabi določena minimalna cena najema (za smarta 3 evre, za BMW 5 evrov), so smiselni predvsem nekoliko daljši najemi avtomobila.

Brez te minimalne najemnine pa bi nas pet kilometrov in 16 minut dolga vožnja z BMW i3 stala 3,1 evra, s smartom pa bi enaka razdalja znašala 1,9 evra.

Končni obračun vožnje na mobilnem telefonu, plačilo je seveda negotovinsko. | Foto: Gregor Pavšič Končni obračun vožnje na mobilnem telefonu, plačilo je seveda negotovinsko. Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte