Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 3. 2017,
6.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

Renault PSA Peugeot Citroen Opel Volkswagen Fiat

Sreda, 8. 3. 2017, 6.25

6 let, 6 mesecev

Združevanje avtomobilskih znamk kot rešitev pred velikimi razvojnimi stroški?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Evropsko avtomobilsko industrijo čaka konsolidacija, to je povezovanje avtomobilskih znamk v večja združenja. Na ta način bodo lažje obvladala razvojne stroške, ki so posledica napovedanih novih avtomobilskih tehnologij.

Sergio Marchionne, predsednik Fiat Chryslerja, vidi priložnosti v tesnejšem sodelovanju z drugimi avtomobilskimi proizvajalci. | Foto: Reuters Sergio Marchionne, predsednik Fiat Chryslerja, vidi priložnosti v tesnejšem sodelovanju z drugimi avtomobilskimi proizvajalci. Foto: Reuters

Šef Fiata spet trka na vrata Volkswagna

Koncern General Motors prodaja Opel koncernu PSA Peugeot Citroën, s čimer se napovedujejo spremembe v lastniških strukturah evropske avtomobilske industrije. Prodaja je močno odmevala tudi na avtomobilskem salonu v Ženevi. Vodilni predstavniki avtomobilskih znamk ne izključujejo povezovanja znamk v večja združenja, s katerimi bi lažje nadzirali potrebne stroške za razvoj novih avtomobilskih tehnologij (električna vozila, avtonomnost …).

"Ne dvomim, da lahko ob ustreznem času koncern Volkswagen pristopi k nam za pogovor o združevanju. PSA bo skupaj z Oplom ogrozil Volkswagnovo vodilno mesto," je ob obisku ženevskega salona dejal Sergio Marchionne, predsednik koncerna Fiat Chrysler (FCA). Italijan že dolgo ne skriva ambicij, da bi za FCA dobil dodatnega strateškega partnerja in ob dogovoru PSA in Opla je take želje spet izpostavil.

Carlos Ghosn, predsednik Renault-Nissana pred prenovljenim nissanom qashqai. Ghosn je združenju priključil tudi Mitsubishi. | Foto: Reuters Carlos Ghosn, predsednik Renault-Nissana pred prenovljenim nissanom qashqai. Ghosn je združenju priključil tudi Mitsubishi. Foto: Reuters

Volkswagen osredotočen na obnovo lastne osrednje znamke

Matthias Müller, predsednik Volkswagnovega koncerna, je zavrnil načrte o podobnih prevzemih. "Osredotočeni smo na cilje, ki jih moramo doseči," je Müller povedal v Ženevi, pri tem pa mislil predvsem na poslovno stabilnost osrednje znamke Volkswagnovih osebnih avtomobilov. Volkswagnov koncern je zdaj s prodajo svojih 12 znamk največji na svetu.

"Vrata General Motorsa so bila zame vedno zaklenjena. Enkrat sem nanje že potrkal, a odgovora ni bilo. Bi potrkal še enkrat? Zakaj ne, potrkal bi na katerakoli vrata," je bil slikovit Marchionne, ki ima mandat predsednika FCA še do leta 2019. Marchionne je pogosto poudaril, da evropska avtomobilska industrija zapravlja veliko denarja, ko izdeluje mnogo oblik iste tehnologije.

Konsolidacija za boj proti razvojnim stroškom?

Poleg združitve PSA in Opla so v zadnjem obdobju izpeljali tudi združitev naveze Renault-Nissan z znamko Mitsubishi. Japonska znamka je v Ženevi predstavila novi športni terenec eclipse, s katerim želi doseči večjo prodajo v Evropi.

"Avtomobilska industrija se premika proti konsolidaciji. Videli bomo vse več družb, ki se bodo hotela povezati in postati večja. To je logično iz vidika razvojnih stroškov, ki nas čakajo," je za Bloomberg povedal Carlos Ghosn, predsednik Renaulta.  

Ne spreglejte