Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
7. 5. 2016,
1.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Volkswagen

Sobota, 7. 5. 2016, 1.42

6 let, 7 mesecev

Fotozgodba: največji zbor lastnikov volkswagnov ob tradiciji, pivu in skurjenih gumah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Volkswagen zbor Vrbsko jezero

Ob Vrbskem jezeru so kurili gume, pili pivo, razkazovali svoje jeklene konjičke in se veselo zabavali. Eno največjih srečanj lastnikov avtomobilov znamke Volkswagen letos tudi v znamenju 40-letnice prvega golfa GTI. Vozniki imajo radi tradicijo in duh starodobnih golfov, o dizelski aferi pa vsaj tokrat beseda ni tekla.

Niti sledu o dizelski aferi, zato pa pivo, zabava, kurjenje gum in obujanje tradicije

Ob Vrbskem jezeru te dni slovijo dva jubileja. Naprej tistega za 35-letnico zborovanja lastnikov Volkswagnovega koncerna in 40-letnici golfa GTI, ki je pravzaprav glavni krivec za vsakoletni avtomobilski spektakel v neposredni bližini avstrijskega Celovca. Čeprav je bilo pri Volkswagnu vse od lanske jeseni okrog afere z dizelskimi motorji, ki je vsej tradiciji navkljub zamajala ugled in tudi finančno stabilnost največjega evropskega proizvajalca, tega med množico ni bilo zaznati.

Bistvo Volkswagnovega srečanja ni v politiki moderne avtomobilske industrije, temveč v druženju, avtomobilski zabavi, prikazu resnično lepih primerkov predelanih vozil in tudi spominu predvsem na tisti prvi revolucionarni golf GTI.

Golfi prve generacije so bili pričakovano v veliki večini. | Foto: Golfi prve generacije so bili pričakovano v veliki večini.

Največ golfov GTI iz prve generacije, ki ima med vsemi tudi največ duše

Čeprav smo ob Vrbskem jezeru videli primerke golfa GTI vseh dozdajšnjih sedmih generacij, je bilo med njimi daleč največ prav tistih prve generacije. Okrog jezera jih je zagotovo vozilo več deset, morda celo sto. Ta golf GTI, ki izvira iz leta 1976 in med velikoserijskimi avtomobili dejansko velja za utemeljitelja tako imenovanih hot hatchev (športnih različic sicer ljudskih avtomobilov), je resnično nekaj posebnega.

Bržkone je med vsemi golfi prav "enka" izvedba z največjo dušo in tudi zavidljivimi tehničnimi podrobnostmi. Že pred 40 leti je imel ta golf na voljo 80 kilovatov (110 "konjev") pri masi vsega 810 kilogramov. Do hitrosti sto kilometrov na uro je pospešil v devetih sekundah.

Del predstavitvene vožnje volkswagen golfov prve generacije (video)

Eden od golfov ob Vrbskem jezeru s slovenskimi registrskimi oznakami. | Foto: Eden od golfov ob Vrbskem jezeru s slovenskimi registrskimi oznakami.

Ob Vrbskem jezeru tudi golfi s slovensko registracijo

Na vožnjo skozi ovinke prek Ljubelja se je podalo tudi več lastnikov starodobnih golfov. Ob Vrbskem jezeru so bile torej opazne tudi slovenske registrske oznake. Največ je bilo kajpak Avstrijcev, a golfe so ob jezero pripeljali na primer tudi Švicarji, Nizozemci, Italijani, Poljaki in Belorusi. Čeprav je bil Volkswagnov uradni poudarek tokrat vendarle bolj na predstavitvi modelov in zgodovine znamke (prizorišče je obiskal tudi prvi mož znamke Herbert Diess) ter manj druženju (uradni del dogodka ni vseboval Volkswagnovih sestrskih znamk), zabave in dobrega vzdušja ob jezeru ni manjkalo.

Eden slovenskih golfov najprej prek Ljubelja in nato do Vrbskega jezera. | Foto: Eden slovenskih golfov najprej prek Ljubelja in nato do Vrbskega jezera.

Za obiskovalce paša za oči tudi ob cesti okrog jezera

Včeraj je bilo tudi vreme kot nalašč za panoramske vožnje okrog jezera, kjer pa so se med lastnike volkswagnov pomešali tudi vozniki BMW-jev, porschejev, opazili smo celo nekaj glasnih ferrarijev in lamborghinijev. Mnogo obiskovalcev se na primer ni hotelo podati v gnečo glavnega prireditvenega prostora in so raje sedeli kar na enem izmed ovinkov ob cesti, gledali mimovozeče avtomobilske lepotce in poslušali zvoke predelanih atmosferskih motorjev, ki jih danes v modernih avtomobilih praktično ni več.  

Tako so potovali nekoč: potniki v avtomobil, prtljaga na streho. | Foto: Tako so potovali nekoč: potniki v avtomobil, prtljaga na streho.

Najzmogljivejši golf GTI do zdaj, ki bo osrečil 200 voznikov

Med novimi predstavljenimi modeli je bil prvi zvezdnik zbora nova različica golfa GTI z oznako clubsport S. Ta je dobil motor z močjo 228 kilovatov (310 "konjev") in tako postal najbolj zmogljiv golf GTI do zdaj. Motor si je izposodil od golfa GTI TCR (dirkaška različica za serijo TCR Series z 243 kilovati), skupaj s prilagojenim podvozjem pa je ta golf nedavno postavil tudi nov rekord za avtomobile s pogonom na sprednji par koles na Nordschleifu. Volkswagen bo skupno izdelal 200 tovrstnih golfov.

Najbolj nenavadna vozila ob Vrbskem jezeru:

 

Golf, ki še najbolj spominja na zapuščeno gusarsko ladjo. V njem so bili past z mrtvo podgano, lobanja, preperele vrvi ... | Foto: Golf, ki še najbolj spominja na zapuščeno gusarsko ladjo. V njem so bili past z mrtvo podgano, lobanja, preperele vrvi ...

Lastnik golfa je navdih za predelavo morda dobil na primerljivih različicah starih ameriških avtomobilov z motorjem V8. | Foto: Lastnik golfa je navdih za predelavo morda dobil na primerljivih različicah starih ameriških avtomobilov z motorjem V8.

Tehnika "ratrod" nič več le pri starodobnih ameriških klasikah, temveč tudi pri starodobnih volkswagnih. Tudi rja lahko avtomobilu doda veliko žlahtnosti. | Foto: Tehnika "ratrod" nič več le pri starodobnih ameriških klasikah, temveč tudi pri starodobnih volkswagnih. Tudi rja lahko avtomobilu doda veliko žlahtnosti.

Še en lastnik volkswagen golfa druge generacije, ki ga je namensko navzen pustil starati ... | Foto: Še en lastnik volkswagen golfa druge generacije, ki ga je namensko navzen pustil starati ...

Neposredni spomin na osemdeseta leta: golf "enka", na strehi pa moderna deska in longboard. | Foto: Neposredni spomin na osemdeseta leta: golf "enka", na strehi pa moderna deska in longboard.

Golf s slovenskimi registracijami še iz drugega zornega kota. Da, gre za ličnega golfa v izvedbi "pickup". | Foto: Golf s slovenskimi registracijami še iz drugega zornega kota. Da, gre za ličnega golfa v izvedbi "pickup".

Ne spreglejte