Volkswagen golf R – v znamenju slovenskega škorpijona #video

Po dirkališču smo pognali najmočnejšega serijskega golfa vseh časov, prenovljenega R s štirikolesnim pogonom in 310 "konji" ter Akrapovičevim izpuhom. Predstava je sila teatralna, hudimano hitra. Titanov izpuh iz Slovenije pa Volkswagnovi inženirji predstavljajo kot veliko dodano vrednost tako na čustveni kot tudi na tehnični ravni.

1 / 22

Foto: Volkswagen

2 / 22

Foto: Volkswagen

3 / 22

Foto: Volkswagen

4 / 22

Foto: Volkswagen

5 / 22

Foto: Volkswagen

6 / 22

Foto: Volkswagen

7 / 22

Foto: Volkswagen

8 / 22

Foto: Volkswagen

9 / 22

Foto: Volkswagen

10 / 22

Foto: Volkswagen

11 / 22

Foto: Volkswagen

12 / 22

Foto: Volkswagen

13 / 22

Foto: Volkswagen

14 / 22

Foto: Volkswagen

15 / 22

Foto: Volkswagen

16 / 22

Foto: Volkswagen

17 / 22

Foto: Volkswagen

18 / 22

Foto: Volkswagen

19 / 22

Foto: Volkswagen

20 / 22

Foto: Volkswagen

21 / 22

Foto: Volkswagen

22 / 22

Foto: Volkswagen

Poudarki:

Volkswagen golf R in Akrapovič izpuh Foto: Jure Gregorčič Tehnični podatki | Video: zvok Akrapovičevega izpuha | Vaše mnenje | Zanimivo

Najmočnejši serijsko izdelani golf: 2,0-litrski TSI, prisilno polnjeni bencinski motor z 228 kilovati oziroma 310 "konji" in 400 njutonmetri navora.

Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon 4motion s sklopko haldex in mehansko zaporo diferenciala na sprednji osi

Ročni šeststopenjski menjalnik ali športni vožnji prilagojen sedemstopensjki menjalnik DSG s serijskim štartnim programom (launch control)

Digitalni merilniki z dodanim športnim vmesnikom Sport HMI – tlak polnjenja, g-meter obremenitve v zavojih, pospeških in pojemkih … Digitalni merilniki z dodanim športnim vmesnikom Sport HMI – tlak polnjenja, g-meter obremenitve v zavojih, pospeških in pojemkih … Foto: Volkswagen Zmogljivosti z opcijskim paketom Performance: 267 oziroma 270 kilometrov na uro največje hitrosti (variant) in 5,1 sekunde do sto z ročnim in 4,6 sekunde z DSG-menjalnikom.

Opcijske poldirkaške in cestno homologirane Michelinove gume ter lažji in zvočno precej barvitejši titanov izpušni sistem Akrapovič

LED-luči in celoten nabor storitev digitalizacije, prenove golfa vključno z vsemi aktivnimi asistenčnimi sistemi za več varnosti in udobja

Cena v Sloveniji: od 40.998 evrov (golf R, trivratni z ročnim menjalnikom), golf R variant (karavan) od 43.539 evrov (na voljo samo z DSG-menjalnikom).

Mojstrovina Akrapoviča: Najhitrejši volkswagen golf R je v Belo Krajino prišel po glas #foto

GTI z dodatnimi konji še nekoliko bolj oster, R pa že prav preklemano hiter

Začetki oznake R segajo 15 let v preteklost, ko je bil v četrti generaciji golfa bil prvič predstavljen modri dirkač R32 z dobrimi 240 konji oziroma 177 kilovati. Ob pritisku tekmecev, ki so vztrajno dvigovali zmogljivosti hitrih "ljudskih" kombilimuzin, je moral ostrejši odgovor pripraviti tudi golf. GTI sicer ostaja temelj športnosti tega modela, a je ob sebi vedno imel tudi skrite adute, pred črko R je na primer ostrino negoval VR6. Le kdo se ga ne spomni. 

Kakorkoli, s tokratno prenovo je moč pridobil tudi golf GTI, ki v različici performance ponuja dodatnih 15 "konjičev", kar pod črto pomeni 245 "konjev" oziroma 180 kilovatov ter 370 njutonmetrov v širokem območju od 1.600 pa do 4.300 vrtljajev v minuti. Danes je torej najmočnejši GTI močnejši in hitrejši od prvega golfa R32. To pomeni 6,2-sekundni pospešek in elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro največje hitrosti. Od tu naprej pa štafeto prevzema novi R. Razlika? O, da. Kakorkoli, s tokratno prenovo je moč pridobil tudi golf GTI, ki v različici performance ponuja dodatnih 15 "konjičev", kar pod črto pomeni 245 "konjev" oziroma 180 kilovatov ter 370 njutonmetrov v širokem območju od 1.600 pa do 4.300 vrtljajev v minuti. Danes je torej najmočnejši GTI močnejši in hitrejši od prvega golfa R32. To pomeni 6,2-sekundni pospešek in elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro največje hitrosti. Od tu naprej pa štafeto prevzema novi R. Razlika? O, da. Foto: Volkswagen

Prvih vtisov z golfom R zato tokrat sploh nismo nabirali na običajnih cestah, temveč tam, kjer je lahko pokazal vso svojo dodano vrednost, ki jo prinese naziv najmočnejšega in najhitrejšega serijskega golfa vseh časov. Pognali smo ga po stezi dirkališča Circuit Mallorca, ki ponuja 3,2 kilometra zanimive in razmeroma zaprte steze s petimi levimi in osmimi desnimi zavoji ter asfaltno širino od 10 do 12 metrov. Po uvodnem spoznavnem tempu smo z inštruktorjem na čelu pohodili, kot se na stezi spodobi, in hitro je bilo jasno, da je Volkswagen zelo resno vzel vse tekmece. Na primer koncernskega leona cupro 300, Fordovega focusa RS in napoved nove generacije megana RS.

Golf R je na voljo tudi v različici z družinskim prtljažnikom, ki v osnovi ponudi 605 litrov prostora, ob podrti zadnji klopi pa 1.620-litrski prostor. Družinsko športnost znata na ta način trenutno združiti le še seat leon cupra ST in škoda octavia RS, s katerima pa se po moči ne more primerjati. Golf R je na voljo tudi v različici z družinskim prtljažnikom, ki v osnovi ponudi 605 litrov prostora, ob podrti zadnji klopi pa 1.620-litrski prostor. Družinsko športnost znata na ta način trenutno združiti le še seat leon cupra ST in škoda octavia RS, s katerima pa se po moči ne more primerjati. Foto: Jure Gregorčič

Skriva mišice in bes, ki ga zna spustiti na asfalt  

Opcijski paket performance priporočamo vsem, ki se bodo s takim golfom R udeleževali dogodkov na dirkališčih. Zmogljivejše zavore so naravnost odlične, dva kilograma lažje od serijskih. Ob tem pa pridejo še lažja, 19-palčna platišča iz aluminijeve litine ter vrsta aerodinamičnih elementov, vključno z zadnjim difuzorjem in strešnim usmerjevalnikom zračnega toka. Opcijski paket performance priporočamo vsem, ki se bodo s takim golfom R udeleževali dogodkov na dirkališčih. Zmogljivejše zavore so naravnost odlične, dva kilograma lažje od serijskih. Ob tem pa pridejo še lažja, 19-palčna platišča iz aluminijeve litine ter vrsta aerodinamičnih elementov, vključno z zadnjim difuzorjem in strešnim usmerjevalnikom zračnega toka. Foto: Volkswagen V primerjavi s Fordovim hitom, focusom RS, ima 40 konjev in 40 njutonmetrov manj, je pa lažji za 46 kilogramov. Zdi se bolj eksploziven, saj se motor hipno odzove na čisto vsak ukaz. Res mu zlepa ne zmanjka sape. RS je s programom drift nekoliko bolj pobalinski, a golf R z večjo uglajenostjo, lahkotnostjo drži mejo mogočega, kar zadeva fiziko. V svetu borilnih veščin bi razliko med njunim gibanjem opisali kot razliko med silovitostjo MMA-borca in kung fu mojstra z vzhoda.

