Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 12. 2021,
6.49

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

električni avtomobili Volkswagen

Petek, 10. 12. 2021, 6.49

2 leti, 4 mesece

Volkswagnov investicijski načrt 2021-2026

Volkswagen: v petih letih 89 milijard evrov za “električarje”

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Volkswagen ID 3 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen bo v prihodnjih petih letih delež za elektromobilnost in digitalizacijo namenjenih vlaganj občutno povečal in sicer na 89 milijard evrov. Predsednik koncerna ostaja Herbert Diess, dozdajšnji predsednik znamke Škoda bo zdaj vodil znamko Volkswagen. Njen dozdajšnji predsednik pa se seli na Kitajsko.

Herbert Diess bo še naprej vodil upravo koncerna Volkswagen. | Foto: Reuters Herbert Diess bo še naprej vodil upravo koncerna Volkswagen. Foto: Reuters Pri Volkswagnu so potrdili nov petletni investicijski načrt, del katerega je bila tudi potrditev odločitve, da bo koncern še naprej vodil Herbert Diess. Izgubil je sicer nekaj moči, toda s tem načrtom Volkswagen kot največji evropski proizvajalec vozil ostaja na začrtani poti prehoda v elektromobilnost. Znamko Volkswagen bo vodil dozdajšnji predsednik Škode Thomas Schäfer, predsednik Volkswagna Ralf Brandstätter pa bo prevzel vodenje Volkswagna na Kitajskem.

Nemci so potrdili večja vlaganja v prehod na električna vozila in večjo digitalizacijo. Do leta 2026 bodo skupne investicije znašale 159 milijard evrov, od tega bodo elektromobilnosti in digitalizaciji namenili več kot polovico vseh sredstev in sicer 89 milijard evrov.

Volkswagna trinity bodo izdelovali v svoji osrednij tovarni v Wolfsburgu. | Foto: Volkswagen Volkswagna trinity bodo izdelovali v svoji osrednij tovarni v Wolfsburgu. Foto: Volkswagen Vsak četrti volkswagen bo imel baterijo

Po predvidevanjih Volkswagna bo leta 2026 vsak četrti njihov avtomobil imel vgrajeno baterijo, kar torej predstavlja tako električna kot priključno hibridna vozila.

Električno transformacijo so tako potrdili za tovarni v Hanovru in Wolfsburgu, kamor se selita pomembna nova projekta kot sta Artemis in Trinity. V Hanovru bodo tako izdelovali audija artemis, volkswagen ID californio, karoserijo za Bentleyja, v Wolfsburgu pa volkswagna trinityja, volkswagna ID.3. Bruseljska tovarna bo izdelovala audija Q8 e-tron, v obeh španskih tovarnah (Pamplona in Martorell) pa za zdaj še niso potrdili sicer načrtovane proizvodnje električnih športnih terencev (Pamplona) in manjših električnih avtomobilov (Martorell).

Proizvodnji baterij bodo namenili tovarno v Salzgitterju.

Ne spreglejte