Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
18. 9. 2015,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Terenski Avtomoto

Petek, 18. 9. 2015, 10.49

8 let

Kia sportage - Bo z novo podobo še vedno uspešno nagovarjal Slovence?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sportage je za kio v Evropi najpomembnejši model. Prostornejša kabina, večji prtljažnik, ergonomska armaturna plošča in tehnika naredijo večji vtis kot nova podoba.

Je njegov obraz še vedno dovolj prepričljiv za slovenski okus? Tudi vas spominja na subaru tribeco? Simpatičen je, a …

S podobo prejšnjega modela je avtomobilski ustvarjalec Peter Schreyer zadel v polno, o tem ni dvoma. Sportage je bil v svojem razredu uspešnica, samo lani so jih recimo v megatovarni na Slovaškem naredili skoraj sto tisoč.

Soditi podobo čisto svežega avtomobila, ki ga niti še na asfalt nismo postavili, je vselej nehvaležna naloga. A kljub vsemu moramo povedati, da se nam je nos novega sportagea v soju luči zdel nekoliko premalo izrazit. Kot da bi izgubil tisto piko na i, malce pridiha ostre elegantnosti, ki so ji prikimali številni kupci, tudi slovenski. Nismo čisto prepričani, ali bo še tako prepričljivo nagovarjal čustva, čeprav pri Kii trdijo, da je tisti ključni magnet med obema glavnima žarometoma, motorna rešetka, ohranil poteze predhodnika.

Od spredaj je zdaj vse skupaj videti kot nekakšen oblikovni zgled, v katerem manjši brati želi v mesto s pomočjo imidža starejšega in večjega brata sorenta. Ne moremo sicer reči, da so zgrešili, ampak nekaj tam spredaj manjka, ali pa je podoba predhodnika res tako zelo usidrana v našem oziroma mojem spominu. Prav podoba je namreč v prejšnji generaciji bila tisti ključni kapital, ki bi ga novinec zlasti moral oplemenititi. Hyundai tucson se zdi recimo oblikovan nekoliko bolj po meri evropskih avtomobilskih čustev.

V plus nove podobe sportagea gre nedvomno prišteti dejstvo, da bo njegov videz prvič oplemenitila športna linija GT line. Dobro mu pristajajo malce ostrejša oblikovna definicija, značilne meglenke, kockaste "ledice", zaznane iz ceeda GT. "Šminkica", tista klasična, moderna, po načelu "crossover" mode, o katerem velja razmisliti, če želite biti opaznejši.

Roke bolj prepričljivo obvladujejo prostor okoli volana, kabina diha

Človek pa novemu sportageu prikima takoj, ko vstopi v potniško kabino, in to ne glede na to, katera vrata odpre. Prostor diha – okoli ramen, pri komolcih, zadaj nad glavo in pred koleni … Inženirji in oblikovalci so poiskali in sprostili nekaj tistih ključnih centimetrov, da je občutek udobja, življenjskega prostora na vseh sedežih veliko svobodnejši. Še posebej gre to opaziti na salonu, kjer zvedavi obiskovalci v avto sedajo s fotoaparati ali kakšno reklamno vrečo, torbo in celo metrom ter veliko beležko v rokah.

Dodaten plus prinaša še izboljšana ergonomija, roke hitreje in učinkoviteje obvladujejo neposredni prostor okoli volana, materiali so na pogled kakovostnejši, prijetnejši na otip, izdelava je zelo solidna. Napredek je očiten. Korejci pa obljubljajo tudi bistveno tišjo vožnjo. Precej bolje naj bi namreč zvočno izolirali kabino. Hm, ko smo zaprli vrata, je hrup sejmišča res ostal precej oddaljen šum, zanimivo in celo bolj prepričljivo kot v nekaterih dražjih izdelkih.

Tudi za naslonjali zadnje klopi so Korejci malce raztegnili prostor, saj so volumen prtljažnika želeli spraviti čez mejo 500 litrov. Zdaj jih ima 38 litrov več kot prej, skupaj 503. Dno je dvojno, vse skupaj pa je korektno dostopno in solidno obdelano.

Po novem izdatno pomaga voziti

Pomembne novosti te korejske avtomobilske uspešnice v Frankfurtu ob statični postavitvi avtomobila seveda še nismo mogli preizkusiti. Večina elementov sodobne vozniške asistence je očem skrita in pride do izraza šele na cesti.

Novi sportage bo izdatneje spremljal dogajanje na cesti in vozniku pomagal preprečevati nevarne vozniške situacije, ki bi se utegnile končati kot nesreča. Po novem bo nalet preprečeval s samodejnim zaviranjem (autonomous emergency braking), radar tega sistema pa bo zaznaval tudi pešce. Sportage bo opremljen še s sistemi za ohranjanje smeri na voznem pasu, sistemom za preprečevanje nenadzorovane menjave voznega pasu, ki bo skupaj z nadzorom mrtvih kotov spremljal dogajanje v 70-metrskem območju za vozilom.

Med vozniškimi asistenti bo tudi uporabni sistem rear cross traffic alert, ki bo pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta spremljal dogajanje za vozilom. Sportage bo po novem lahko prevzel še nadzor nad prilagajanjem svetlobnega snopa, kar pomeni, da vozniku pri nočni vožnji ne bo več treba ročno preklapljati med zasenčenim in dolgim svetlobnim snopom.

Korejski inženirji obljubljajo še precej izboljšane vozne lastnosti. Za te naj bi v prvi meri poskrbeli za 39 odstotkov bolj toga in vzvojno čvrsta karoserija, izdatno posodobljeno podvozje, ki naj bi s ceste na poti do potnikov ustavilo vse tiste najbolj zoprne tresljaje in vplivalo tudi na manj trušča v kabini.

Evropski razvoj naj bi poskrbel, da bo sportage po obljubah, ki smo jih dobili v Frankfurtu, eden najbolj natančno vodljivih športnih terencev. Pri tem izpostavljajo nov, natančnejši in odzivnejši električni volan R-MDPS.

Ne spreglejte