Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 8. 2017,
4.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Ljubljana Kranj Avant2Go souporaba avtomobilov car sharing

Četrtek, 17. 8. 2017, 4.51

6 let, 6 mesecev

Kdo vse lahko parkira pred mestno občino v Kranju?

Souporaba vozil tudi v Kranju: danes najem lokalno, kmalu tudi za pot do službe v Ljubljani?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
car sharing Kranj | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Po Ljubljančanih, Mariborčanih in Murskosobočanih lahko zdaj električni avto najamejo tudi Kranjčani. Pred mestno občino se še bije boj za parkirna mesta, ki jih zasedajo neelektrični avtomobili. Ko bo dosežena kritična masa vozil, se bo voznikom splačal (na račun drugega družinskega avta) tudi najem avta za dnevno migracijo med Kranjem in Ljubljano.

Kranj je tretje mesto v Sloveniji, ki je dobilo sistem souporabe električnih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Kranj je tretje mesto v Sloveniji, ki je dobilo sistem souporabe električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič Slovenija je pred enim letom dobila prvi sistem souporabe električnih avtomobilov. Ta omogoča najem in vračilo vozil na vnaprej določenih lokacijah. Najem se obračuna glede na prevoženo razdaljo in čas najema, vsak uporabnik pa ob registraciji v sistem (ta vključuje tudi izobraževanje na temo uporabe električnih vozil) plača 59 evrov enkratnega zneska.

V enem letu slovenski "car sharing" do skoraj 100 avtov in 41 lokacij

Poleg začetnih vozil smart fortwo, BMW i3 in renault zoe so zdaj v sistem Avant2Go vključili tudi že nissana leafa, zoeja in i3 z močnejšo baterijo, kmalu pa bodo del sistema postali tudi prenovljeni volkswagen e-golfi. V enem letu so novost doživele tudi lokacije. Njihovo število je občutno naraslo v Ljubljani, tako imenovani "car sharing" pa je zavil tudi v Mursko Soboto, Maribor in Kranj. Skupno je trenutno na voljo okrog 100 avtomobilov in 41 lokacij (35 v Ljubljani). Včeraj so v Ljubljani dodali mesto pri pravoslavni cerkvi, danes popoldne se bo odprla tudi prva lokacija v Stegnah.

Pred občino v Kranju so za "car sharing" namenili šest parkirnih mest. Ob našem prihodu so štiri zasedali neelektrični avtomobili. V središču mesta parkirišč, še posebej pred upravnimi enotami, ni veliko. V prihodnje bodo ta parkirišča tudi bolje označili. | Foto: Gregor Pavšič Pred občino v Kranju so za "car sharing" namenili šest parkirnih mest. Ob našem prihodu so štiri zasedali neelektrični avtomobili. V središču mesta parkirišč, še posebej pred upravnimi enotami, ni veliko. V prihodnje bodo ta parkirišča tudi bolje označili. Foto: Gregor Pavšič

V Kranju so to tablo precej skrili pred pogledi voznikov klasičnih avtomobilov, ki se pripeljejo mimo in iščejo parkirno mesto. | Foto: Gregor Pavšič V Kranju so to tablo precej skrili pred pogledi voznikov klasičnih avtomobilov, ki se pripeljejo mimo in iščejo parkirno mesto. Foto: Gregor Pavšič Pred kranjsko občino boj za parkirna mesta

V Ljubljani smo se usedli v nissana leafa, najbolje prodajani električni avtomobil na svetu. Najeli smo ga v Kosezah in se z njim odpeljali proti Kranju. Vsa pot je bila dolga 27 kilometrov, zanjo pa smo v ob popoldanski prometni konici potrebovali slabih 40 minut. Poiskati je bilo treba poslopje kranjske občine, tam pa (manjši) šok.

Pred občino so za vozila "car sharinga" rezervirali šest parkirnih mest. Na dveh sta bila parkirana avtomobila tega sistema, na preostalih štirih pa naključni avtomobili. Ti niso imeli nič skupnega s souporabo, še manj z električnim pogonom. Čas seveda teče, vsaka minuta najema stane novih sedem centov. Naredili smo še en krog okrog občine, nato smo imeli srečo, da se je eden izmed avtomobilov izpred občine umaknil. Iskanje parkirišča nam je vzelo nekaj minut, s tem pa se je tudi najem podražil za približno en evro. Za najem vozila na relaciji Ljubljana–Kranj smo tako odšteli 9,7 evra. Brez težav z iskanjem parkirišča bi najem stal približno 8,9 evra.

Parkirna mesta nameni za sistem souporabe električnih avtomobilov pristojni organ, torej posamezno mesto. Mestna občina Ljubljana (MOL) v svojem odloku o prometni ureditvi določa letno plačilo v višini 100 evrov na posamezno rezervirano parkirno mesto.

