Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
7. 10. 2014,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nissan

Torek, 7. 10. 2014, 8.37

8 let

Nissan pulsar – napad na golfov razred, ne na golfa

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nissan pulsar je na avtosalonu v Parizu prvič zasvetil pod evropskimi žarometi. Sedli smo vanj in preverili, kako dobro je kabina pripravljena na boj s trdo, večinoma evropsko konkurenco.

Nissanova vrnitev v "golfov" razred za velike evropske prodajne ambicije

Nissan v B-segment s klasično zasnovano kombilimuzino ponovno vstopa po osmih letih. Leta 2006 so golfov segment napadli s pozneje izredno uspešnim qashqajem in almeri dovolili zdrs v pozabo.

Zahteve trga, ki se kljub porastu tako imenovanih mehkih SUV-jev, kot sta qashqai in juke, še ni pripravljen odreči klasični kombilimuzinski karoserijski zasnovi, so Nissanu ponudile priložnost za ponoven poskus uveljavitve med neizprosno in večinoma nadpovprečno kakovostno konkurenco.

V drugi vrsti je prostora za noge ogromno, za glave povprečno.

Prve ocene so pulsarja umeščale neposredno ob bok golfu in drugim bolje uveljavljenim igralcem spodnjega srednjega razreda, zato smo preverili kakovost, uporabnost in prostornost njegove kabine.

Prvi vtisi razkrivajo prostorsko nadrejenost v primerjavi z najbolj uveljavljenimi konkurenti segmenta. V drugi vrsti je prostora za noge ogromno, za glave povprečno. Kot odpiranja zadnjih vrat je velik, zato je vstopanje in izstopanje v kabino lahkotno. Pritrdišča Isofix so lahko dostopna.

Prtljažnik na prvi pogled prepriča s prostornostjo in široko odprtino, manj z odsotnostjo kakršnihkoli kavljev za pritrditev uporabnih mrežic ali stranskih predalov. Videti je, da Nissan ne bo ponujal uveljavljenega dvojnega dna, ki bi nakladalno, relativno veliko površino lahko poravnal s podrtimi sedeži. Klop se zloži v razmerju 60/40.

Armaturna plošča in voznikovo delovno okolje sta klasično zasnovana. Medtem ko nekateri bežijo od svetleče plastike piano zaradi neestetsko očitnega nabiranja prahu in vidnih prstnih odtisov ter jo nadomeščajo z matirano plastiko (prenovljeni ford focus), nissan pulsar (in škoda fabia) s svetlečimi površinami skuša ustvariti višjo raven kakovosti kabine.

Od golfa je daljši za 11 centimetrov

Da bi na področju ambientalne prijetnosti konkuriral boljšim predstavnikom razreda, je trde, povprečno kakovostne plastike občutno preveč. Na sicer ergonomsko in lahko dostopno mesto sredinskega grebena, tik ob vznožju prestavne ročice, je Nissan postavil tudi stikali za gretje sedežev.

A kaj, ko so bili s tem (nesmiselno) porabljeni dragoceni kvadratni centimetri, ki bi jih lahko namenili dodatnemu odlagališču. Nissan bi več domišljije lahko uporabil tudi pri grafiki merilnikov.

Kot smo zapisali že v prvi predstavitvi, bo pulsar opremljen z že znano aktivno-varnostno elektroniko paketa safety shield (varnostni ščit).

Od golfa je daljši za 11 centimetrov, a v praksi zajetnih mer ne pokaže in pod salonskimi lučmi je videti privlačno. Nekaj športnega značaja so oblikovalci priskrbeli tudi z implementacijo plastike v spodnji del zadnjega odbijača, ki spominja na ogljikova vlakna.

Nissan je nekaj pozitivnega razburjenja povzročil s športnim Nismovim konceptom. Avtomobil, ki za zdaj ostaja le dizajnerska študija, prepriča z vpadljivo obliko, velikimi odprtinami za zrak, izrazitimi spojlerji, znižanim podvozjem … V kabini kraljujejo dva školjkasta sedeža in športni, trikraki volan.

Nissan o pogonskem sklopu molči, kljub temu pa se že širijo govorice o morebitnem napadu na rekord Nürburgringa s serijskimi vozili na sprednji pogon, ki si ga v zadnjem časi tekmovalno izmenjujeta seat leon cupra in renault megane RS.

Ne spreglejte