Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 10. 2015,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nissan Terenski Avtomoto

Petek, 2. 10. 2015, 9.47

8 let

Kdo je Japonec, ki je izumil crossoverje in spreobrnil avtomobilsko industrijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtomobilsko industrijo v Evropi danes usmerjajo crossoverji. Nissan jih je pred devetimi leti izumil s qashqaiem. Kako so se ga domislili, kdo je dal na mizo prvi idejo o crossoverju?

Pred trinajstimi leti je 25 Nissanovih izbrancev dobilo prav posebno nalogo

Nissan je danes vodilni avtomobilski proizvajalec med vse bolj priljubljenimi in prodajno pomembni crossoverji. To so torej vozila, ki so postala vmesni člen med klasičnimi kombilimuzinami in večjimi športnimi terenci. Združila so najboljše iz obeh svetov. Če so opazovalci prvo Nissanovo študijo crosssoverja še ocenjevali s previdnostjo in negotovostjo – pričakovali so, da bo avtomobil neuspel kompromis dveh različnih avtomobilskih razredov –, je bilo v prodajnih salonih ravno nasprotno. Nissan je najprej razred zasnoval s prvim qashqaiem, nato pa s simpatičnim jukom vpeljal crossoverje še v en razred manjše avtomobile.

Toda prvi qashqai, danes pionir nepogrešljivih crossoverjev, bi kaj lahko zapeljal tudi po drugi poti avtomobilske zgodovine. Leta 2002 je ekipa 25 uslužbencev Nissana – med njimi so bili produktni načrtovalci, oblikovalci in inženirji – s posebno misijo za eno leto odpotovala v Nissanov tehnični center na Japonskem. V 12 mesecih so si morali zamisliti in razviti nov Nissanov avtomobil, ki bi na trgu predstavljal novo generacijo nissan almere. Sprva so načrtovali prostorsko nekoliko večji avtomobil, ki bi bil na primer podoben volkswagen golfu plus ali seat altei.

Avtomobilska industrija se za crossoverje lahko zahvali Hirohideju Tagawi

Po devetih mesecih, 13. decembra 2002, so vendarle ugotovili, da razvijajoča se študija ne odraža Nissanovih vrednot in blagovne znamke. Peter Brown, danes vodja nadzora kakovosti vozil v Nissanovem evropskem centru, se spominja, da so seštevali številke in videli, da taka nova almera ne bo uspešna.

"Na tem sestanku je moj kolega Hirohide Tagawa predlagal razvoj vozila, ki bi bil kot pomanjšani nissan murano. Verjel je, da bi tak avtomobil odpravil nekaj preprek lastništva takratnim vozil SUV, ki so že postajali vse bolj priljubljeni," se spominja Brown. Nissan in avtomobilska industrija se imata očitno za crossoverje danes zahvaliti prav japonskemu produktnemu načrtovalcu Tagawi.

Klasični športni terenci so voznike zanimali, a pred 13 leti so imeli še preveč pomanjkljivosti

V času ideje Hirohideja Tagawe je v avtomobilski industriji že naraščalo zanimanje za športne terence oziroma tako imenovana vozila SUV. Med letoma 2002 in 2009 je število prodanih SUV naraslo s 316 tisoč na 714 tisoč, evropski razred SUV je takrat že obsegal 1,26 milijona vozil.

"Odzivi strank oziroma kupcev vozil SUV so še vedno kazali na njihove številne pomanjkljivosti, zaradi katerih so se zanje težje odločili tradicionalni kupci kombilimuzin. Te slabosti so bile predvsem poraba goriva, slabša kakovost notranjosti, hrup v kabini in prevelika dimenzijska zasnova vozila za brezskrbno vožnjo po mestu in vsakdanjo uporabnost. Naše odgovorne nam je uspelo prepričati, da smo sposobni porušiti nekaj teh ovir in nadgraditi kombilimuzino prav s tistimi elementi SUV, ki so najbolj zanimivi za kupce. Tako je bila rojena ideja o prvem crossoverju, vozilu kot ga dobro poznamo danes," se spominja Brown.

Ker je bilo vozilo, ki smo ga pred devetimi leti spoznali kot qashqai, sprva namenjeno le Evropi, so Japonci celoten razvoj zaupali prav Nissanovemu tehničnemu centru v Evropi. To se je takrat zgodilo šele drugič, zato so imeli v britanskem Cranfieldu še toliko večji motiv za uspeh svojega crossoverja.