Primer dovolilnice za parkiranje na rezerviranih parkirnih mestih, kakršna sodijo tudi v sistem souporabe avtomobilov. Kdor take dovolilnice nima v avtomobilu (na vidnem mestu), tvega globo 40 evrov. | Foto: Primer dovolilnice za parkiranje na rezerviranih parkirnih mestih, kakršna sodijo tudi v sistem souporabe avtomobilov. Kdor take dovolilnice nima v avtomobilu (na vidnem mestu), tvega globo 40 evrov.

Primer lokalnega najema avtomobila za 30 minut in 30 prevoženih kilometrov:

 

Smart fortwo

Renault zoe *

VW e-golf

BMW i3

Dnevni (8.0018.00)

7,5 EUR

9,6 EUR

10,8 EUR

12 EUR

Nočni (18.008.00)

6,3 EUR

7,95 EUR

9 EUR

9,6 EUR

Minimalna cena najema Kranj

2,4 EUR

3,2 EUR

3,2 EUR

4 EUR

*Enaka je cena najema tudi za model nissan leaf.

Že danes bodo predvidoma ta parkirna mesta pobarvali in jih bolje označili. | Foto: Gregor Pavšič Že danes bodo predvidoma ta parkirna mesta pobarvali in jih bolje označili. Foto: Gregor Pavšič

Po naših informacijah bodo pred kranjsko občino že danes dodatno označili parkirna mesta "car sharinga". V teh šestih parkirnih boksih bodo pobarvali cestno podlago, kar bo omogočilo boljšo razpoznavnost in zavedanje med drugimi vozniki. Včerajšnje označbe niso bile dovolj jasne, še vedno pa je marsikaj odvisno tudi od drugih voznikov. Opazili smo žensko, ki je z avtom že parkirala, a je nato opazila rezervirana mesta in se takoj umaknila. Ko smo za vrnitev v Ljubljano najeli renaulta zoeja in se odpeljali, je na naše mesto takoj parkiral neelektrični avtomobil.

Vožnja iz Kranja v Ljubljano danes ekonomsko še ni smiselna, saj je "car sharing" v obeh mestih namenjen predvsem lokalni uporabi. | Foto: Gregor Pavšič Vožnja iz Kranja v Ljubljano danes ekonomsko še ni smiselna, saj je "car sharing" v obeh mestih namenjen predvsem lokalni uporabi. Foto: Gregor Pavšič Pogled v prihodnost: najem avta kot alternativa lastništvu drugega družinskega vozila?

Poudarjamo, da bo v prvi fazi delovanja sistema vsaka vožnja med Ljubljano in Kranjem dražja še za dodatnih osem evrov. Kdor opravi pot tja in nazaj brez vmesnega konca najema, tega dodatka seveda ne plača.

Na Avantcaru, ki skrbi za sistem Avant2Go, to pojasnjujejo s spodbujanjem lokalne uporabe vozil. Ko bo v Kranju iz vidika števila vozil dosežena ustrezna kritična masa, tega dodatka predvidoma ne bo več. Šele takrat se bo najem vozila med Ljubljano in Kranjem voznikom splačal, upoštevajoč ekonomski vidik, za zdaj pa je smiseln predvsem za prebivalce gorenjske prestolnice.

Kdor pa se bo nekoč (ko ne bo več fiksnega pribitka cene) iz Kranja v Ljubljano peljal z manjšim smartom fortwo, bi za tako vožnjo plačal okrog sedem evrov. V obe smeri torej okrog 14 evrov. Najemi vozil bi se lahko nato na podoben način razširili tudi na druge kraje v okolici Ljubljane (Vrhnika, Kamnik, Grosuplje ...), pri teh pogojih pa je ključno doseganje kritične mase števila razpoložljivih vozil.

Primerjava z lastništvom drugega družinskega avtomobila?

Predpostavljamo, da nas lastništvo avta stane 300 evrov na mesec, temu pa bi morali v primeru vsakodnevnega obiska Ljubljane prišteti še strošek parkiranja, na primer abonentski paket za 50 evrov. Če bi avto najemali vsak delovni dan v tednu za prevoz med Kranjem in Ljubljano, pri tem pa bi pozabili na vprašanje plačila in iskanje parkirišča, bi v 20 delovnih dneh za tak najem plačali okrog 320 evrov.

Tak izračun (seveda le informativen) celo prikaže prihranek v korist najema. Že izbira druge lokacije v Ljubljani ga lahko spremeni, prav tako tudi vozne navade posameznika in starost (vrednost) njegovega (drugega) lastniškega avtomobila. Smiselnost je tako predvsem odvisna od osebnega izračuna posameznika. Souporaba vozila je lahko seveda tudi občasna. V primerjavi s Parizom, kjer stane mesečna registracija v sistem "car sharinga" od 70 do dobrih 100 evrov (odvisno od popustov), v Ljubljani mesečne registracije ni. Vsak voznik vplača 59 evrov le ob prvi registraciji v sistem.
Ne spreglejte