Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

avtocesta avtocesta promet promet

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

6 let, 6 mesecev

Razcep Kozarje: koliko voznikov si pravila tolmači drugače od policije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali na povezovalnem avtocestnem kraku dati prednost večji pretočnosti prometa ali znaku, ki na istem mestu prehitevanje prepoveduje? Policija opozarja, da si vozniki pravila pogosto napačno razlagajo.

Čeprav zakon sistem "zadrge" pozna, ga vozniki uporabljajo zelo različno

Na slovenskih avtocestah smo že v preteklosti večkrat pisali o precej kontroverznem sistemu "zadrge", ki bi ob prometnih nesrečah ali zaporah posameznih prometnih pasov omogočil izmenično vključevanje vozil z zaprtega pasu. Vozniki se v teh primerih obnašajo različno: nekateri po pasu vozijo vse do zapore in se nato šele tam vključijo na drugi prometni pas, drugi pa prometni pas zamenjajo že veliko prej. Mnogi strokovnjaki menijo, da je promet bolj tekoč v primeru vključevanja tik pred zaporo, zakon pa ni dovolj natančen in jasen ter tako ključno odločitev najpogosteje prepušča voznikom.

Razporejanje na oba prometna pasova kljub znaku za prepoved prehitevanja?

Toda v primeru razcepa Kozarje nas je bolj zanimal vsakodnevni pojav "zadrge". Takih povezovalnih krakov je na slovenskih cestah še nekaj, ljubljansko križišče pa predvsem poleti sodi med najbolj obremenjene prometne točke v državi. Tam se srečata prometna tokova iz vzhoda in severa, ki se morata nato združiti le na dva prometna pasova primorske avtoceste.

Ker je na sredini povezovalnega kraka med severno obvoznico in primorsko avtocesto postavljen prometni znak za prepoved prehitevanja dvoslednih vozil, je torej dilema voznikov naslednja: ali je na tem dvopasovnem odseku sistem "zadrge" teoretično dovoljen ali pa se je treba tudi v primeru prometne gneče ob omenjeni prepovedi prehitevanja premakniti na desni prometni pas.

Vožnja po levi strani ceste dovoljena, ko je kolona na obeh prometnih pasih, sicer …

"Na tej cesti je dovoljen sistem "zadrge", vendar ne na način, kot si ga predstavlja večina voznikov. Tak sistem ne pomeni, da lahko voznik po levem prometnem pasu prehiteva vsa vozila, ki vozijo po desnem pasu, in se nato povsem na koncu prometnega pasu, ko se ta zaključi, vključi na desni prometni pas, vozilo na tem pasu pa mora zavirati, zato da mu omogoči vključevanje na desni prometni pas, " razlagajo na ljubljanski policijski upravi.

Poenostavljeno policijsko tolmačenje pomeni naslednje: vožnja po levem pasu in tudi mimo znaka za prepoved prehitevanja pride v poštev ob nastali koloni vozil na obeh prometnih pasovih. Če je levi prometni pas prost, se je treba na desni pas premakniti takoj in ne šele ob zoožanju odseka na en prometni pas.

Kot pravijo na policiji, vožnjo na podobnih odsekih nadzirajo predvsem ob povečanem prometu in skladno s svojimi zmožnostmi.

Nevarno prehitevanje vas lahko stane 250 evrov in tri kazenske točke

Pri tem gre poudariti, da zakon prav tako zapoveduje vožnjo po najbolj desnem prometnem pasu (če je vožnja seveda neovirana), za kolono pa morajo sodeč po zakonu eden za drugim voziti vsaj tri vozila.

Zakon v 52. členu tudi prepoveduje prehitevanje vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu. Prav tako prehitevanje ni dovoljeno, če se voznik po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na želeni prometni pas.

Za tak prekršek vam policija lahko izreče globo 250 evrov in tri kazenske točke. Za nespoštovanje pravila "zadrge" je zagrožena globa 120 evrov, za neupoštevanje prepovedi prehitevanja pa 160 evrov.

Ne spreglejte