Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
16. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

1

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Fraport potniki letališče

Sobota, 16. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Prvi potniki bodo prek razširjenega terminala potovali leta 2020

Ozko grlo letališča na Brniku: Bo širitev terminala odpravila dolge vrste potnikov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

1

letališče Brnik | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Širitev terminala letališča na Brniku bo predvidoma precej zmanjšala gnečo potnikov pred varnostnim pregledom. Tam se ob jutranjih prometnih konicah zaradi pomanjkanja prostora zdaj pogosto nabere dolga vrsta.

Z osrednjega slovenskega mednarodnega letališča zjutraj v kratkem času odleti precej letal. | Foto: Gregor Pavšič Z osrednjega slovenskega mednarodnega letališča zjutraj v kratkem času odleti precej letal. Foto: Gregor Pavšič Ste kdaj z letališča na Brniku že potovali zgodaj zjutraj, se ujeli v dolgo vrsto pred varnostnim pregledom in nestrpno pogledovali na uro, ali boste v jutranji konici sploh ujeli vkrcanje na svoje letalo? Dolge vrste so bolj posledica prostorske stiske kot pomanjkanja ustrezne varnostne opreme, razlagajo upravitelji osrednjega slovenskega mednarodnega letališča. Problematiko bo izboljšala širitev terminala, ki jo načrtujejo prihodnje leto.

Sedem jutranjih poletov v 25 minutah: Ozko grlo pri varnostnem pregledu ročne prtljage

Med delovniki zjutraj z letališča Brnik odletijo letala proti Amsterdamu, Prištini, Münchnu, Köbenhavnu, Frankfurtu, Dunaju, Zürichu, Bruslju in Pragi. Zadnjih sedem poletov se zvrsti v le 25 minutah. Čeprav večinoma uporabljajo manjša regionalna letala (izjema je navadno airbus A319), se zaradi natrpanega urnika istočasno na letališču zbere zelo veliko potnikov.

Vrsta nastane pri varnostnem pregledu, kjer mora vsak potnik iz torbe potegniti prenosni računalnik, dati iz žepov telefon in preostale kovinske predmete, odstraniti pas in nato stopiti še skozi napravo za osebni rentgen. Ozko grlo nastane pri prvi fazi, torej pri zlaganju osebnih stvari.

Zgodaj zjutraj je na Brniku prostor pred varnostnim pregledom videti povsem drugače.  | Foto: Gregor Pavšič Zgodaj zjutraj je na Brniku prostor pred varnostnim pregledom videti povsem drugače. Foto: Gregor Pavšič

Natančni pregledi potnikov in njihove ročne prtljage so po terorističnih napadih 11. septembra postali stalnica na vseh letališčih. | Foto: Reuters Natančni pregledi potnikov in njihove ročne prtljage so po terorističnih napadih 11. septembra postali stalnica na vseh letališčih. Foto: Reuters

Koliko ljudi potuje zjutraj prek letališča na Brniku?

Na ljubljanskem letališču v jutranji konici pričakujejo od 450 do 700 potnikov. Število je odvisno od posameznega dneva, sezone in zasedenosti kapacitet letal. Zgoščevanje prometa v konice je sicer splošen trend v letalskem prometu.

Širitev terminala bo precej povečala pretočnost potnikov

"Imamo tri oziroma štiri linije za varnostni pregled z ravno toliko rentgenskimi enotami, glavna omejitev za povečanje zmogljivosti pa je pomanjkanje prostora na terminalu. Trenutna zmogljivost je 500 potnikov na uro v odhodu," pravi Jure Murko iz družbe Fraport Slovenija, ki upravlja mednarodno letališče na Brniku.

Hitrejše formalnosti za potnike pričakuje po končani prvi fazi širitve terminala. Postopki za širitev so se začeli letos, prva gradbena dela pa bodo izvedli prihodnje leto. Prvi potniki bodo prek razširjenega terminala potovali spomladi leta 2020.

Število potnikov na uro se bo lahko podvojilo

Ena izmed glavnih prioritet pri načrtovanju in gradnji novega terminala je odprava ozkega grla letališča, kot je varnostno kontrolna točka. V prvi fazi širitve terminala bo tako zmogljivost povečana z obstoječih 500 na 1.280 potnikov na uro v odhodu. Na polet se bo mogoče prijaviti na 22 okencih, varnostni pregled pa bo potekal v petih prostornih linijah. Obstoječim 700 kvadratnim metrom površin za sortiranje prtljage bo dodana nova sortirnica, ki bo velika dva tisoč kvadratnih metrov. Večji in zmogljivejši bo tudi prostor za prevzem prtljage.

Koliko prehodnih detektorjev kovin na eno kontrolno točko za pregled potnikov?

Rentgenska enota je naprava za pregled ročne prtljage in vrhnjih oblačil. Za varnostni pregled oseb se uporablja prehodni detektor kovin.

Na Brniku na kontrolni točki za pregled potnikov uporabljajo po en prehodni detektor kovin na dve rentgenski enoti. Če torej uporabljajo eno oziroma dve rentgenski enoti, aktivirajo en prehodni detektor kovin. Če bi uporabili tri ali štiri rentgenske enote, bi uporabili dva prehodna detektorja kovin.

"Običajno en prehodni detektor kovin zadošča za dve rentgenski enoti, saj se pregled osebe podaljša samo v primeru, kadar oseba pred samim pregledom na odloži vseh predmetov in se zaradi tega sproži alarm. V takem primeru je treba ponovno izvesti pregled osebe, kar podaljša čas pregleda," dodaja Murko.
Ne spreglejte