Prav zanimivo bi bilo na štartno vrsto postaviti oba. Na tem mestu pa je treba omeniti še podobo. To je sicer stvar okusa, a smo mnenja, da focus RS bolj samozavestno nastopi v vzvratnem ogledalu tekmeca. Golf R pa je oblikovno še vedno malce preveč zadražan glede na bes, ki ga zna stisniti na kolesa.

V poldirkaški opcijski Michelinovi obutvi, ki ima tudi cestno homologacijo, in ob dodatnem paketu Performance, v katerem izstopajo zares odlične zavore, se zdi, da bi ob pravi meri poguma in vozniškega znanja zmogel na tako zaprti stezi ali zaviti gorski cesti korak držati tudi s še močnejšimi tremi kralji elite, bavarskim M2, mercedesom A45 AMG in čisto svežim audijem RS3.

Podoba najmočnejšega serijskega golfa vseh časov je še vedno razmeroma diskretna, preveč zadržana in na prvo žogo ne pokaže vseh mišic. Pozorno oko pa vseeno hitro opazi, da pod motornim pokrovom ni TDI. R-oznake, štiri cevi na zadku, difuzor, diskretni spojler nad zadnjim steklom in velike zavorne čeljusti vendarle razkrivajo, da gre za vozniško eksplozivni paket "ljudskega" modela. Podoba najmočnejšega serijskega golfa vseh časov je še vedno razmeroma diskretna, preveč zadržana in na prvo žogo ne pokaže vseh mišic. Pozorno oko pa vseeno hitro opazi, da pod motornim pokrovom ni TDI. R-oznake, štiri cevi na zadku, difuzor, diskretni spojler nad zadnjim steklom in velike zavorne čeljusti vendarle razkrivajo, da gre za vozniško eksplozivni paket "ljudskega" modela. Foto: Volkswagen

Naravnost na mejo in v idealno linijo

Morda bi si želeli le nekoliko bolj neposreden, sporočilen volan, sicer pa je paket lahko res surovo hiter. Morda bi si želeli le nekoliko bolj neposreden, sporočilen volan, sicer pa je paket lahko res surovo hiter. Foto: Gregor Pucelj Povemo iskreno: preklemano dobro se drži asfalta, zavira zares odločno, saj je pojemek tako silovit, da imaš občutek, da se bodo oči dotaknile stekelc na sončnih očalih, in v zavoj se je sposoben zagnati z nosom čisto pri tleh, odločen, da vrh ovinka napade kot lovski pes, ki zavoha vročo sled. Morda bi si želeli le nekoliko bolj neposreden, sporočilen volan, sicer pa je paket lahko res surovo hiter. In ne gre pozabiti, da je tak golf lahko tudi povsem spodoben družinski avtomobil, podobno kot cupra. Zaradi dvojnega življenja oziroma značaja ima tudi večstopenjsko nastavljiv sistem nadzora stabilnosti. ESC je mogoče prilagoditi vozniški svobodi, v voznem programu Race mode pa ga je mogoče tudi povsem izklopiti.

O tem, kako dober je avtomobil, je dovolj povedal inštruktor, ko se je že po dveh krogih oglasil po radijski zvezi in izustil: "Gospodje, bravo, res smo zelo hitri, odličen ritem imamo in vozimo po idealni liniji. Bravo." To dovolj pove o avtomobilu. Kapo dol. Po dobrih 10 kilometrih smo ga pripeljali na sam rob. Temu se reče zaupanje in večjega poklona mu na tem mestu ne moremo dati.

