Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
10.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mazda

Četrtek, 5. 6. 2014, 10.27

6 let, 7 mesecev

Mazda 3 na 24-urni varčni vožnji osmešila lastne tovarniške podatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pet ekip iz petih držav je dokazalo, da lahko v urbanem okolju s pazljivo vožnjo dizelske mazde 3 občutno izboljša podatke o tovarniški porabi goriva. Slovenci tik za Madžari na drugem mestu.

Napad na 4,9 litra na sto kilometrov

Šestčlanske ekipe iz Avstrije, Hrvaške skupaj s Srbijo, Romunije, Madžarske in Slovenije so v štiriindvajsetih urah vsaka s svojo mazdo 3 sport skupaj prevozile 2181 kilometrov. Tekmovanje je potekalo krožno med običajnim prometom po ulicah ob samem mestnem jedru. V jutranji in popoldanski konici so nastajali zastoji, zato pa je bila vožnja bolj tekoča v nočnem času.

Bogdan Žvanut iz podjetja MMS je tekmovalno ekipo sestavil takole: Helena Kermelj (Adriamedia), Gašper Boncelj (Delo), Andraž Zupančič (Dnevnik), Mitja Sagaj (Večer), Saša Kapetanovič (Avto magazin) in Aleš Črnivec (Avtomoto).

Zmaga Madžarom, drugo mesto slovenski ekipi

Člani posadke so se morali menjavati vsako uro, v tem času pa so prevozili od dva do sedem krogov, odvisno pač od gostote prometa. Organizatorji so ob vsaki menjavi voznikov zabeležili prevoženo razdaljo na deset metrov natančno in porabljeno gorivo v centilitrih.

Po štiriindvajsetih urah in 460 prevoženih kilometrih je zmagovalno povprečno porabo 3,85 litra na sto kilometrov zabeležila madžarska ekipa, tri centilitre je zaostala naša ekipa, še dva več pa je porabila združena srbsko-hrvaška ekipa.

Romuni in Avstrijci so presegli mejo štirih litrov na sto kilometrov, vendar so ostali krepko pod tovarniškim podatkom, ki znaša 4,9 litra za mestni cikel.

Če bi vsi vozili kot Saša …

Saša Kapetanovič je deklasiral vse sodelujoče s povprečno porabo 3,15 litra na sto kilometrov. Dosegel jo je med nočno vožnjo, ko je bilo na dunajskih ulicah manj prometa.

Prislužil si je več šampanjca, kot je porabil goriva, in spravil v zadrego Mazdine inženirje, saj je njihove izračune "popravil" kar za 35 odstotkov.

Seveda pa si pohvalo zaslužijo vsi člani ekipe, ki so prispevali k rezultatu pod štirimi litri. Pri tem omenimo dosežek Andraža Zupančiča, ki je peljal polno naloženo mazdo s člani ekipe, kot so zahtevala pravila, in med vožnjo dosegel rezultat 3,82 litra na sto kilometrov.

Pa občutki?

Na Dunaju je šlo predvsem za prijateljsko tekmovanje, kjer ni manjkalo zabave. Na enem od vzporednih preizkusov je potekalo tekmovanje s konzolo Playstation, člani vseh ekip so kot inštruktorji vodili hostese po tekmovalnem krogu, uspešnost poučevanja o varčni vožnji pa se je ustrezno točkovala.

Na preizkusu enakomernosti porabe na prevoženem krogu je prednjačil avtor tega prispevka, ki je trikrat porabil enako količino, 0,26 litra, goriva in enkrat 0,27 na krog.

Po drugi strani pa nikakor ni manjkalo tekmovalnosti. Ena od ekip je pred štartom privlekla na dan kompresor in začela polniti gume svoje mazde z visokim pritiskom, nato pa iz avta zložila vzglavnike, police in sploh vse, kar povečuje težo vozila.

Vodje ekip so se vsako uro drenjali pred zaslonom, kjer so sproti objavljali dosežke in kovali taktiko za naprej.

Črv dvoma je načenjal tudi člane neke ekipe, da so z vozilom spremljali konkurente in preverjali, ali ti res vozijo po tekmovalni progi ali pa morda uporabljajo drugačno pot z manj semaforji …

Je vožnja s porabo pod štirimi litri realna?

Odgovor je, da ni, ker moramo na vožnjo pač gledati realno. Če bi se sestavili vsi pogoji, če ne bi bilo ustavljanja, če bi pri vseh semaforjih ujeli zeleni val, če ne bi upoštevali, da indikator zahteva eno prestavo nazaj, in če s svojo hitrostjo ne bi sledili običajnemu prometnemu toku, potem bi se rezultat lahko spustil pod normirano porabo.

Zato trdimo, da so vozniki, ki v mestih dosegajo normirano porabo goriva, zelo varčni vozniki, tudi če jo za kakšen deciliter presežejo.

Ne spreglejte