Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen ZDA Barack Obama

Sreda, 13. 1. 2016, 9.47

8 let

NAIAS Detroit – spektakel po ameriško s predsednikovim obiskom in Volkswagnovo obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med najpomembnejše mednarodne avtomobilske salone seveda spada tudi osrednji severnoameriški avtomobilski spektakel NAIAS Detroit, ki letos razkriva 55 domačih in svetovnih avtomobilskih premier.

Od klasičnih ameriških mišičnjakov do visokotehnološke vizije evropskih proizvajalcev

Spektakel v Detroitu, 28. po vrsti, je vselej zanimiv, saj se na njem prepleteta dva tehnološko precej različna svetova: ameriška avtomobilska klasika, ki letos znova izpostavlja tradicionalne vrednote z velikimi modeli športnih terencev in legendarnih pickupov, ter visokotehnološki svet evropskih avtomobilskih proizvajalcev, pri katerih letos izstopajo nove pogonske rešitve in prihodnost s poudarkom na avtonomni vožnji.

Gre torej za pravi spektakel z veliko blišča, uglednimi gosti, dobrodelnimi projekti ter seveda predsedniškim obiskom Baracka Obame in vsem preostalim, kar spada v ameriški koncept velikih prireditev.

Na njem se zvrstijo tudi vsi voditelji največjih in najpomembnejših svetovnih avtomobilskih proizvajalcev. Pogumne obljube in velike besede veljakov avtomobilske industrije ter množico novosti tudi letos čez lužo spremlja več kot 5.000 avtomobilskih novinarjev iz šestdesetih držav sveta.

Predsednik ZDA bo v Detroit prišel po lanski rekordni avtomobilski prodaji v ZDA

Obama bo na sejmu naredil zmagoslavni krog, saj je ameriška avtomobilska industrija leta 2009 preživela predvsem po njegovi zaslugi, potem ko je dal pobudo za 85 milijard dolarjev (78 milijard evrov) vreden reševalni paket sektorja, ki je ob močni azijski in evropski konkurenci zašel v hudo krizo.

Lanska rekordna prodaja avtomobilov v ZDA, ki je ocenjena na 17,5 milijona vozil, je bila izjemna, čeprav predsedniku ne bo všeč razlog.

Zaradi nizkih cen bencina so se dobro prodajali dragi, močni in potratni avtomobili. Športni terenci in poltovornjaki so lani predstavljali 70 odstotkov celotne prodaje General Motorsa (GM).

Obama od začetka prvega mandata spodbuja industrijo, ki bi proizvajala varčnejše in za okolje manj obremenjujoče avtomobile. Njegov cilj iz leta 2008, da bo v letu 2015 na cestah milijon električnih avtomobilov, je izpolnjen le polovično.

Ironično je, da je imela industrija lani rekordno prodajo, ob tem pa je zaupanje javnosti v ameriške tovarne avtomobilov najnižje v treh letih.

Največji ameriški proizvajalec General Motors se še vedno izvija iz škandala s smrtonosnimi sistemi za vžig, ki so med vožnjo ugašali motorje in blokirali volan.

Japonske zračne blazine in Volkswagnov izpušni sistem osrednja tema avtomobilske industrije čez lužo

Japonski dobavitelj zračnih blazin Takata je proizvajal blazine, ki jih je občasno razneslo, avtomobilske škandale v ZDA pa je jeseni leta 2015 kronal Volkswagen, ki je priredil dizelske motorje, da so na uradnih testih kazali manjše izpuste škodljivih snovi v ozračje kot med običajno vožnjo po cesti.

Ameriški kongres je decembra lani Nacionalnemu odboru za varnost v transportu podelil večja pooblastila za preganjanje kršitev v avtomobilski industriji, ki si bo morala v času prodiranja novih tehnoloških domislic Appla in Googla povrniti zaupanje javnosti.

Volkswagen najel najboljšega odvetnika, moža, ki je določal odškodnine za žrtve napada 11. septembra

General Motors, Takata, Fiat Chrysler, Toyota in BMW so vsi pod neodvisnim nadzorom pri izvajanju obljubljenih sprememb na bolje, Volkswagen pa je najel slavnega odvetnika za poravnave Kennetha Feinberga, ki je določal odškodnine za žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001 in žrtve pokvarjenih sistemov za vžig pri aferi General Motorsa.

Glavni izvršni direktor Volkswagna Matthias Müller je v Detroitu že obljubil povrnitev zaupanja javnosti in se znova opravičil za škandal.

Na srečanju z uradniki agencije za zaščito okolja bo podjetje oziroma prvi mož Volkswagna predlagal, kako urediti težavo predelave dizelskih motorjev. Milijardam dolarjev kazni se ne bo mogoče izogniti v nobenem primeru.

Mercedes v ZDA ponosno razkril razred E, Audi Teslo draži z nadaljevanjem električne zgodbe iz gorivnih celic …

Z novim luksuznim modelom lincoln continental nameravajo Američani osvojiti tudi kitajski trg, evropski velikan Daimler je v Detroitu razkril svojo visokotehnološko poslovno limuzino mercedesa E, BMW prikazuje dva nova modela križanca X4 M40i in športnega kupeja BMW M2, Audi pa ameriški električni ponos Teslo draži z elektriko iz gorivnih celic študije audi h-tron quattro concept.

Tudi Hyundai ne želi zaostajati in prihaja na sejem z novim luksuznim modelom genesis G90, ki je hkrati prvi model samostojne blagovne znamke Genesis.

Avtomobilistični novinarji so na salonu v Detroitu že izbrali najboljša letnika 2016, pri čemer je naslov pripadel športnemu švedskemu terencu volvu XC90 in hondi civic.

Ne spreglejte