Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
29. 9. 2012,
6.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alfa Romeo Citroën Ferrari Kia Lamborghini McLaren Peugeot Volkswagen Ekskluzivni Avtomoto Terenski Avtomoto Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Sobota, 29. 9. 2012, 6.02

8 let, 3 mesece

Avtosalon Ženeva 2013 - prvi občutki ob ženevskih novostih

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letošnji salon so zaznamovali predvsem trije ekstremni superavtomobili, ki raven športnosti dvigujejo na do zdaj še ne videno raven, dostopnejši avtomobili so se držali v ozadju.

Tako vznemirljivega avtomobilskega salona že dolgo ni bilo. Kot da bi pozabili na realnost, smo se novinarji, vipovci in zastopniki znamk dvignili v oblake in dva dneva občudovali trojček superšportnih ekstremov. Ferrari laferrari, lamborghini veneno in mclaren P1 so neposredne tekmece – koenigsegg hundra, pagani huayra in bugatti veyron – potisnili na raven anonimnosti, ki se običajno drži proizvajalcev dodatne zimske opreme v kateri od obstranskih hal.

Prvič smo si pobliže ogledali tudi alfo romeo 4C, majhen športni avtomobil s sredinsko nameščenim motorjem, merami mazde MX-5 in pričakovano ceno okoli šestdesetih tisočakov. Italijani pričakujejo, ali bolje rečeno upajo, da jim bo 4C pomagala pri vrnitvi na severnoameriški trg, od koder so se poslovili pred osemnajstimi leti.

Pozitivno nas je presenetil oblikovni pristop naslednika tudi slovensko uspešnega citroëna C4 picasso, pri katerem se zdi, da se predvsem spredaj brez sramu poslužuje drznejših potez, ki smo jih do zdaj videvali na modelih DS. Da gre za nekakšne vrste kanibalizem v dobrem pomenu besede, potrjujejo tudi na pol uradne govorice, da naj bi bil tako videti tudi serijski izdelek. Videti je, da se Citroën vrača v staro izzivalno formo, linija DS gor ali dol!

Provokativno kost za glodanje so ponudili tudi pri Kii, ki s študijo provo napoveduje bitko z minijem, citroënom DS3 in oplom adamom. Hibridno študijo v teoriji poganja kombinacija elektrike in 1,6-litrskega bencinskega turbomotorja, ki je del korejske downsizing ofenzive. Kia je izdatno pozornost izkoristila tudi za predstavitev štirih novih prisilno polnjenih bencinskih motorjev, od katerih bo v športnih cee'du in pro_cee'du GT serijsko proizvodnjo najprej videl 1,6-litrski.

Za konec naj vas spustimo na realna tla s peugeotom 2008, naslednikom karavanske izvedenke modela 207. Križanec, ki je med serijskimi avtomobili poleg Renaultovega capturja pritegnil največ pozornosti, je bil zanimiv tudi zaradi hibridne študije, ki je dvignila veliko prahu in tudi marsikatero obrv tekmecev. V treh letih bo namreč koncern PSA ponudil hibrida, ki ga bo poganjala kombinacija bencinskega motorja in pogona na stisnjen zrak. No, zdaj smo pa povedali že preveč. Vabljeni k ogledu videa!

Ne spreglejte