Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
31. 5. 2018,
7.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

6

Natisni članek

promet promet Prometni radar krožišče

Četrtek, 31. 5. 2018, 7.15

5 let, 6 mesecev

Kaos skozi krožišča: So res krivi le vozniki? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

6

Kako pravilno voziti skozi krožišče, kdaj je dovoljeno zavijanje z notranjega pasu in ali se je po vstopu smiselno premakniti na notranji prometni pas?

smernik
Avtomoto Ena najgrših vozniških razvad se lahko konča #video

Postavili smo se ob največje krožišče v Ljubljani in zunaj največje prometne konice opazovali vozniške manevre. Večina voznikov je skladno s prometno gostoto brezhibno vstopala in izstopala iz krožišča, mnogo pa jih je ostalo ves čas na zunanjem pasu, s čimer so blokirali vozila na vstopnih krakih v krožišče. Zakon o varnosti cestnega prometa sicer presojo daje vozniku, vseeno pa v večjih dvo- ali tripasovnih krožiščih svetujemo boljšo izkoriščanje notranjih pasov. Nato se postopno v odsekih med posameznimi izvozi pomikamo proti zunanji strani krožišča, da s tem ne oviramo vključevanja novih vozil.

Številni mladi vozniki se z velikim krožiščem soočijo brez inštruktorja

Krožišča sicer spoznamo na teoretičnem delu opravljanja vozniškega izpita, po zakonu se mora z njimi danes pred opravljanjem izpita v praksi seznaniti tudi vsak kandidat za vozniško dovoljenje. Toda ker je dvopasovnih ali celo tripasovnih krožišč v Sloveniji relativno malo, se kandidati, ki izpita na primer ne opravljajo v velikih mestih, med učenjem srečajo predvsem z enopasovnimi krožišči. Ta pa ponujajo le osnoven princip krožišča, ne pa tudi bolj zapletenega in kompleksnega obnašanja v primeru večpasovnih krožišč.

Kako peljete skozi krožišče z vsaj dvema pasovoma?

  • Vedno se takoj premaknem na notranji pas
    75,45 %
    292 glasov
  • Največkrat ostanem na zunanjem, na notranjega le takrat, ko ni gneče ...
    21,45 %
    83 glasov
  • Vedno ostanem na zunanjem pasu
    3,10 %
    12 glasov
Oddanih 387 glasov

Tripasovno krožišče pri Žalah v Ljubljani, kjer talne oznake ne dovoljujejo izvoza s srednjega pasu. | Foto: Google Tripasovno krožišče pri Žalah v Ljubljani, kjer talne oznake ne dovoljujejo izvoza s srednjega pasu. Foto: Google

Revoz jubilej
Avtomoto Novi projekti Revoza: Kakšne avte bodo delali? #video

Od "padalcev" do zadržanih voznikov

Zakon o varnosti cestnega prometa določa način vožnje skozi krožišča. Vseeno pa ključno presojo, po katerem pasu naj pelje, pušča vozniku. Pomakniti se mora na notranji pas (kadar je krožišče vsaj dvopasovno), toda kadar je njegov izvoz "blizu", lahko ostane kar na zunanjem. V krožišču se tako srečajo vozniki različnih znanj in hitrosti vožnje.

"V krožiščih naletimo na težavo tako imenovanih 'padalcev'. To so vozniki, ki krožišče zapuščajo s prečkanjem več prometnih pasov. V krožišče zapelje tudi marsikateri voznik, ki morda okolico slabše pozna ali pa si preprosto ne upa zapeljati na notranji pas. Taki vozniki se držijo varno desno in tako vozjo vse do svojega izvoza, taki pa pridejo navzkriž s prej omenjenimi 'padalci'. Vozniki, ki vztrajajo na zunanjem pasu, tudi onemogočajo vključevanje novih voznikov in tako zmanjšujejo pretočnost krožišča," pravi naš sodelavec in dolgoletni učitelj vožnje v avtošolah Aleš Črnivec.

Zavijanje z notranjega pasu morajo dovoliti tudi talne oznake

V krožišču z dvopasovnimi izvozi bi sicer pričakovali izvoz tudi z notranjega (v primeru Žal srednjega) pasu, a talna prometna signalizacija tega ne dovoljuje. Čeprav sta torej pasova na izvoznem kraku dva, je skladno z oznakami dovoljeno zavijati le s povsem zunanjega pasu. Če bi bilo zavijanje s srednjega pasu dovoljeno, bi moral biti po zakonu o varnosti cestnega prometa skrajno desni (zunanji) pas namenjen izključno zavijanju v desno.  
Ne spreglejte