Golf R navduši s prožnostjo motorja in zelo dobrim podvozjem. Voznik se mora nemarno potruditi, da ga vrže iz ravnotežja. Mehanska zapora učinkovito pomaga v smeri obdržati nos, oprijem na sprednji osi je nadpovprečen in težnja po podkrmarjenju se pokaže šele ob resnem pretiravanju z vstopno hitrostjo in volanskim kotom. Gume seveda imajo svojo mejo. Golf R navduši s prožnostjo motorja in zelo dobrim podvozjem. Voznik se mora nemarno potruditi, da ga vrže iz ravnotežja. Mehanska zapora učinkovito pomaga v smeri obdržati nos, oprijem na sprednji osi je nadpovprečen in težnja po podkrmarjenju se pokaže šele ob resnem pretiravanju z vstopno hitrostjo in volanskim kotom. Gume seveda imajo svojo mejo. Foto: Volkswagen

3.700 evrov vredna vstopnica za stalni obisk Akrapovičevega rock festivala

Volkswagen golf R in Akrapovič izpuh Foto: Jure Gregorčič Golf R pa ima še en zelo pomemben element. Ta je povsem neposredno povezan s Slovenijo oziroma slovenskim znanjem. To je avtomobil, zaradi katerega sta si v roke prvič segla največji evropski proizvajalec avtomobilov in slovenski mojster obdelave bencinskih zvokov Akrapovič. V Ivančni Gorici so za ta avtomobil razvili dovršen titanov izpušni sistem R-performance.

Ta dodatek je za golfa R na voljo izključno prek Volkswagna, torej z uradnega seznama dodatne opreme. Volkswagnovi inženirji so nam navdušeno pokazali zvočno teatralnost slovenskega znanja in pri tem odkrito hvalili tehnično dovršnost izdelka, ki je od serijskega izpuha lažji kar 40 odstotkov oziroma 7,2 kilograma. To je seveda vsega spoštovanja vreden dosežek, saj pri razvoju avtomobila dandanes šteje čisto vsak gram. Pri športnem avtomobilu pa je teža še toliko bolj pomemben dejavnik.

Video: poglejte, kako po slovensko zarenči in se v zavoj požene golf R

[video: 62474 / Volkswagen golf R z izpuhom Akarpovič]

Pri Volkswagnu navdušeni nad Akrapovičevim pristopom

Akrapovič razvoj izpuha za Volkswagen golf R Foto: Akrapovič Volkswagnovi inženirji so nam pojasnili, da so se za sodelovanja z Akrapovičem odločili zaradi tehnično izredno dovršenega pristopa in dejstva, da za tega slovenskega proizvajalca beseda nemogoče tako rekoč ne obstaja.

Pravijo, da je bilo hitro jasno, da imajo v tem slovenskem podjetju podobno miselnost kot v koncernu, da sledijo kakovosti in da so se s svojimi rešitvami in inovativnim pristopom že velikokrat dokazali kot zanesljiv partner pri najzahtevnejših motošportnih projektih preostalih koncernskih znamk. 

Jasno je, zakaj je Akrapovič postal uradni dobavitelj Volkswagna: slovenska mojstrovina iz titana je kar za 7,2 kilograma oziroma 40 odstotkov lažja od serijskega tovarniškega izpuha na golfu R. Jasno je, zakaj je Akrapovič postal uradni dobavitelj Volkswagna: slovenska mojstrovina iz titana je kar za 7,2 kilograma oziroma 40 odstotkov lažja od serijskega tovarniškega izpuha na golfu R. Foto: Akrapovič Izpušni sistem so tako razvili ob sodelovanju Volkswagnovih in Akrapovičevih strokovnjakov in najvišjih standardih. Pri Akrapoviču pa so nam povedali, da so za izdelavo tega izpuha uporabili najbolj napredne in inovativne tehnologije, kot so hidroforming, proces globokega vleka in 3D-laserski razrez, ter visoko kakovostne dele, narejene v domači livarni.

