SiolNET. Avtomoto Novice
2,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rimac nevera

Začetek proizvodnje, to je superšportnik iz Hrvaške #foto

2,79

termometer

Hrvaški Rimac je pred nekaj minutami razkril svoj drugi serijski model, ki ga je napovedal prototipni c_two. Ta superzmogljivi električni športnik je ime dobil po sredozemski nevihti, ravno tako mogočni pa so tudi njegovi štirje elektromotorji. Skupna moč se ustavi pri 1.408 kilovatih (1.914 ''konjih''), 2.360 njutonmetrih navora, kar poskrbi za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 1,97 sekunde, in maksimalni hitrosti 412 kilometrov na uro.

Rezultat treh let razvoja prototipa, znanega pod imenom c_two, ki so ga razkrili marca leta 2018, je z nakupno ceno dva milijona evrov postal rimac nevera. Z izbranim imenom so se poklonili močnim in nenadnim nevihtam, ki z vso silo udarijo ob hrvaško obalo.

Iskanje ravnovesja med brutalno močjo in vsakodnevno uporabnostjo

Pri Rimacu so zapisali, da so njihovi inženirji izboljšali praktično vsak element njihovega novega paradnega konja. Pri tem so uporabili najnovejše in unikatne, v hiši razvite komponente. Le tako so lahko sledili obljubam iz leta 2018 in jih tri leta kasneje tudi uresničili.

Posledično so lahko celotni pogonski sklop iz prototipa preselili v serijski avtomobil. To pomeni, da je na vsakem kolesu nameščen zmogljiv elektromotor, skupna moč pa se ustavi pri 1.408 kilovatih (1.914 ''konjih'') in 2.360 njutonmetrih navora. Moč je kar trikrat višja kot pri primerljivih običajnih superšportnikih, obenem pa so še zmanjšali pospešek do 300 kilometrov na uro na 9,3 sekunde (2,5 sekunde hitreje kot pri c_two). Nevera je postala tudi najhitrejši serijski avtomobil v pospeševanju od 0 do 100 kilometrov, saj to hitrost doseže v vsega 1,97 sekunde.

Rimac nevera Foto: Rimac Automobili

Velikanska baterija v obliki črke H

Za pogon elektromotorjev skrbi baterija z zmogljivostjo 120 kilovatnih ur, ki je oblikovana v obliki črke H in proizvede 1,4 megavata Rimac nevera Foto: Rimac Automobili moči. Doseg po merilnem ciklu WLTP znaša do 550 kilometrov. Ohišje baterije je obenem tudi strukturni element varnostne monokokne zasnove. S tem se je povečala togost karoserije za 37 odstotkov, razmerje teže je 48:52 v prid kolesom zadaj. Sodeč po besedah Rimaca je ta monokokna zasnova največji del, izdelan iz enega kosa ogljikovih vlaken, v avtomobilski industriji.

Nevera je ostala vizualno zvesta konceptu, nekaj manjših popravkov je mogoče videti pri difuzorju. V celoti so tudi izboljšali aerodinamiko in jo v primerjavi s prvimi prototipi izboljšali za 34 odstotkov, s tem pa tudi za 30 odstotkov pri nižjih hitrostih izboljšali hlajenje motorjev in baterije. Odvisno od voznih razmer se povsem neodvisno vožnji prilagajajo sprednji pokrov, zadnji difuzor, usmerjevalnik zraka in zaščitna plošča pod avtomobilom.

Zaradi ogromne moči so morali prilagoditi delovanje običajnega sistema nadzora stabilnosti in ESP. Nevera ima vgrajeno vektoriranje navora na vsakem kolesu, zato lahko na vsako kolo sistem preusmeri izredno natančno količino navora.

Zavore, primerne moči superšportnika

Nevera ima vgrajeno elektrohidravlične zavore, kalibrirane, da se prilagajajo stanju baterije in pogonskega sklopa. Če baterija postaja prevroča, se bo kinetična energija sprostila nazaj v kolo, oziroma če bodo zavorni koluti postali prevroči, se bo delež moči rekuperacije zmanjšal na maksimalno moč 300 kilovatov. Zavore so spredaj sestavljene iz 390-milimetrskih keramičnih diskov Brembo in šestbatnih zavornih čeljusti.

Voznik bo lahko izbiral med sedmimi voznimi profili, a kot pravijo pri Rimacu, je nevera bolj potovalnik kot dirkalnik. Minimalistično notranjost krasijo trije zasloni, kjer voznik upravlja z večino funkcij avtomobila. Izdelali bodo 150 avtomobilov, prav vsak pa se bo med seboj razlikoval, kljub trem osnovnim paketom GT, signature in timeless. Pred predajo kupcu bo vsak avtomobil osebno pregledal in preizkusil Mate Rimac, ustanovitelj podjetja.

Rimac nevera Foto: Rimac Automobili

Rimac nevera Foto: Rimac Automobili

Rimac nevera Foto: Rimac Automobili

Rimac nevera Foto: Rimac Automobili

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin