SiolNET. Avtomoto Promet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gneča na mejnih prehodih se umirja, a policisti pričakujejo nov naval

10

termometer

mejni prehod, Metlika
Foto: Jure Gregorčič

Na cestah v smeri Hrvaške je bila predvsem zaradi velikonočnih praznikov dopoldne velika gneča, na več mejnih prehodih so potniki za izstop iz države čakali po več ur. Razmere se zdaj umirjajo. Na Obrežju in Gruškovju so policisti spremenili režim nadzora na mejah, medtem ko drugje še vedno, skladno z novo evropsko uredbo, preverjajo vse potnike.

Ključni poudarki:
- Največja gneča je bila na mejnem prehodu Obrežje.
- Nov naval potnikov pričakujejo proti večeru in jutri zjutraj.
- Na Obrežju in Gruškovju so spremenili režim nadzora na mejah, drugod preverjajo vse potnike.
- Priporočamo izbiro manjših mejnih prehodov.
Preverite možnost alternativnih poti in mejnih prehodov.
- Pred odhodom od doma preverite osebne dokumente.

Najbolj je obremenjen mejni prehod Obrežje, kjer je že zjutraj nastal deset kilometrov dolg zastoj. Zdaj se promet tam umirja, kolona vozil je dolga en kilometer, čakalna doba za prestop meje pa se je s petih ur skrajšala na eno uro.

Večji naval policisti pričakujejo še zvečer in jutri zjutraj, poroča naš novinar na terenu Jure Gregorčič, ki se je od Obrežja proti Slovenski vasi odpravil kar s kolesom. Tam je tudi govoril z nekim tujcem, ki mu je dejal, da se je proti meji vozil v strahu pred dolgim čakanjem, nato pa izbral mejni prehod Slovenska vas, kjer je čakal le 20 minut.

Stanje na Obrežju se umirja:

[video: 62596 / ]

Kolona vozil pred mejnim prehodom Obrežje okoli 12. ure:

[video: 62592 / ]

Ponoči so sicer novomeški policisti spremenili režim nadzora na mejah, zjutraj pa so sprejeli še druge ukrepe, ki jih dovoljuje schengenski zakonik. Na terenu so tudi vsi razpoložljivi policisti, sodelujejo tudi s sosednjimi varnostnimi organi in drugimi službami. Na Obrežje so napotili tudi dodatne policiste iz drugih enot in tako uspešno nekoliko skrajšali čakalno dobo.

Režim nadzora na mejah so zjutraj spremenili tudi policisti na mejnem prehodu Gruškovje, medtem ko se drugje držijo novih schengenskih pravil in sistematično preverjajo vse potnike.

Potnikom svetujejo, da pred odhodom od doma preverijo stanje na cestah in čakalne dobe na mejnih prehodih.

Iz notranjosti države, torej od Ljubljane proti južni meji, je najbolj priporočljivo dolenjsko avtocesto zapustiti na izvozu v Ivančni Gorici in pot nadaljevati po dolini Krke v smeri Žužemberka proti Črnomlju in mejnemu prehodu Vinica.

Izberite Metliko, še bolje Vinico ali manjše mejne prehode

Mejni policisti svetujejo izbiro mejnega prehoda Vinica, kjer je pretočnost večja, na hrvaški strani pa je zelo blizu uvoz na avtocesto, izvoz Bosiljevo. Mejni policisti na Vinici so nam povedali, da so jih ljudje klicali in preverjali stanje.  

Krajše čakalne dobe so bile dopoldne tudi na mejnem prehodu Metlika, vendar se je tudi tam promet kasneje močno zgostil. Še več prometa tam pričakujejo popoldne in jutri zjutraj.

Kot nam je povedal komandir obmejne policije v Metliki Valentin Kuhar, je promet v primerjavi z običajnim dnem bistveno gostejši. Nadzor izvajajo po novem schengenskem sistemu, odprte pa imajo vse steze, ki so na razpolago.

Takšno je bilo dopoldne stanje na mejnem prehodu Metlika:

[video: 62576 / ]

Na tej poti so težava Gorjanci, kjer so tri delovne zapore, zato se je promet precej zgostil. Vozniki so se že zjutraj vozili 40 kilometrov na uro, kasneje pa se je promet tam povsem zgostil v obe smeri, je poročal naš novinar Jure Gregorčič.

V Vinici dopoldne in zgodaj popoldne ni bilo čakalnih dob:

[video: 62574 / ]

Državljani EU lahko uporabljajo manjše mejne prehode, na južni strani meje so poleg Vinice in Metlike to še Žuniči, Krasinec in Sodevci.

Kam zaviti, da se izognete najbolj obremenjenim mejnim prehodom:

Za več informacij, kateri mejni prehodi so manj obremenjeni, kliknite na sliko. Za več informacij, kateri mejni prehodi so manj obremenjeni, kliknite na sliko. Foto: policija.si

Če se odpravljate na pot:

  • imejte s seboj v avtomobilu dovolj vode in tudi kakšen prigrizek,
  • za otroke vzemite razvedrilo (več igrač, pobarvanke, knjige ...),
  • si vmes privoščite oddih in se na počivališčih razgibajte, 
  • ne pozabite na osebne dokumente in preverite njihovo veljavnost.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin