Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pirelli

Sreda, 21. 8. 2013, 13.53

8 let

50. obletnica slavnega Pirellijevega koledarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 50. obletnici bo proizvajalec gum Pirelli 21. novembra v Milanu predstavil jubilejni koledar za leto 2014. Slavna imena modelov in dva fotografa bodo spet ujeli umetnost in čas na 12 straneh.

Če niste slavna oseba ali ena vidnejših Pirellijevih strank, potem lahko pozabite na vrhunski umetniški izdelek, koledar, ki ga Pirelli izdaja že 50. let. Vsako leto izdajo le 20.000 izvodov, kar se sicer sliši veliko, vendar koledarja ne prodajajo, ampak podarijo.

Ekskluzivnost je omejena in stane

Najbolj ikoničen prikaz lepote skozi čas ima svojo ceno. Zanimivo je, da povpraševanje po starih koledarjih ne usahne, nasprotno, je pravi zbirateljski kos. Na trgu se cene gibljejo nekje od 20 do 500 evrov, odvisno, kako je ohranjen, katerega leta je izšel in koliko je povpraševanja. Nesmrten pečat so udarili leta 1964, ko so ga začeli izdajati kot blagovno znamko in marketinški produkt za svoje stranke. Da bo postal tako slaven in dragocen, si verjetno takrat niso predstavljali.

Posebnost mu zagotovo daje omejeno število izvodov, ki roma v last izbrancev. Nič pa ne bi bilo, če ne bi svoj umetniški pečat pritisnili najboljši umetniški fotografi, ki v objektiv in brezčasnost ujamejo izbor najlepših deklet in kult golote. Golote na umetniški način od pin-up deklet do letošnjega črno-belega sloga in precej diskretnih telesnih linij. Vendar pa je leto 1974 preneslo odziv na naftno krizo in vsesplošno recesijo tudi na koledar. Naslednjih deset let Pirelli ni izdajal koledarja. Leta 1984 so ponovno zagnali tiskarske stroje in od tedaj dalje izhaja neprekinjeno.

Za objektivom so se v vseh letih zvrstila največja fotografska imena. Nekatera so se ponovila v več izdajah, na primer Harry Peccinoti (1968, 1969), znan po erotičnih motivih; Francis Giacobetti (1970, 1971); Clive Arrowsmith (1991, 1992), specializiran za modo in slavne osebe; Richard Avedon (1995, 1997); Bruce Weber (1998, 2003), modni fotograf in filmar. Letos sta moči za objektivom združila dva vrhunska fotografa svetovnega porekla – Patrick Demarchelier (2005, 2008 in 2014) in Peter Lindbergh (1996 in 2014). Oba sta že sodelovala s Pirellijem, letos so ob izjemni obletnici povabili oba, da bi naredila nekaj posebnega. Patrick je francoski modni fotograf, drugi fotograf in filmar. Fotografije bodo to pot črno-bele, vsaj tako namigujejo, in prav tak slog je Lindbergha izstrelil v orbito leta 1990 s črno-belo naslovnico revije Vogue.

Naj omenimo še dve imeni, ki sta tudi posebni: zgodbo je leta 1964 začel Robert Freeman, oblikovalec in fotograf, najbolj znan po fotografiji Beatlesov z njihovega drugega studijskega albuma With the Beatles. Slovi prav po črno-beli fotografiji. Drugo posebno ime je Karl Lagerfeld, fotograf in bolj znan kot modni oblikovalec, ki je svoj pečat vtisnil na koledar iz leta 2011.

Kaj lahko pričakujemo v posebni izdaji?

Če smo morda letos zaradi posebne obletnice pričakovali, da bo koledar še posebej eksotičen in glamurozen, smo se ušteli. Sicer so razkrili le nekaj fotografij, vendar dovolj za okus, da so dekleta bolj oblečena kot slečena, v napol zapetih ali odpetih širokih belih srajcah in preprostih spodnjicah. Nasprotni pol tem pa so preveliki puloverji z visokim ovratnikom ali črno spodnje perilo, kot so korzeti. Obute imajo klasične čevlje z visoko peto. Dekleta so tudi naličena preprosto, le zadimljene oči in malo poudarjene ustnice, lase pa jim je zmršil veter. Za kaj več, morda nas vendar čaka presenečenje, bo treba počakati še tri mesece. Še nekaj besed o dekletih letošnje posebne izdaje: veteranke najimenitnejših modnih brvi, Helena Christensen, Karolina Kurkova in Alek Wek, so v svoj krog sprejele tri Victorijine angelčke: Isabeli Fontana, Mirando Kerr in Alessandro Ambrosio. Kdo je preostalih šest lepotic, za zdaj še ni znano.

Ne spreglejte