SiolNET. Avtomoto Reportaže
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali dirkališče umirja promet ali še bolj podžiga voznike k pritiskanju na plin?

1

termometer

Množice slovenskih motoristov smo prestregli na poti na Grobnik in ugotavljali, kako krvavo Slovenci potrebujemo dirkališče, če želimo zmanjšati divjanje in žrtve motoristov v prometu.

Slovenci smo eden redkih, če ne edini razvit narod, obseden z avtomobili in motocikli, ki nima lastnega dirkališča. Zato se med slovenskimi dnevi na hrvaškem dirkališču Grobnik vsako leto zbere na tisoče ljubiteljev dvokolesnikov, ki lahko vsaj na Hrvaškem varno preizkušajo meje zmogljivosti svojih strojev in svojih znanj. Nas je tokrat zanimalo predvsem, ali dirkanje še bolj podžiga motoriste, da divjajo po cestah na dirkališče in z njega, ali pa tam uspejo "pokuriti" svoj adrenalin in zalogo moči ter na cestah le še potujejo ali pa še najbolje – dirkalni motocikel odpeljejo domov v kombiju.

Divjanja na slovenskih cestah je manj

Rezultat ni znanstveno natančen, je pa presenetljiv. Na vsej poti nismo videli niti enega motorista, ki bi brezglavo drvel, nevarno prehiteval ali drugače izzival meje motocikla in zdravje drugih udeležencev. Morda je kakšen gledalec, ki so ga navdušile vožnje dirkačev po stezi, na cesti skušal posnemati junake Grobnika, toda večina se je zdivjala na stezi in ob njej. Posamezniki, ki nezdravo izstopajo, pa so tako prisotni na vseh področjih in ne le med motoristi.

Dirkališče ni brez nevarnosti, a je bistveno varnejše

Seveda vožnja po dirkališču in dirkanje nista varna dejavnost, saj so hitrosti in tveganja višja, toda tam ni nasprotnega prometa, slepih priključkov, pijancev in ovir ob "cesti", obenem pa sta prva pomoč pri roki in popolna varnostna oprema obvezna. Tako v vsem dnevu in ob stotinah motoristov na stezi tokrat ni bilo niti enega zlomljenega nohta. Bilo pa je nekaj sto nasmejanih in žarečih obrazov, ki so pripovedovali eno samo zgodbo: "Če imamo v Sloveniji na stotine nogometnih in košarkaških igrišč ter na desetine ogromnih prostranstev, namenjenih golfu, nujno potrebujemo vsaj eno dirkališče."

Varnost in nevarnost

Učenju varne vožnje so seveda namenjeni poligoni. Dirkališče ni nadomestek zanje in tudi ne more preprečiti ali ozdraviti neumnosti posameznih voznikov. Je pa vsekakor koristen element pri sproščanju želje po hitrosti in preizkušanju meja motocikla. Saj če nam motocikel v prvi prestavi od šestih preseže 130 kilometrov na uro, potem ni veliko smisla, da bi se z njim vozili po cestah. Seveda pa odsotnost slovenskih dirkališč ne bi smela biti izgovor za divjanje po slovenskih cestah. Konec koncev je v neposredni bližini takoj za mejo že precej dobrih stez. Seveda pa vožnja po stezi in dirkanje nista poceni. Sta pa bistveno "cenejša" od cestnih nesreč.

Kaj motoristi mislijo o pomenu dirkališča v Sloveniji?

Andrej Bogataj, predsednik motokluba: "Nujno potrebujemo dirkališče, da lahko izkoristimo zmogljivosti svojih motociklov."

Tina Katrišnik, najhitrejša slovenska motoristka: "Sploh nimam izpita za motor in ga nočem, ker ne vem, če bi na cesti znala voziti počasi. Zato vozim le na dirkališču."

Boris Postič, urednik motociklistične revije: "Na dirkališču porabiš ves adrenalin in se tako utrudiš, da se ti po cesti domov ne ljubi več voziti hitro."

Blaž Žgajnar, aktivist društva Maksi: "To, da v Sloveniji nimamo dirkališča, ne sme biti izgovor za divjanje po cesti, saj je je v neposredni bližini Slovenije veliko stez."

Nina Novak, nekdanja dirkačica: "Na dirkališču ne dirkam, ker je predrago in si tega ne morem privoščiti."

Matej Simončič: "Odkar imam družino, ne divjam več po cesti, se ne splača."

Domen Vodopivec, motorist reševalec: "Med dirkami se nesreče seveda dogajajo, ampak padci na dirkališču so bistveno varnejši kot na cesti."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin