Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 1. 2016,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana vlak železnice varnost

Petek, 8. 1. 2016, 11.43

4 leta, 3 mesece

Vlak v Ljubljani prečkal križišče, zapornice in semafor pa nič - kdo je odpovedal?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Ljubljani je vsaj eno križišče, kjer lahko vlak zapelje čez cesto, ne da bi se pri tem aktivirali semafor in zapornice. Tehnična okvara vlaka je izključena, kajti v tem primeru bi se vlak ustavil.

Ko semafor in zapornice ne opozarjajo na vlak, večina voznikov ne pogleda levo in desno

Gre za dokaj prometno ljubljansko križišče Zaloške ceste in Ceste španskih borcev, ki je v mraku slabše pregledno. To še posebej velja za vozila, ki se pripeljejo v smeri Zaloške ceste. Vozniki teh zaradi visokih ograj ne morejo videti levo in preveriti, ali iz te smeri prihaja vlak. Ker predvidevamo, da večina voznikov na zavarovanem prehodu ceste čez železniško progo samodejno zapelje čez tire, ne da bi pogledali levo in desno kot pri nezavarovanih prehodih, gre kljub redkim vlakom na tem tiru za potencialno nevarno križišče.

"Naprave za samodejno zavarovanje nivojskih prehodov se vklopijo za vsak vlak. Na Slovenskih železnicah redno preverjamo delovanje vseh naprav na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo," zatrjujejo v vodstvu Slovenskih železnic (SŽ).

Če bi se zgodila tehnična okvara zapornic in semaforja, bi se vlak ustavil

Na slovenskih cestah pa vseeno obstajajo prehodi čez železniške tire, kjer kljub dvignjenim zapornicam in ugasnjenemu semaforju vozniki ne smejo predvidevati, da se jim z leve ali desne strani v tistem hipu ne bliža vlak.

V zgornjem primeru očitno ni šlo za tehnično okvaro, ki se zaradi visokih standardov po zagotovilih SŽ pripetijo izjemno redko. Če se namreč okvara vendarle pojavi, je o tem takoj obveščeno njihovo prometno osebje. To uvede poseben režim vožnje vlakov čez prehode.

Vlak mora takrat ustaviti pred nivojskim prehodom, strojevodja pa preveri, ali so na in ob prehodu vozila. Ko ugotovi, da je prehod varen in prost, na to opozori s signalnim znakom ter počasi zapelje čez prehod in nadaljuje vožnjo. Če bi se torej v Zalogu zapornice in semafor pokvarili, vlak čez cesto ne bi zapeljal z nezmanjšano hitrostjo. Delavec na vlaku, ki je med vožnjo mahal s signalno lučjo, bi morebitno trčenje težko preprečil.

MOL skrbi le za sistem cestnih semaforjev, ne pa za železniškega

Čeprav smo SŽ posredovali natančno uro in datum dogodka, nam do zdaj še niso pojasnili, zakaj in kako se je zgodil dogodek v zgornjem videu. Tudi na Mestni občini Ljubljana zanikajo odgovornost, saj neposredno pod njihovo okrilje spada le delovanje cestnega semaforskega sistema, semaforji pred tiri pa so po njihovih besedah domena SŽ. Na policiji pravijo, da o dogodku niso bili obveščeni in da neposrednih vzvodov za ukrepanje nimajo.

Na policiji so nas po odgovore napotili na Javno agencijo za železniški promet (AŽP), kjer pa so se od vprašanja, kako je mogoč nezavarovan prehod vlaka na zavarovanem železniškem prehodu, prav tako distancirali.

Ker ne gre za javno železniško infrastrukturo, pristojnosti nima niti Agencija za železniški promet

"Gre za industrijski tir, ne javno železniško infrastrukturo. AŽP v okviru svojih pristojnosti opravlja nadzor nad sistemi varnega upravitelja in prevoznikov ter njihovim izvajanjem samo na področju javne železniške infrastrukture, kar pa industrijski tiri niso. V primeru teh je za nadzor pristojen inšpektorat za infrastrukturo," pravi Lidija Vičar iz AŽP, kjer so raziskovanje primera že predali omenjenemu inšpektoratu.

"V tem primeru pričakujemo, da bo pristojni inšpektorat ugotovil, ali so bile storjene kršitve pri vožnji čez nivojski prehod," dodaja Vičarjeva.

Ne spreglejte