Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 9. 2010,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 8.44

8 let

Kaj v dirkaškem športu pomenijo barvne zastave?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raznobarvne zastave so v dirkaškem športu osnovni način komuniciranja med direktorjem dirke, sodniki ob progi in dirkačem za volanom avtomobila. Spoznajte jih ...

Rumena zastava

Osnovna zastava je rumena. Pomeni neposredno nevarnost in dirkača opozori, naj bo pripravljen na ustavljanje. Če sodnik maha z dvema zastavama istočasno, je nevarnost resnejša. Na krožno-hitrostnih dirkah se pod to zastavo ne sme prehitevati, temveč znižati hitrost vožnje in voziti previdneje. V reliju rumena zastava za dirkača pomeni, da lahko do cilja nadaljuje v počasni vožnji, saj bo zanj ta preizkušnja nevtralizirana. Ker je bil oviran, bo čas dobil naknadno.

Rumena zastava z rdečimi vertikalnimi črtami

To je dopolnilo rumene zastave. Opozarja na razlitje tekočine po cestišču, navadno olja, po cestišču in posledično drsečo podlago.

Zelena zastava

Konec nevarnosti in konec odseka, kjer se vozi pod pravili rumene zastave.

Modra zastava

Modra zastava dirkača opozori, da ga je dohitel precej hitrejši tekmec. Na krožno-hitrostnih dirkah se to navadno uporabi ob prehitevanju za enega ali več krogov. Vidimo jo lahko tudi na gorsko-hitrostnih dirkah. Uporabili bi jo v primeru tehničnih težav, zaradi katerih bi voznik počasi nadaljeval proti cilju in oviral tekmece.

Rdeča zastava

Dirkač mora nemudoma ustaviti, dirka je prekinjena. Uporabljajo jo na gorskih in krožno-hitrostnih dirkah, v reliju pa ne.

Bela zastava

Dirkača opozori, da na tem odseku pred njim vozi veliko počasnejše vozilo.

Črna zastava z oranžnim krogom

Voznika opozarja, da ima njegov avtomobil tehnično okvaro in da naj v najkrajšem času zapelje v bokse. Uporablja se na krožno-hitrostnih dirkah.

Črna zastava

Predstavlja resno kršitev pravil in športne vožnje, dirkač pa je diskvalificiran in mora zapustiti dirko. Skupaj z zastavo se pokaže tudi štartna številka voznika. Ta zastava se s strani vodstva dirke izobesi na štartno-ciljni črti. Sodniki ob progi je nimajo.



Ne spreglejte