Akrapovič je namreč edini proizvajalec izpušnih sistemov, ki ima lastno livarno titana. Da je golf R slišati tako, kot je, da iz dveh litrov prostornine pride pravi napev moči, so izvedli večkratna testiranja in analize zvoka, s katerimi so poskrbeli, da je izdelek zares vrhunski in uglašen, da vozniških zanesenjakov ne pusti ravnodušnih.

Naložba v dodatne zvočne užitke ni poceni, saj je za Akrapovičev izpuh treba pripraviti nič manj kot 3.700 evrov. Kdor se bo zanj odločil, pa zagotovo ne bo razočaran, saj se bo nasmehnil prav vsakič, ko bo stroj pognal proti rdečemu polju vrtljajev in prestavil. Ko se od zadaj zasliši značilno dirkaško pokanje, kot voznik ne moreš ostati ravnodušen. Na stezi te ta zvok ponese, iskreno. Mehanski orkester ognja in kovine ima pravega dirigenta, slovenskega škorpijona. Naložba v dodatne zvočne užitke ni poceni, saj je za Akrapovičev izpuh treba pripraviti nič manj kot 3.700 evrov. Kdor se bo zanj odločil, pa zagotovo ne bo razočaran, saj se bo nasmehnil prav vsakič, ko bo stroj pognal proti rdečemu polju vrtljajev in prestavil. Ko se od zadaj zasliši značilno dirkaško pokanje, kot voznik ne moreš ostati ravnodušen. Na stezi te ta zvok ponese, iskreno. Mehanski orkester ognja in kovine ima pravega dirigenta, slovenskega škorpijona. Foto: Jure Gregorčič

Za slovenski unikat na zadku najhitrejšega golfa je sicer treba pripraviti dodatnih 3.700 evrov. Ni malo, a vožnja je s tem dodatkom kot doživetje, primerljivo z občutki v prvi vrsti pod odrom legendarnega Woodstocka. Vsakič, ko ga zavrtiš v rdeče polje, prav po možakarsko zarenči, ob prestavljanju seksi poči. Res lepo, vam povemo. Iz štirih valjev bi bilo težko izvleči lepši tenor. Glede na odziv novinarjev iz drugih držav, ki so vsi hiteli snemat zvok in po stezi preizkušat ta napev ognja in kovine, lahko verjamemo, da bodo slovenski izpuhi v Volkswagnu napisali kar nekaj uspešnih zgodb. Bravo, Akrapovič.

Na krilih slovenskega znanja je naslove osvojilo že več kot 100 svetovnih prvakov

Za lažjo predstavo dovolj pove podatek, da je do zdaj svoje naslove z uporabo Akrapovičevih izpušnih sistemov osvojilo že več kot 100 svetovnih prvakov dveh in štirih kolesih. Podjetje obratuje v tehnološko najsodobnejših tovarnah v Sloveniji, kjer je zaposlenih več kot tisoč ljudi, svoje proizvode pa prodaja v več kot 80 državah.

V notranjosti so vložki v slogu ogljikovih vlaken, karbona. Oblikovalci so vse skupaj začinili z modro ambientalno osvetlitvijo, na merilnikih hitrosti je izpisna vrednost 320 kilometrov na uro. Golf R pa ima serijsko vgrajen tudi sistem Front assist za aktivno preprečevanje naleta, ki zna učinkovito posredovati tudi v mestu. V notranjosti so vložki v slogu ogljikovih vlaken, karbona. Oblikovalci so vse skupaj začinili z modro ambientalno osvetlitvijo, na merilnikih hitrosti je izpisna vrednost 320 kilometrov na uro. Golf R pa ima serijsko vgrajen tudi sistem Front assist za aktivno preprečevanje naleta, ki zna učinkovito posredovati tudi v mestu. Foto: Volkswagen

