Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2022,
9.09

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

električni avtomobili nissan ariya Nissan

Četrtek, 26. 5. 2022, 9.09

1 leto, 11 mesecev

Od severnega do južnega tečaja z nissan ariyo

Z električnim nissanom na noro pot: kje bodo polnili avto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Nissan ariya | Za ta neverjetni podvig bodo seveda močno izboljšali električni Nissanov model ariya. Z njim bodo morali namreč premagati tako led in sneg kot tudi neurejene ceste in gozdove. | Foto Nissan

Za ta neverjetni podvig bodo seveda močno izboljšali električni Nissanov model ariya. Z njim bodo morali namreč premagati tako led in sneg kot tudi neurejene ceste in gozdove.

Foto: Nissan

Leta 2007 se je trojica iz oddaje Top Gear odpravila na skrajno točko severnega tečaja z močno predelano toyoto hilux. Isto podjetje, ki je predelalo ta legendarni pick-up, se pripravlja na novo neverjetno avanturo. Tokrat so izbrali zanimiv avto, električni Nissanov model ariya, za volanom bo sedel Chris Ramsey, ki se bo z njim odpravil na 17 tisoč kilometrov dolgo pot od severnega do južnega tečaja.

Izbira avtomobila za to neverjetno potovanje je zelo zanimiva. Nissan je namreč ariyo predstavil že leta 2020 in do danes še ni prišla v prodajne salone po svetu. Njen doseg se po merilnem ciklu WLTP giblje med 360 in 500 kilometri, odvisno od različice in izbrane baterije. Glede na zahtevnost poti bodo Britanci izbrali štirikolesno gnano izvedenko z večjo baterijo, ta ima na papirju 460 kilometrov dosega, a še vedno se, tako kot številni drugi, sprašujemo, kako bodo avto polnili na obeh tečajih in v manj poseljenih državah.

Na pot se bodo odpravili marca 2023

"Novi, povsem električni križanec ariya omogoča, da se vozite dlje, lažje in udobno. S pogonom e-4ORCE ponuja izboljšano stabilnost in oprijem na različnih podlagah, zato vemo, da bo popoln partner Chrisa in njegove ekipe na zahtevni, povsem električni poti," je povedal Asako Hoshino, podpredsednik Nissana.

Če sklepamo po prvih skicah, se bo ariya na to pot odpravila močno predelana. Ne le mraz in led, avto mora biti pripravljen na vožnjo v visokih temperaturah in po slabih cestah, prav tako jih bo v Južni Ameriki čakala zahtevna vožnja skozi džunglo. Ramsey ima sicer kar precej izkušenj z vožnjo električnih avtov v ekstremnih okoljih. Z nissan leafom je uspešno končal 16 tisoč kilometrov dolg Mongolski reli, že štiri leta pa načrtuje pot od severnega do južnega tečaja. Na pot naj bi se odpravil marca prihodnje leto.

Nissan ariya | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan ariya | Foto: Nissan Foto: Nissan

Ne spreglejte