Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

promet promet ceste ceste sneg

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 13.09

6 let, 6 mesecev

Kako dobro znamo Slovenci voziti, ko nas na cesti "preseneti" sneg?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko je na cesti sneg, je treba očistiti avtomobil, imeti dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, prilagoditi varnostno razdaljo, voziti nesunkovito in na cesti pričakovati nepričakovano.

Trenje med pnevmatikami in cesto pozimi skoraj desetkrat manjše kot poleti

Čeprav ustrezne pnevmatike niso edini pogoj varne vožnje po zasneženi cesti, te vendarle predstavljajo edini fizični stik avtomobila s cesto. Oprijem asfalta se v zimskih mesecih pogosto znatno poslabša. Če ima trenje lahko najmanjši koeficient 0, največjega pa 1, ki se mu približa stik gume na povsem suhem asfaltu. Ta koeficient že na mokri cesti pade na okrog 0,7, na zasneženi cesti na 0,15, v primeru poledenele ceste pa na vsega 0,08. Pozimi je torej trenje med pnevmatikami in cesto skoraj desetkrat manjše kot sredi poletja.

"Po ravni zasneženi cesti se ni težko peljati hitro, težko se je predvsem ustaviti"

Na cesti pa se je treba tudi zavedati, da se vožnje po snegu marsikdo tudi ustraši in vozi še počasneje, kot bi bilo to treba. Razlike med najhitrejšimi in najpočasnejšimi vozniki so v Sloveniji velike že poleti, pozimi pa so ta nasprotja še izrazitejša. Neki švedski gost je nekoč v šali dejal, da še nikjer ni videl, da bi ljudje po suhi cesti vozili tako hitro in po zasneženi cesti tako počasi kot prav v Sloveniji.

"Po ravni cesti se je tudi po snegu z zimskimi pnevmatikami mogoče peljati hitro, marsikdo pa se ne zaveda, kako težko se je na drseči podlagi ustaviti. Zavorna pot je tudi dvakrat ali trikrat daljša. Izpostavil bi tudi mlade voznike, ki so izpit naredili letos poleti. Do zdaj so že prevozili morda nekaj tisoč kilometrov, dobili samozavest, a zdaj naleteli na povsem nove okoliščine. Žal opažam, da se še vedno na avtocesto zapelje marsikdo tudi z letnimi gumami. Osebno menim, da to ni le prekršek, ampak kar kaznivo dejanje," pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Pozimi je treba na cesti pričakovati nepričakovano

Temelji varne vožnje pozimi se seveda postavijo, še preden se na pot sploh odpravite. Avtomobil mora biti ustrezno očiščen, predvsem pred vožnjo po avtocesti je priporočljivo preveriti oziroma dotočiti tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. V avtomobil pozimi spadajo pripomočki, ki nam v težavah lahko zelo pomagajo.

To so tako kabli za priključitev akumulatorja na drugi avtomobil, v času snežnih padavin sta v avtomobilu skoraj nepogrešljivi metlica in lopata, za primer spremenljivega vremena ali zastojev pa tudi topla odeja in pijača. Kdor se z avtomobilom odpravlja v višje ležeče kraje, bo v prtljažnik bržkone postavil tudi verige. Nameščanje teh je priporočljivo pred zimo preskusiti v domači garaži ali pa zunaj v lepšem vremenu.

Poudariti velja, da je treba še pred vožnjo odrositi vsa stekla in da med vožnjo ni priporočljivo klimatske naprave nastaviti na previsoko temperaturo. Toplota voznika uspava, tako imenovani mikrospanec pa je ena največjih nevarnosti v današnjem prometu in po nekaterih raziskavah že presega tudi vožnjo pod vplivom alkohola in nedovoljenih drog. Spanec med vožnjo je še posebej nevaren v zgodnjepopoldanskih urah, ko se z avtomobilom peljemo iz službe domov.

Pozimi brez priganjanja hladnih motorjev

Ob nizkih temperaturah je treba paziti tudi na pravilno upravljanje z avtomobilom, saj so motorji takrat še bolj občutljivi. V prednosti so bencinski motorji, ki se zaradi slabšega izkoristka prej segreje. Enako velja tudi za potniški prostor. Pri avtomobilih z dizelskim motorjem, ki nimajo posebnih dodatni grelnih sistemov, traja ogrevanje dlje. Ne glede na bencinski ali dizelski pogon pa hladnega motorja ne smemo priganjati v visoke vrtljaje.

"Na tem mestu je treba večjo pozornost nameniti motorjem s prisilnim polnjenjem – predvsem tistim s turbino, ki jih je danes vedno več. Turbina namreč deluje pri izjemno visokih temperaturah, čemur je prilagojeno tudi mazanje. Olje, ki skrbi za to, pri nizkih temperaturah ne opravlja svojega dela optimalno, zato od hladne turbine ne smete zahtevati preveč," slovenskim voznikom svetujejo pri AMZS.

Ne spreglejte