Ključni poudarki crossoverja: višji položaj sedenja, varčnejši motorji in mamljiva cena

Razvojniki niso mogli kopirati tekmecev, saj teh takrat dejansko še ni bilo. Ključna postavka qashqaia je postal položaj sedenja, ki je še danes glavni adut vseh crossoverjev. Pri Nissanu so torej obdržali višji položaj sedenja, večja kolesa in oddaljenost od tal iz vozil SUV, a položaj sedeža v notranjosti vseeno prilagodili na način, da je vozniku dajal bolj klasični avtomobilski občutek.

Posebnost prvega qashqaia in s tem tudi napoved trenda prihodnjih crossoverjev (in celo športnih terencev) je bila veliko manjši pričakovani delež kupcev različic s štirikolesnim pogonom. Nissan je v prodajo napotil le 40 odstotkov qashqaiev, ki so imeli pogon na vsa štiri kolesa. Da bi bil avtomobil cenejši in da bi imel nižjo porabo, so vanj namesto X-trailovega dvolitrskega dizelskega motorja raje vgradili 1,5-litrski dizelski in 1,6-litrski bencinski motor.

Ta je kot vstopni model predstavljal pravi prodajni hit, saj so pri Nissanu z njim k sebi zvabili marsikatero stranko, ki je v salon načeloma prišla po novo kombilimuzino. Z manjšim doplačilom se je domov odpeljala s trendovskim in privlačnejšim crossoverjem.

Novega qashqaia v Sunderlandu izdelajo vsakih 62 sekund

Nissan je prvega qashqaia predstavil jeseni 2006 na avtomobilskem salonu v Parizu, prodaja pa je stekla februarja 2007. Do konca tega leta so v Evropi že prodali prvih sto tisoč vozil, do danes pa se je ta številka v globalnem vidiku povzpela kar na 2,6 milijona. Tudi drugi generaciji gre odlično, saj so jih samo v Sunderlandu v Angliji v 21 mesecih že izdelali pol milijona. Novi qashqai je s proizvodnega traku torej zapeljal vsakih 62 sekund.

Uspeh qashqaia je dopolnil še juke, ki so jih na svetu tudi že prodali več kot milijon. Od tega v Evropi okrog 700 tisoč.

Nissan v tehničnem centru posameznim modelom pripravi naslednji obširni test kakovosti in vzdržljivosti:

- roboti odprejo in zaprejo okna 30 tisočkrat za vsak model - za testiranje uporabljajo poseben vulkanski prah, ki ga uvozijo iz Japonske - brisalce vetrobranskega stekla ob različnih hitrostih delujejo 480 ur - za vsak model levi in desni smernik prižgejo 2,25 milijonkrat - avdio sistem je prižgan 1.200 dni oziroma 1,7 milijona minut. Glasbena izbira sega od uspešnic Mariah Carey do nemške tehno glasbe - streho obtežijo z bremenom, ki je enak masi odraslega rjavega medveda

Bo Nissan crossoverje vpeljal še med mestne malčke? Bo elemente qashqaia in juka dobila še nova micra?

O konkretni prihodnosti predstavniki Nissana na dogodku, posvečenem crossoverjem, v Franciji v Megevu niso hoteli govoriti. Med vrsticami pa so izpostavili študijo s frankfurtskega avtomobilskega salona. Ta uradno naj ne bi napovedovala konkretnega modela, temveč predvsem oblikovne smernice prihodnjih crossoverjev. Ker je bila študija izrazito športno oziroma dinamično usmerjena, je logično vprašanje, ali bosta naslednji generaciji juka in qashqaia oblikovani še bolj dinamično?

Odprto pa ostaja tudi vprašanje, v kateri razred bo Nissan s crossoverji še vstopil. V ponudbi klasičnih družinskih enoprostorcev jih ne bo, saj naj bi tem potrebam zadoščal novi X-trail. Privlačen je zagotovo razred mestnih malčkov, kjer so bili v Evropi z micro v zadnji generaciji izrazito neuspešni. S študijami so pri Nissanu že pokazali crossover vizijo mestnega prometa in po za zdaj neuradnih napovedih bo elemente crossoverja dobila prav naslednja micra. Bo to po qashqaiu in juku spet nov avtomobilski trend? Podobnega malčka z imenom taigun (crossover na osnovi upa) so na primer napovedali tudi že pri Volkswagnu …

Ne spreglejte