Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
12.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AMZS

Natisni članek

zimske gume advertorial Vožnja gume AMZS

Torek, 10. 10. 2017, 12.59

2 meseca, 1 teden

Začeli so se pogovori o najbolj vroči jesenski temi

Vsebino omogoča AMZS

Kar naenkrat so pogovore o tem, kam in kdaj se odpraviti na počitnice ter kako preživljati vroče poletne dni, zamenjali pogovori o najbolj vroči jesenski temi, to so avtomobilske gume.

Nokian zimske gume testiranje | Foto: Nokian Foto: Nokian

Pred koledarskim začetkom zime se moramo vozniki na naših cestah že začeti ukvarjati s pripravami na prve res mrzle dni. Tudi oktober nam že lahko postreže z izjemno nizkimi temperaturami, ko moramo svoje jeklene konjičke že primerno obuti. Tako bomo največ pripomogli k varnosti v cestnem prometu, tudi naše vozilo pa bo primerno opremljeno najbolj varno.

Družine, ki so veliko na cesti in se ob popoldnevih nenehno vozijo z ene dejavnosti na drugo, morajo še posebej skrbno izbrati "obuvalo" svojega avtomobila, v katerem preživijo ogromno skupnega časa. Saj si za svojo družino ne želimo drugega kot brezhibno varnost, kajne?

Edini stik avta s podlago je guma

Zimske gume - pravila skladiščenja | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Avtomobil je s podlago povezan samo toliko, kolikor znaša površina, s katero se štiri pnevmatike dotikajo cestišča. To je vse, kar nas drži na tleh. In zato je treba temu delu avtomobilske opreme posvetiti vso našo pozornost, čeprav bi ta čas raje posvetili načrtovanju nepozabnih izletov.

Druga polovica oktobra je lahko že pasje mrzla in temperature že padejo pod sedem stopinj Celzija, ko je dobro, da namestimo zimske pnevmatike.

Vreme in pnevmatike

gorivo vožnja promet cesta počitnice | Foto:

Pnevmatike se ob različnih vremenskih pogojih drugače odzivajo, zato jih je treba dvakrat na leto tudi zamenjati, saj se razmere na cestah glede na sezono močno spremenijo. Večini voznikov je menjava pnevmatik vedno odveč, zato je dobro vedeti, zakaj sploh preobuvati svoja vozila.

Pnevmatike se morajo prilagajati spremembam, kot so dež, veter, megla in sneg. Vsi ti dejavniki vplivajo na delovanje pnevmatik, vozniki pa morajo prilagoditi slog vožnje trenutnemu vremenu.

Vožnja v mokrem vremenu je bistveno drugačna od vožnje po suhem, saj na mokrih cestah pnevmatike prepotujejo daljšo razdaljo, preden se ustavijo. Zavorna pot na mokri cesti je namreč kar trikrat daljša kot na suhi.

Pnevmatike zamenjajte že zdaj.

Varni, če prehitimo snežinke

Zimske gume - pravila skladiščenja | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pametno je, da z zimsko opremo avtomobila prehitimo prve snežinke. Le z ustrezno opremljenim vozilom bomo varni v prometu in nam bodo znanje ter izkušnje lahko primerno koristile.

Miti in resnice o menjavi pnevmatik

Ali je res …

  • da je na menjavo pnevmatik vedno treba počakati na 15. 11.? Najbolj pametno bi bilo, da bi gume zamenjali, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija, kar je lahko že oktobra.
  • da je dovolj, če zamenjamo samo prvi par pnevmatik? Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da moramo zamenjati pnevmatike na vseh štirih kolesih.
  • da lahko kupimo rabljene gume? Najbolj varni bomo z novimi. Guma je edini stik avtomobila s podlago.

Starost na novo kupljenih avtoplaščev?

zimske gume | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Prodajalci so pri ponudbi avtoplaščev omejeni z zalogo dobaviteljev. Marsikdaj se pri dimenzijah, ki niso med najpogostejšimi, zgodi, da avtoplašč ni narejen v letu nakupa.

S tem ni nič narobe, če je bil pravilno skladiščen. Tukaj pa mora stranka sama presoditi, ali se ji prodajalec zdi dovolj zanesljiv in odgovoren, da je avtoplašč sam ustrezno skladiščil ali da ga je pridobil iz zanesljivega vira. Proizvajalci jamčijo, da se kakovost avtoplašča ob pravilnem skladiščenju vsaj tri leta (nekateri pravijo, da celo 5 let) ne spremeni.

Širše pnevmatike omogočajo boljši oprijem

Na asfaltu (predvsem suhem) to res drži, v snegu pa je ravno obratno.

V snegu bo ozka pnevmatika omogočila boljši oprijem, kar se pozna predvsem pri speljevanju.

Za zimsko vožnjo zadošča dezen globine štiri milimetre

zimske gume profil | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Slovenska zakonodaja za vožnjo pozimi dovoljuje minimalno globino glavnih kanalov dezena pnevmatike 3 milimetre.

V snegu žal s takšnim profilom ne boste prišli daleč. Prav tako upoštevajte, da če boste sezono začeli s štirimi milimetri profila, ob koncu sezone ne boste več zadoščali pogojem, ki jih postavlja zakon. Da o varnosti niti ne govorimo.

Najboljše pnevmatike so prve tri na testu

Dimenzija 195/65 R15 T (oktober 2017):

test zimskih pnevmatik AMZS 2017 | Foto:

Dimenzija 215/65 R16 H (oktober 2017):

test zimskih pnevmatik AMZS 2017 | Foto:

Nikakor ne. Testi pnevmatik se izvajajo pod zelo strogimi pogoji in na njih se ugotavljajo izjemno majhna odstopanja.

Pogosto običajni voznik niti ne bi opazil razlike med pnevmatikami v na primer zgornji tretjini rezultatov testa. Pnevmatike zato vedno izbiramo s širšo sliko pred očmi. Če imamo možnost, jih primerjajmo tudi s testi preteklih sezon. Upoštevamo pa predvsem lastne vozne navade in izkušnje. Prav zato so končne ocene podane v opisni obliki (najbolj priporočljivo, zelo priporočljivo, priporočljivo, …). Z ustrezno izbiro lahko pridemo do dobrih pnevmatik in pri tem tudi kaj prihranimo.

Pnevmatike se najbolj obrabljajo med vožnjo po ovinkih

Največji delež obrabe pnevmatik lahko v resnici pripišemo hitri vožnji. Pri hitrostih nad 110 ali 120 km/h po avtocesti se pnevmatike (kljub na videz blagim ovinkom) obrabljajo veliko bolj kot ob (normalni) vožnji po ovinkasti gorski cesti. Pozimi zato ne vozimo z nižjo hitrostjo le zaradi varnosti, temveč tudi s prihrankom v mislih.

Pnevmatike zamenjajte že zdaj

AMZS gume | Foto: Izkoristite čas pred gnečo v delavnicah in zamenjajte pnevmatike še pred 15. novembrom. V izbranih poslovnih enotah AMZS se lahko na menjavo tudi naročite - kar prek spletne strani!

Odločite se za nove pnevmatike. Z nakupom v AMZS vam pripadajo mnoge ugodnosti:

  • ugodne cene novih pnevmatik,
  • plačilo na do 12 obrokov,
  • hramba pnevmatik - pohitite, kapacitete se hitro zapolnijo,
  • 40% popusta na menjavo pnevmatik za člane AMZS čez celo leto
Ne spreglejte