Zanimivo

Volkswagen golf R - prva vožnja Foto: Volkswagen Na stezi se je znova izkazalo, podobno kot pred dobrim mesecem med priganjanjem leona cupre, da je povprečen voznik, kar je velika večina morebitnih kupcev hitrih športnih kombilimuzin, hitrejši in natančnejši z menjalnikom DSG kot z ročnim menjalnikom. Ritem je hitrejši in manj je možnosti za preobremenitev materiala. Voznik je lahko bolj osredotočen na idealno linijo in na točke zaviranja.

Porabe tokrat nismo spremljali, saj vožnja po dirkališču pomeni posebne zahteve po energiji, ki so v primerjavi z dinamično vožnjo še vedno neprimerljive. Volkswagnove tovarniške meritve obljubljajo povprečje med 7 in 7,9 litra na sto. Trdimo pa, da je to s tem golfom povsem nemogoče doseči. Na okoli 10 litrov bo v realnem življenju kar treba računati.

 

golf GTI performance 180 kW golf R 228 kW golf R variant 228 kW
Motor: 4-valjni turbobencinski TSI z direktnim vbrizgom, 16V, prostornina: 1984 cm3 4-valjni turbobencinski TSI z direktnim vbrizgom, 16V, prostornina: 1984 cm3 4-valjni turbobencinski TSI z direktnim vbrizgom, 16V, prostornina: 1984 cm3
Moč in navor: 180 kW (245 KM) od 4.700 do 6.200 vrt./min. in 370 Nm od 1.600 do 4.300 vrt./min. 228 kW (310 KM) od 5.500 do 6.500 vrt./min. in 400 Nm od 2.000 do 5.400 vrt./min. 228 kW (310 KM) od 5.500 do 6.500 vrt./min. in 400 Nm od 2.000 do 5.400 vrt./min.
Menjalnik in pogon: 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG z dvema sklopkama, pogon spredaj z mehansko zaporo diferenciala 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski DSG z dvema sklopkama, 4-kolesni pogon 4motion z mehansko zaporo diferenciala spredaj 7-stopenjski DSG z dvema sklopkama, 4-kolesni pogon 4motion z mehansko zaporo diferenciala spredaj
Zmogljiosti: 250 km/h, 6.2 s od 0 do 100 km/h 250 km/h ali 267 km/h*, 5.1 s ali 4,6 s* od 0 do 100 km/h 250 km/h ali 270 km/h*, 4.8 s od 0 do 100 km/h
Poraba in izpusti: od 6,3 do 6,6 l/100 km in 144 do 155 g CO2 /km od 7,0 do 7,9 l/100 km in 160 do 180 g CO2 /km 7,2 l/100 km in 164 g CO2 /km
Litri in kilogrami: masa vozila: od 1387 do 1415 kg, nosilnost: od 424 do 550 kg, rezervoar: 50 litrov masa vozila: od 1483 do 1505 kg, nosilnost: od 454 do 552 kg, rezervoar: 50 litrov masa vozila: 1593 kg, nosilnost: od 488 do 592 kg, rezervoar: 55 litrov

Katerega "ljudskega" športnika bi najraje videli v svoji garaži?

 • Volkswagen golfa GTI 7,57%
 • Volkswagen golfa GTD 8,55%
 • Volkswagen golfa R 35,53%
 • Seat leona curpra 300 5,92%
 • Renault megana RS 7,57%
 • Ford focusa RS 14,47%
 • Peugeota 308 GTi 2,96%
 • Nobenega izmed naštetih. Posegel bi po premium trojici: audi RS3 ali BMW M2 ali mercedes A 45 AMG 17,43%

Sorodne vsebine

Komentarji

1
 • bozidar / 07.04.2017. ob 12:06

  popravite si video na siolu da za zacetek sploh kaj dela!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano