Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 4. 2017,
5.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate ZDA

Torek, 11. 4. 2017, 5.22

6 let, 6 mesecev

Volkswagen nima izbire: Bodo vozila odkupili in jih uničili?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Volkswagen je v ZDA že odkupil okrog 288 tisoč avtomobilov s spornim dizelskim motorjem. Za veliko večino tehnične rešitve, ki bi omogočila vrnitev na cesto in izpolnitev okoljskih zakonov, nimajo in zato tem avtomobilom grozi uničenje.

Volkswagnova afera z dizelskimi motorji je izbruhnila jeseni leta 2015. Takrat je okoljska agencija v ZDA odkrila vgrajene naprave, ki so manipulirale meritve izpustov (predvsem majhnih delcev in dušikovih oksidov)  v laboratoriju. Te so bile tudi do 40 odstotkov nižje kot v realnem prometu.  | Foto: Reuters Volkswagnova afera z dizelskimi motorji je izbruhnila jeseni leta 2015. Takrat je okoljska agencija v ZDA odkrila vgrajene naprave, ki so manipulirale meritve izpustov (predvsem majhnih delcev in dušikovih oksidov) v laboratoriju. Te so bile tudi do 40 odstotkov nižje kot v realnem prometu. Foto: Reuters

Že prejšnji teden smo pisali o nezadovoljstvu mesta Pontiac, kjer stoji odsluženi stadion Silverdome s tisoči odkupljenih volkswagni s spornim dizelskim motorjem. Volkswagen te avtomobile odkupuje od lastnikov, a jih za zdaj ne more nikakor prodati.

Ne smejo jih poslati nazaj na cesto, prav tako ne izvoziti

Nazaj na cesto ne smejo, dokler tehnično ne bodo odpravljene neskladnosti z ameriškimi okoljskimi zakoni, prav tako jih je prepovedano prodati v države z manj strogimi pravili. Volkswagen se zato ubada s pravo nočno moro. Za odkupe so v ZDA odšteli okrog 10 milijard evrov, zdaj pa iščejo prostor, kjer bi ti avtomobili lahko počakali. Poleg Silverdoma so začasno parkirišče našli še v Baltimoru in Kaliforniji. Številnim med njimi grozi uničenje.

Tehnično rešitev je namreč Volkswagen našel le za manjši del (67 tisoč vozil) od skupno okrog pol milijona vozil. To so avtomobili letnika 2015 z najmodernejšimi dizelskimi motorji. Veliko zahtevnejša naloga čaka Volkswagen pri iskanju rešitve za avtomobile s starejšim motorjem, to so letniki vozil od 2009 do 2014, poročajo pri Autonews Europe. Takih avtomobilov je v ZDA okrog 325 tisoč.

Video - Odkupljeni volkswagni na stadionu Silverdome:

Večina lastnikov je avtomobile prodala

Trenutno Volkswagnovi trgovci v ZDA vsak teden odkupijo okrog 15 tisoč vozil (modeli jetta, golf, passat, beetli in audi A3), za katere dobijo od 12.500 do celo 40 tisoč dolarjev denarja. Do zdaj se je 288 tisoč lastnikov odločilo za odkup ali predčasni konec lizinga, okrog 55 tisoč voznikov pa bo avtomobil obdržalo in počakalo na tehnično rešitev.

John German, predstavnik mednarodnega vrha za čisti transport, opozarja tudi na zahtevnost odprave nepravilnosti v starejših motorjih. Po njegovem mnenju bodo te zelo kompleksne in tudi drage, to pa bo pod vprašaj postavilo smiselnost predelave vozil. Predvsem volkswagni starejših letnikov očitno ceste ne bodo več videli, saj jih bodo preprosto predelali. Stroški predelave bi pri številnih presegli resnično vrednost, ta je pri starejših avtomobil že precej nizka.

Volkswagen ima čas še do konca junija leta 2019

Pri Volkswagnu so projekt odkupov spornih vozil vzeli zelo resno. Ameriški pristojni organi so jim postavili pravi dan D, to je 30. junij leta 2019. Do takrat morajo odkupiti ali popraviti vsaj 85 odstotkov vozil s spornim dizelskim motorjem. Če jim to ne bo uspelo, bodo za vsako manjkajočo odstotno točko plačali ameriški okoljski agenciji 85 milijonov dolarjev, dodatnih 13,5 milijarde dolarjev pa še okoljski inštituciji v Kaliforniji.
Ne spreglejte