Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2022,
16.16

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

8

Natisni članek

Stellantis SUV alfa romeo tonale Alfa Romeo

Torek, 8. 2. 2022, 16.16

2 leti, 2 meseca

Vroča alfa romeo razkrita: v Slovenijo pripelje poleti #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

8

Alfa romeo tonale | Najnovejši in najpomembnejši Alfin avto, ki s hibridnimi pogoni tudi napoveduje znamkino električno prihodnost. | Foto Alfa Romeo

Najnovejši in najpomembnejši Alfin avto, ki s hibridnimi pogoni tudi napoveduje znamkino električno prihodnost.

Foto: Alfa Romeo

Dolgo pričakovani Alfin športni terenec tonale je razkrit. Gre za enega od najpomembnejših novih modelov, ki kot prvi vstopa tudi v svet elektrifikacije ter napoveduje izključno električno prihodnost italijanskega proizvajalca avtov. Tonale v dolžino meri 4,53 metra in je dimenzijsko podoben enemu od večjih tekmecev, audiju Q3.

Tako kot stelvio je tudi tonale ime dobil po italijanskem prelazu. Oblikovno sledi konceptu, ki so ga prvič pokazali že pred tremi leti. Kratki previsi, prepoznavni svetlobni podpis in možnosti 19- in 20-palčnih platišč ga oblikovno ločijo od tekmecev. V njegovi zunanji podobi, še posebej pri lučeh, je mogoče opaziti podobnost z legendarnim modelom zagato SZ, tudi največja platišča z velikimi krogi so poklon preteklim oblikovnim rešitvam.

Še zadnja alfa na arhitekturi FCA

Tonale je še zadnja Alfin model, ki sloni na arhitekturi nekdanjega lastnika Fiat Chrysler Automobiles. Na enaki osnovi sta zasnovana jeep renegade in jeep compass, a so jo Italijani priredili potrebam svojega novega modela. Bistveno več je uporabljenega aluminija, nekoliko so jo razširili in prilagojena je uporabi hibridnih pogonskih sklopov. Tonale v dolžino meri 4,53 metra, širok je 1,6 metra, kar je 46 milimetrov več, kot v dolžino meri audi Q3. Je pa med drugim arhitektura pripravljena na vgradnjo povsem električnega pogona, če bi se pojavila potreba po njem.

Pri Alfi med drugim pravijo, da je volanski obroč z razmerjem 13.6:1 najodzivnejši v razredu. S štiribatnimi zavorami Brembo, serijsko vgrajenimi blažilniki Koni oziroma z opcijskimi prilagodljivimi blažilniki bi moral biti tonale vozniško najbolj suveren avto v svojem razredu. Nima vgrajene mehanske delne zapore diferenciala, toda oprijem sprednjih koles naj bi bil izboljšan s pomočjo elektronskega sistema na sprednjih kolesih. Italijani so samozavestno še potrdili, da je razmerje mase med sprednjim in zadnjim delom razporejeno v razmerju 50 : 50.

Alfa romeo tonale | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

Alfa romeo tonale | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

Do zdaj so bili edini brez hibridne možnosti

O tem, kako zelo je capljala za vsemi Alfa Romeo pri motorni paleti v primerjavi z drugimi proizvajalci, priča podatek, da z modelom tonale prihaja tudi prvi hibridni pogon. Ne le eden, pri tonaleju bodo na voljo kar dva blago-hibridna pogona, še en priključno-hibridni pogon in tudi nekaj običajnih motorjev na notranje zgorevanje.

Hibrida poganjata 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor z 48-voltno električno napeljavo in majhen elektromotor s 15 kilovati, ki je vgrajen v menjalnik. Vstopni model ima 130 "konjev" in je povezan s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Močnejša različica ima variabilno turbino, zato se moč dvigne na 160 "konjev". Pri obeh je zaradi elektromotorja za kratek čas na voljo še dodatnih 20 "konjev". V Evropi bo na voljo tudi dizelski motor, toda o njem za zdaj še ni informacij. Vrh ponudbe bo zasedal priključni hibrid z 1,3-litrskim bencinskim motorjem in elektromotorjev z 80 kilovati. Na dnu bo vgrajena baterija z zmogljivostjo 15,5 kilovatne ure. Sistemska moč se ustavi pri 270 "konjih", električni doseg pa naj bi znašal med 60 in 80 kilometri.

Programska nadgradnja je prinesla zamudo pri razkritju

Jean-Philippe Imparato se je z vrha Peugeota preselil k Alfi Romeo in si zadal pomembno nalogo - rešiti italijanskega proizvajalca avtomobilov pred propadom. Ko je prišel k znamki, je bil tonale že skoraj končan, a je sam potegnil ročno zavoro in zahteval, da izboljšajo njegovo umetno pamet. Ravno zaradi razvoja novih programskih rešitev se je prihod tonaleja zavlekel.

Zdaj sta na sredini vgrajena 12,3-palčni digitalni zaslon in 10,25-palčni digitalni merilniki s prilagodljivim videzom. Tonale zna komunicirati s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto, posodablja se lahko prek oblaka in ima vgrajeno vrsto varnostno-asistenčnih sistemov.

Gre za prvi avto na svetu, ki ima svoj žeton NFT povezan neposredno s tehnologijo veriženja blokov. Z dovoljenjem lastnika ustvari nespremenljivo vsebino, v kateri so zapisani vsi pomembni dogodki v življenjski dobi avtomobila. To je tudi dokaz in nekakšno jamstvo, da bo lastnik lepo ravnal z avtomobilom in mu s tem dolgoročno dvignil vrednost.

Tonale bo v Slovenijo zapeljal poleti s petletnim jamstvom in po za zdaj še neznani ceni. Glede na cenovno politiko v večjih državah bi se morala vstopna cena gibati pri 30 tisočakih.

Alfa romeo tonale | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

Ne spreglejte