Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Natisni članek

Tesla Motors

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 9.20

6 let, 7 mesecev

Število žrtev v prometu letos v ZDA naraslo že za 7,7 odstotka

Viralni video para, ki po tragični nesreči ni več tako zabaven

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Med vožnjo sta kartala, se igrala in celo spala. Blogerja sta posnela viralni video uporabe tesle X s funkcijo Autopilot, ki pa po prvi tragični nesreči voznika s funkcijami (pol)samodejne vožnje izgublja del svoje privlačnosti. Kljub napredku tehnologije, ki ga bo najbrž nemogoče ustaviti, mora voznik še vedno imeti nadzor nad avtomobilom. Novim tehnologijam pritrjujejo tudi novi skrb vzbujajoči podatki prometne varnosti v ZDA.

Avtomobil voznika zapeljal pod prikolico, ki mu je prekrižala pot

Prejšnji teden smo pisali o prvi znani smrtni nesreči voznika, ki je med vožnjo aktivno uporabljal asistenčne sisteme samodejne vožnje. Za volanom tesle S, ki je prek sistemov Autopilot tovrstno vožnjo za zdaj v avtomobilski industriji najbolje izpilila, je trčil v vozilo, ki mu je na križišču presekalo pot. Domnevno zaradi sonca in bele odbojne barve prikolice niso zaznali ne voznik ne samodejni sistemi avtomobila. Ameriški urad za varnost prometa NHTSA je zato začel preiskavo, ali sistem Autopilot deluje, kot bi moral.


Prva usodna nesreča tesle z Autopilotom, NTHS odprl preiskavo
Brez rok po ljubljanski obvoznici: vožnjo in prehitevanja smo prepustili tesli S (video)


Čeprav zmoreta tesla S in X zanesljivo samodejno peljati po avtocesti, mora imeit voznik svoje roke še vedno vsaj tik ob volanskem obroču. Po evropski zakonodaji mora imeti voznik nadzor nad vozilom, zato je tudi treba volanski obroč z rokami po določenem časovnem intervalu spet prijeti. | Foto: Čeprav zmoreta tesla S in X zanesljivo samodejno peljati po avtocesti, mora imeit voznik svoje roke še vedno vsaj tik ob volanskem obroču. Po evropski zakonodaji mora imeti voznik nadzor nad vozilom, zato je tudi treba volanski obroč z rokami po določenem časovnem intervalu spet prijeti.

Kljub atraktivnemu videu med vožnjo še ni čas za branje, kartanje, spanje …

Tesla Motors in njen prvi obraz Elon Musk sta v preteklosti aktivno promovirala vse, kar lahko tesla danes naredi brez voznikovega posredovanja oziroma kaj lahko voznik počne ves tisti čas, ko ga tesla samodejno vozi. Zgornji video sicer ni neposredna produkcija Tesle, temveč dveh blogerjev med snemanjem dogodivščin s teslo X: par je med vožnjo počel najrazličnejše stvari – igral karte, bral časopise, jedel malico, celo spal … – avtomobil pa je vozil. Video je seveda zrežiran, a vseeno prikazuje preveč skrajno uporabo razpoložljivih asistenčnih sistemov. Čez desetletja bo taka vožnja, ko bodo vanjo seveda vključeni tudi drugi avtomobili, lahko realnost, danes zagotovo še ni.

"Autopilot je v avtomobilu sprva vedno izključen. Vklopi se po posredovanju voznika, ki ga sistem vedno opozori, da mora nadzirati promet. Autopilot ni popoln, še vedno je v fazi razvoja. Če voznik dalj časa nima rok na volanskem obroču, avtomobil po začetnih opozorilih postopno upočasni," so v odmevu na nesrečo zapisali pri Tesli Motors. | Foto: "Autopilot je v avtomobilu sprva vedno izključen. Vklopi se po posredovanju voznika, ki ga sistem vedno opozori, da mora nadzirati promet. Autopilot ni popoln, še vedno je v fazi razvoja. Če voznik dalj časa nima rok na volanskem obroču, avtomobil po začetnih opozorilih postopno upočasni," so v odmevu na nesrečo zapisali pri Tesli Motors.

Prva smrtna žrtev na 210 milijonov prevoženih kilometrov

Kljub tragični nesreči znotraj avtomobilske industrije velja prepričanje, da večjega vpliva na uvajanje tovrstnih tehnologij v avtomobile prihodnosti ne bo imela. Ameriški urad za varnost transporta NTHSA bo predvidoma že ta mesec objavil uradne napotke in smernice, ki bi jih morali spoštovati avtomobilski proizvajalci z vizijo samodejne vožnje v prihodnosti.

Tudi podatki Tesle Motors kažejo, da vozniki ob uporabi asistenčnih sistemov Autopilot postanejo manj utrujeni in da je obremenitev vožnje takrat bistveno manjša. Vozniki tesel so do prve tragične nesreče varno prevozili več kot 210 milijonov kilometrov. Na ameriških cestah se sicer med vsemi vozili pripeti ena smrtna žrtev na skupno 150 milijonov kilometrov, na svetu pa je to povprečje po podatkih Tesle ena smrtna žrtev na 96 milijonov prevoženih kilometrov.

NTHSA pripravlja nove smernice, ki jih nesreča ne bi smela upočasniti

Dan po tragični nesreči Browna, ki je bil nekdanji marinec in velik podpornik novih tehnologij, je NTHSA objavila podatke o varnosti prometa na cestah v ZDA. Letos je število žrtev naraslo kar za 7,7 odstotka v primerjavi s 35.200 žrtvami v enakem obdobju lanskega leta. Enako skrb vzbujajoči so kajpak tudi letošnji podatki s slovenskih cest, kjer je letos žrtev skoraj polovico več kot lani.  Od začetka letošnjega leta je na njih umrlo 61 ljudi, lani v enakem obdobju 44.

"Prva tragična nesreča avtomobila s funkcijami samodejne vožnje bo požela veliko pozornosti, a razvoja ne bo ustavila. Ta vlak je v avtomobilski industriji že zdavnaj speljal s svoje postaje," je bil že pred nesrečo nazoren Christopher Hart, prvi nadzornik NTHSA.

Ne spreglejte