SiolNET. Avtomoto Promet
0,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kaj so storili vozniki? Silhueta policista ob slovenskih cestah. #foto

0,38

termometer

policist silhueta
Foto: PU Nova Gorica

Slovenska policija je preizkusila vpliv silhuet policistov na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali padec povprečnih hitrosti na merjenih odsekih.

Avgusta sta Agencija za varnost prometa (AVP) in policija v Posočju za povečanje prometne varnosti poskrbeli tudi s silhuetami policistov in policistk, ki sta jih postavili ob cestah na območju bovške policijske postaje. Podobne silhuete je Slovenska policija v preteklosti sicer že uporabljala.

Število prekrškov se je zmanjšalo do 80 odstotkov

AVP je v tednu med 7. in 11. oktobrom 2019 na dveh lokacijah izvajala meritve s stacionarnim merilnikom hitrosti. Prvi niz meritev je bil opravljen brez uporabe postavljenih silhuet policistov, drugi pa z uporabo silhuet. Omejitev hitrosti na prvi lokaciji znaša 40 km/h, na drugi lokaciji pa 50 km/h. V času izvajanja meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj več kot tisoč vozil.

Rezultati meritev na obeh lokacijah so pokazali, da so bile povprečne hitrosti najnižje tedaj, ko sta bili postavljeni silhueti policistov. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 km/h, je stacionarni merilnik hitrosti izmeril povprečno hitrost vozil 36 km/h, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 km/h. Na drugem merilnem mestu, kjer je omejitev 50 km/h, je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 km/h, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 km/h.

Prav tako kot povprečne hitrosti se je znižalo tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji z omejitvijo hitrosti 40 km/h se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 %, pri omejitvi hitrosti 50 km/h pa za kar 89 %.

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo že izvaja prestavitev silhuet iz lokacij na območju Policijske uprave Nova Gorica na lokacije, ki so na območju Policijske uprave Koper. V prihodnjem letu Agencija načrtuje več tovrstnih aktivnosti na območjih, kjer je več tranzitnega prometa.

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • duhec66 / 13.11.2019. ob 13:08 0 0

  Ne razumem voznikov da so tako živčni če vidijo policista ali radar da se morajo peljati po omejitvah to je že samoomevno.Divjake pa je tako potrebno izločiti iz ceste.

  0 0
 • spam / 05.11.2019. ob 07:33 0 0

  Ja, hitrost se je zmanjšala, ampak kdor je nad temi podatki navdušen, naj ga bo sram. Če je šlo za dobre vremenske pogoje in pregledno cesto, bi morali ustavljati in opozarjati (ja, ene vrste mobing predlagam) vse voznike, ki so šli več kot 10% manj od omejitve.

  0 0
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin