Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 2. 2023,
7.02

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Natisni članek

električni avtomobili Lexus Toyota

Torek, 14. 2. 2023, 7.02

1 leto, 2 meseca

Toyota

Znane podrobnosti: rošade pri Toyoti, v Evropi vendarle odločneje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Lexus RZ | Lexus RZ bo prvi namenski električni avtomobil Lexusa, ki bo znotraj Toyote kot znamka dobil prioriteto pri polni elektrifikaciji. | Foto Lexus

Lexus RZ bo prvi namenski električni avtomobil Lexusa, ki bo znotraj Toyote kot znamka dobil prioriteto pri polni elektrifikaciji.

Foto: Lexus

Toyota, lani druga najuspešnejša avtomobilska znamka v Evropi, bo pod novo taktirko globalnega in evropskega vodstva vendarle odločneje stopila na pot povsem električnih avtomobilov. Pri elektromotorjih bo prednost najprej dobil Lexus. Od strategije, ki daje velik pomen tudi hibridom in vodiku, ne odstopajo.

Pri Toyoti priznavajo, da se Evropa med vsemi regijami v avtomobilskem svetu najhitreje spreminja. To velja predvsem za področja zmanjševanja ogljičnega odtisa, elektrifikacije, ekonomičnosti vodikovih tehnologij in novih oblik mobilnosti.

Toyoto, ki se je v Evropi lani z rekordnim 7,3-odstotnim deležem zavihtela na drugo mesto med avtomobilskimi znamkami, bo v Evropi zdaj vodil Japonec Yoshihiro Nakata. Postal bo izvršni direktor evropske regije. Matt Harrison bo imel funkcijo izvršnega operativca pri Toyota Motor Europe.

Koji Sato Toyota
Avtomoto Vsi so presenečeni: kdo je komaj 53-letni šef Toyote?

Toyota bZ4x je prvi namenski električni avtomobil največjega proizvajalca avtomobilov na svetu. | Foto: Gašper Pirman Toyota bZ4x je prvi namenski električni avtomobil največjega proizvajalca avtomobilov na svetu. Foto: Gašper Pirman

Toyota bz4x
Avtomoto Avtomobil dveh obrazov, ki so ga opazili vsi #foto

Koji Sato. | Foto: Toyota Koji Sato. Foto: Toyota Sato: Večji pomen elektriki, a od strategije ne odstopamo

Po umiku Akia Toyode z mesta izvršnega direktorja Toyote, se vsaj za Evropo spreminja tudi dinamika prihodnje strategije japonskega proizvajalca. S prvim aprilom bo Toyoto globalno vodil Koji Sato in v Evropi bodo pri Toyoti vendarle odločneje stopili tudi na pot povsem električnih avtomobilov.

Satova funkcija sicer ne predstavlja večjega odmika od Toyotine strategije elektrifikacije, ki poudarja vzporedni pomen tako hibridnih kot povsem električnih in vodikovih avtomobilov. Ta strategija ostaja na mestu, vendarle pa bodo povsem električnim vozilom predvidoma namenili resnejšo vlogo.

Električna prihodnost najprej Lexusu, naprednejša platforma okrog leta 2026

Za zdaj bodo v Evropi električni program najprej namenili znamki Lexus. Prihodnji teden bomo tudi sami prvič vozili njihov namenski športni terenec RZ. V ozadju medtem Japonci pripravljajo nadgradnjo električne platforme eTNGA, ki vsaj pri Toyoti in prvem modelu bZ4X ni dobila dobrih odzivov. Pri tej platformi bencinski in električni avtomobili prihajajo z iste platforme, okrog leta 2026 naj bi Japonci izdelali že naprednejšo električno platformo. To bi sovpadalo z razkritjem podobne platforme pri koncernu Stellantis.

Po Satovih besedah spremembe v vodstvu za električni program vseeno še ne nimajo znatno večjega pomena, zato bodo elektromotorje tudi najprej namenili nišnemu Lexusu in šele nato postopno Toyoti. Do leta 2030 želijo pri Toyoti izdelati 3,5 milijona električnih avtomobilov.

Ne spreglejte