Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
20.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz

Sreda, 13. 1. 2016, 20.20

8 let

Mercedes-Benz E – V Detroitu smo med prvimi evropskimi novinarji pogledali v Mercedesov novi razred E

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi mercedes E je v živo še dosti bolj prepričljiv, eleganten in skladen, kot je videti na fotografijah. In gneča okoli njega je bila verjetno največja na sejmišču.

Največja gneča na salonu okoli mercedesa E

Detroit, 11. januar 2016. Tik ob glavnem vhodu v razstavni del središča Cobo na desni strani je prostor, ki ga je za naslednjih deset dni najel Daimler. Krepko je manjši od frankfurtskega, jasno, celo manjši od ženevskega, bi na hitro ocenil. A nič manj bleščeč.

Zvezda prostora? Pravzaprav vsi avtomobili, saj vsi nosijo zvezdo, ampak zvezda v drugačnem pomenu je – AMG S65 cabriolet? No, kakor za koga. Ko bodo na tapeti (prodajne) številke, bo novi mercedes E zagotovo stal bolj vzravnano.

Tudi našemu Robertu ne bo treba naokoli hoditi z velikimi krajci na klobuku: novi mercedes E je v živo dosti bolj prepričljiv, eleganten in skladen, kot je videti na fotografijah. In gneča okoli novega mercedesa E je bila verjetno največja na sejmišču na novinarske dni. Nihče ni zavijal z očmi. Je pa večina poželjivo sedala za volan in tipala naokoli, neki Azijec pa je z nastavkom za makro fotografijo na svojem mobilnem telefonu pridno poslikaval površino notranjih detajlov s centimetrske razdalje.

Pet minut za opis novega mercedesa E: besedo ima Dieter Zetsche

Živa legenda, dr. Dieter Zetsche, šef šefov Daimlerja, je o novem mercedesu E na kratko povzel, kar že vemo: deset generacij, 13 milijonov prodanih vozil, 1.200 inženirjev za razvoj novega mercedesa E, 48 mesecev razvoja in pet minut, da sam povzame smisel in bit novega mercedesa E v štirih glavnih točkah. Prvič, sesti v novi E je, kot bi prišli domov.

Voznik si lahko med drugim nastavi ambientalno osvetlitev notranjosti v enem od 64 barvnih odtenkov. Nastavljivih stvari v notranjosti je več kot kdajkoli prej in pametni telefon je ključ do večine nastavitev. Ali vsaj do velikega dela.

Drugič, E podpira voznika pri vožnji skoraj kot zasebni šofer. Je prvi avtomobil na svetu, ki je dobil posebno dovoljenje za preskušanje avtonomne vožnje na javnih cestah Nevade. S pomočjo pametnega telefona parkira sam, voznik ga nadzoruje od zunaj, parkirati pa zna tudi v bolj zapletenih okoliščinah kot vsi tekmeci.

Zaradi nekaterih serijskih novotarij celo boljši od razreda S

Tretjič, ker izvrstno ščiti potnike. Primer: v primeru bočnega trčenja bo sedež sam odmaknil potnike od mesta trčenja. Obenem bo aktivna zvočna zaščita poskrbela, da bo trušč zaradi trčenja manjši. In četrtič, novi E je inteligenten. Ve, kaj se dogaja, ker je prvi avtomobil na svetu, ki se zna sporazumevati z drugimi avtomobili v bližnji okolici, pa tudi s ključnimi elementi infrastrukture.

To so po mnenju Zetscheja le štirje razlogi, da mu pravijo biser inteligence med avtomobili. E je celo shujšal za 70 kilogramov, čeprav je v njem dosti več takšne in drugačne opreme. Jasno in morda najbolj pomembno: E je videti kot pravi mercedes-benz.

Na volanskem obroču prvič gumbi, občutljivi za dotik

Na Mercedesovem prostoru so trije mercedesi E, novinarskih kandidatov za vstop v kabino pa vsaj okoli 200. Misija nemogoče, razen če človek ni komolčar. Zato je pametno počakati na poznopopoldanski čas, ko postane znotraj središča Cobo manj zadušljivo.

Sesti v novi E ob vsem, česar smo danes vajeni, ni več kot sesti v Space shuttle. Tudi časi niso več takšni, ergonomija se vrača v svoji prvobitni obliki. No, vsaj tako se zdi. V novem mercedesu E zaslon zaseda dve tretjini širine armaturne plošče; njegova leva polovica so merilniki, menda skoraj takšni kot v mercedes-maybachu, desni (12,3 palca) del je 'običajen' zaslon, kot smo ga vajeni. Seveda ne kot v razredu A (in še kje), kjer štrli, kot bi nekdo tja zataknil svojo tablico – tu je spojen z armaturno ploščo in ima celo nadstrešek zoper bleščanje.

Kupci so zahtevni – novi E mora biti prestižen, kakovosten in še kaj

Za notranje materiale že vemo: pri Daimlerju so znova pazljivo izbrali tako materiale kot barvne kombinacije, kar je težko opisati drugače kot z besedami počutiti se v prestižnem okolju.

Tudi za sedeže vemo, da že vsaj tri desetletja prednjačijo z udobjem na dolgih vožnjah (kar sicer ni absolutno merljivo), tokrat pa so jim namenili nekoliko bolj športen videz. Z dodatnim paketom pride še gretje vratnih naslonjal, sredinskega naslona za roko in volanskega obroča ter zelo hitro gretje sedežev.

Ne spreglejte